iskola
#Suli, munka

Az izgalmas új tanév (1. rész)

2009.09.03.
2 perces olvasási idő

Egy új iskolai év izgalmas. Találkozol a rég nem látott barátokkal, újult erővel fogsz neki a tanulásnak, és dolgozol azon, hogy minél jobb jegyeket érj el. Ugyanakkor ez nem lesz stresszmentes. Természetes, hogy az érzelmek kavalkádját érzed ilyenkor – például izgalom és idegesség –, hogy csak a két legfontosabbat említsem.

Klaudia 14: „Örülök, hogy újra iskolába mehetek, már egy kicsit untam magamat itthon. De ugyanakkor félek az ugratásoktól, hogy milyen hírnevem lesz és esetleg a rontástól” –mondta. Ha magadra ismersz valamennyire, és te is úgy várod az iskolát, hogy reméled a legjobbakat, és elképzeled a legrosszabbat, nem vagy egyedül. Ugyanis a fiatalok többsége így érez, mikor újra becsengetnek.

Miért aggódsz?

A 14-17 éves fiatalok között felmérést készítettünk, hogy miért aggódnak a legjobban, ha eljön az új tanév. Több mint 600 kamasz válaszolt. Nem meglepő, a válaszadók 1/3-a az iskolai teljesítménye miatt aggódik. Ez nem meglepő, hiszen újév, új tananyag, és sokszor új tantárgy is bejön a képbe. Egyértelmű az aggodalom. Ha neked is ez áll az első helyen, jó tudni, hogy nem vagy egyedül.

De a megkérdezettek közül nem mindenki az iskolai teljesítménye miatt aggódik. A második legnagyobb általános aggodalom a szociális sérülések, kérdések. Félnek a beilleszkedéstől, hogy lesznek-e barátaik, a kiközösítéstől vagy egyéb nehéz helyzetektől. És mióta a szociális élet az egyik legnagyobb része az iskolának, nem meglepő, hogy rengetegen aggódnak emiatt.

Az iskolai munka és a szociális élet mellett a harmadik legnagyobb kategória a megjelenés. A megkérdezettek ¼-e mondta a felmérésünkre, hogy számára ez a legjobban aggasztó tény. Ha te neked is ilyen irányú aggodalmaid vannak, megnyugodhatsz te sem vagy egyedül.

Mit tehetsz?

A felmérésben megkérdeztük azt is, hogy ők hogy tervezik megoldani azokat a problémákat, amelyeket ők a legaggasztóbbnak találnak. Ezeket az eredményeket most megosztjuk veletek, hogy ti is ötletet meríthessetek aggodalmaitok kikerüléséhez. Lássuk!

Az iskolai teljesítmény

Réka véleménye: „Én állandóan rosszul érzem magam, ha a jegyeim átlaga 4,0 alatt van.” - Igen ám, de az aggodalom csak tovább növeli a nyomást, így könnyebb az esélyt rontani. Nem jó, ha túl sokat stresszelünk egy feladaton. Természetesen van egy minimális izgalom, de ahhoz, hogy megold a feladatot, ezen túl kell lépned!

Most pedig a tanácsok, tervek:

„Jobb időbeosztás kellene. Tudom, hogy estére be kellene fejeznem a chatelést, és a tv nézést, és el kellene kezdenem végre tanulni” – mondta Zoli.

„Hazaérek, tartok egy pici szünetet, majd azonnal elkezdek tanulni. A halogatás csak csalódottságot eredményez” – tette hozzá Marci.

Kinga szerint: „Csináld, meg a házi feladatodat amilyen gyorsan csak lehet! Ezután pedig tervezd meg a megmaradt idődet!”

Tuti tipp: Ha egy nehéz időszakot élsz meg, keress egy olyan programot, ami kikapcsol, például menj el biciklizni. Így kiszellőzteted az agyad és újult erővel fogsz majd neki a tanulásnak.

Találd meg a helyes egyensúlyt – támogatás

„Találd meg azt az időt, amikor minden egyes dolog egy kihívás lesz”- mondja Bence.

Dani egyetért, de hozzáteszi: „Én sportolok, és ahhoz hogy sportolhassak a jegyeimet muszáj megtartanom. És, hogy hogyan találod meg az egyensúlyt? Támaszkodj a szüleidre! Ha szeretnék hogy sportolj segíteni fognak mindenben, hogy a lehető legjobb időbeosztásod legyen!”

Támogatásért tanácsért sok helyre lehet fordulni, bár a "legnépszerűbbek" a barátok. A megkérdezettek egy része az anyukájához vagy az apukájához fordul, megint más a testvéréhez, aki már túl van ezen a korszakon. Más pedig az iskolai tanácsadóhoz, mondván, hogy azért vannak. Természetesen, mindegyik út helyes, bárki adhat jó tanácsokat, főleg ha idősebb!

Niki az iskolával próbál lépést tartani. Ő például a tanárától kért segítséget. „Miután beszéltem vele, sokkal nyugodtabb lettem. Mindazonáltal pedig sokkal könnyebben meg tudtam oldani a problémáimat.”

Megint más apró praktikákat alkalmaz. Például hogy csinál magának szabadidőt, és nem terheli túl a hétköznapjait. Nos, ez is egy megoldás.

Mindig legyen egy állandó „felvidító gép”. Ha nehéz helyzetben vagy egyszerűen csak rakd be kedvenc lemezedet, hallgass bele, majd újult erővel fogj a tanulásnak!

Tuti tipp: Szintén sokban segíthet téged felkészíteni az iskolai gondokra, ha normálisan eszel, és rendszeresen végzel testmozgást. Vagy, ha nem tv-zel éjfélig. A helyes alvás, megfelelő táplálkozás és mozgás garantáltan be fog válni.

Folytatjuk!

(Cs.B.)

Kapcsolódó címkék

suli