iskola
#Suli, munka

Az izgalmas új tanév (2. rész)

2009.09.10.
2 perces olvasási idő

Amikor a problémák színtere a szociális kapcsolatokra tér át, szinte az összes megkérdezett a barátok megtartásától és a kapcsolattartástól fél. A más osztálybéli, esetleg más iskolába járó fiatalokkal való kapcsolat. Sokan zavartnak érezték magukat, mikor erről beszéltek.

Szociális problémák. Mit tehetsz?

„Néha szégyenlős vagyok, és nem tudok emberek előtt beszélni” –mondta Sára. „Megpróbálok új barátokat szerezni, és egyre többet beszélni. Nem érzem magamat szinte soha zavartnak, mivel a többiek is azok. Sokan nagyon jól adják hogy hűvösek, de igazából ők is csak szerepet játszanak”

Találni egy biztonságos és barátságos csapatot, akikkel kezelheted az iskola okozta gondokat, feszültséget mindig jó dolog. Legyen ez egy kisebb vagy egy nagyobb társaság, a lényeg az, hogy legyen kivel megbeszélni a dolgokat és szórakozni.

„Tavaly elköltözött a legjobb barátom. Nagyon féltem, hogy nem lesz kivel lógnom majd.” Az ő taktikája: ne barátkozz olyannal, akinek nagyon nagy hírneve van, keress inkább valaki olyat, aki igazán a barátod lehet!” – mondta Ditta.

Sokan félnek, hogy régi barátságokat tesztek tönkre azzal, hogy esetleg újakat szőnek.

Többen mondtátok, hogy egész nyáron nem beszéltetek a barátaitokkal, mert ők már más körökben mozognak, így le is mondtatok róluk. Sőt volt olyan, aki több csoporttal is kapcsolatot tartott, rajta pedig azért volt nagy a nyomás.

„Aggódom, hogy új barátokat szerezni, és a régieket elhanyagolni, majd szóbeszéd tárgya lesz.” – mondta Timi.

„Légy mindenkivel kedves, a régi és az új barátaiddal egyaránt, hisz sosem tudhatod, hogy mikor lehet szükséged valakire” - jegyezte meg Betti.

Alexa szerint: „Engem mindig is stresszeltek az olyan lányok, akik féltékenyek voltak. De megtanultam velük törődni. Egészen egyszerűen csak odafigyelek rájuk, és ők vannak a legjobban meglepve, hogy milyen a reakcióm. Próbáld ki, garantált a siker!”

Arra használni a kedvességedet, hogy féltékenységet állítson meg nagyszerű dolog. Timinek azonban van egy másik tippje is, amivel egyszerűen meg lehet őket lepni. „Szimplán csak figyelmen kívül hagyom őket. Akármit is mondanak, nem figyelek oda rájuk. Hidd el meg lesznek lepve!”

Néhányan pedig, amiatt aggódtok, ami a múltban történt veletek. „Karamboloztunk a barátommal, amikor az iskolai diszkóba tartottunk. Én nagyon tartottam attól, hogy ezek után mit fognak szólni a tanárok, a szüleim és a barátok” –mondta Tibi.

Amandának egyedi a technikája, ami a pletykákat és a szóbeszédeket illeti. „Csak egy picit felülemelkedek ezeken a pletykákon. Mosolyogok és megpróbálok kiépíteni egy új imaget. Változtasd a negatívat pozitívvá!”

Nati 3 éve nehéz helyzetbe került. Randizott az iskola legmenőbb pasijával. „Egészen egyszerűen csak élvezd az életet, és menj tovább! Értékeld azokat, akik melletted vannak! Ha egyszer ugyanis keresztül mész egy ilyen helyzeten, soha többé nem fogsz aggódni amiatt, hogy esetleg kiközösítenek! Bízz magadban!”

Nézz ki jól!

Az hogy mit gondolunk magunkról, a kinézetünkről, közel áll a szociális problémákhoz. Jól kell éreznünk és elfogadnunk magunkat.

„Nem igazán vagyok egy szégyenlős ember. De a középiskola előtt félek egy kicsit. Nem ismerek senkit, mindösszesen csak azokat, akik a focicsapatba benne vannak. Félek, hogyha valaki meglát focimezbe, vagy a deszkás cuccaimba, nem fog velem szóba állni” –mondta Áron.

„A régi iskolámban én voltam a legmenőbb csaj!” – mondta Erika. „Most azonban nagyon izgulok, ugyanis pattanásos lettem, és a vonalaimra is vigyázni kell, hiszen fejlődök”.

Természetes, hogy aggódsz a kinézeted miatt. De sokan megpróbálják ilyenkor egy másik szemszögből nézni a világot, és önmagukat!

„Az-az év, amire készülsz valójában olyan nagy durranás lesz? Más is fog történni!” – mondta Bálint.

Sokszor fordulhatsz tanácsért barátaidhoz, szüleidhez vagy egyéb tanácsadókhoz, ha a megjelenéseddel vannak problémáid. „Ne aggódj emiatt annyira, és amikor pedig a családod megdicsér, fogadd el, mert valószínűleg úgy van!” – jegyezte meg Móni.

Mikinek nincsenek aggodalmai az új iskolával kapcsolatban. Viszont van egy tanácsa a számotokra: „Az első héten olyan ruhákat hordj, melyek illeszkednek a stílusodhoz! Ne akarj úgy kinézni, mint egy pózer!”

És ezt a cikket pedig egy igazi klasszikussal zárnám, melyet Lia jutatott el hozzánk. „Ha folyton azzal foglalkozol, hogy hogyan nézel ki, elveszik a belső egyéniséged. És ne feledd, nem a ruha teszi az embert!”

Remélem diáktársaitok segítettek legyőzni az aggodalmaitokat! Ha csak egy hasznos tanácsot találtál, már megérte elolvasnod ezt a cikket!

Sok szerencsét, és stresszmentes tanévet!

(Cs.B.)