Suli, munka, gimnázium

#Suli, munka #gimnázium

68 db cikk a témában

#iskola
2013.11.19.

A középiskolák felében nem lesz felvételi vizsga

A középiskolák közel fele nem tart idén felvételi vizsgát, és mintegy 490 intézmény írta elő, hogy a hozzájuk előzetesen jelentkező tanulók központi írásbelin vegyenek részt. A vizsgát szervező iskolák listáját a www.oktatas.hu oldalon hozták nyilvánosságra.

#iskola
2013.11.13.

A legjobb magyar középiskolák

Három budapesti gimnázium vezeti a HVG középiskolai rangsorát, amelyet 957 intézmény eredményei alapján állítottak össze.

#diákmunka
2013.08.02.

Diákmunkát keres Vanda

A cím akár egy álláskereső hirdetés szövege is lehetne, de nem az. Igaz, Vanda még nem találta meg a megfelelő állást, egy hónapra tervezi, hogy diákmunkát vállal, aztán szeptemberben ismét iskolába megy.

#érettségi
2013.05.06.

Berzsenyi és Márai művei a magyarérettségin

A középszintű magyar érettségi szövegértési feladatában az anayanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kellett értelmezniük az érettségizőknek. Az esszéfeladatban pedig egy Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részlete, egy Márai Sándor-elbeszélés, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költemény közül válaszhattak az érettségizők.

#tanulás
2012.10.12.

Nemzetközi diákként Angliában: első benyomások

Cikksorozatom apropója, hogy egy évet Angliában, azon belül is Brightonban töltök diákként. Semmiképpen sem szeretném a cserediák szót használni, ugyanis nem vagyok az. Nem programmal vagy szervezettel jöttem, hanem egyedül, ugyanis - bár ezt nem reklámozzák -, de mégis lehetséges.

#érettségi
2012.05.05.

Hogyan készültök az érettségire? Videó

Néhány nappal a 2012-es érettségi előtt, talán jól jön, ha megnézitek, hogy mások hogyan töltik az érettségi előtti napokat, és hogyan küzdenek meg a vizsgadrukkal.

#kémia érettségi
2012.04.28.

Ismered a kémia érettségi feladattípusait?

Ugyanarra a tudásra számtalan módon rákérdezhetnek. Fontos, hogy még a kémia érettségi vizsga előtt szerezz némi tapasztalatot a különböző feladattípusok megoldásában.

#matek
2012.03.17.

Így szerezhetsz ötöst a matek érettségin

Már csak másfél hónapotok van a matekérettségiig, úgyhogy itt az ideje elkezdeni az ismétlést. Hogy könnyebb legyen a dolgotok, az eduline és a matekmindenkinek.hu idén ismét elindítja közös érettségi-előkészítő sorozatát.

#különóra
2012.02.23.

Különóra: kell vagy nem? Mennyibe kerül?

A különóra hasznos dolog, ha magadtól jársz rá, ha a szüleid nyomására. Hogy ki miért áldozza fel a szabad délutánjait egy fárasztó iskolai nap után, az egyéni motiváció függvénye. Hogy ki teheti meg, hogy magántanárt fizessen, az pedig pénz kérdése.

#felvételi
2012.01.20.

Kezdődnek a középiskolák központi írásbeli vizsgái

Pénteken megkezdődnek a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgái. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint írásbelit 506 intézmény szervez, és azokon több mint 70 ezren vesznek részt.

#család
2012.01.05.

A hagyományos családmodell segít a tanulásban

A hagyományos családmodellben felnövő fiúgyerekek nagyobb valószínűséggel teljesítenek jól az iskolában és kerülik el a felfüggesztést, mint az egyedülálló anyák által nevelt társaik - derült ki egy amerikai tanulmányból.

#nyelvvizsga
2011.12.26.

Diploma nyelvvizsga nélkül: nem csitul a vita

Hetek óta tart a vita a hároméves "nyelvvizsga-amnesztiáról", és még közel sincs vége: a nemzetierőforrás-miniszter szerdán nyújtott be egy újabb módosítót, amely alapján csak azok a végzett hallgatók kapnák meg nyelvvizsga nélkül a diplomát, akik az egyetemek-főiskolák saját, belső nyelvi vizsgáját leteszik.

#matematika
2011.11.18.

Félsz a matektól?

A matektól való félelem legyőzésének kulcsa nem feltétlenül a számolási képességek fejlesztésében, hanem inkább a negatív érzések kezelésében rejlik. Egy új tanulmány szerint a legtöbb rossz érzés (szorongás, félelem, aggodalom, teljesítménykényszer) gyakran eltereli a koncentrálóképességet a konkrét feladatról.