Dél-Korea
#Suli, munka

Dél-Korea diákszemmel

2019.01.02.
2 perces olvasási idő

A mai napig nem hiszem el, hogy Dél-Koreában jártam. A világ másik részén és egy teljesen másik világban. A nyíregyházi Cantemus kórus tagjaként azon szerencsések közé választottak, akik 2 fantasztikus hetet tölthettek el Koreában.

Az első hetünket Szöulban kezdtük. Ez a varázslatos város a Han folyó két partján fekszik. A város egyik része buddhista, a másik keresztény. Az utóbbin nagyon meglepődtem, mivel én úgy tudtam, hogy ezen a részen a buddhizmus vallás a legelterjedtebb. Első délelőttünkön a szálloda körül sétálgattunk és egyből belecsöppentünk a koreai nép szokásaiba. Mit ne mondjak, furcsák. Amit legelsőként tapasztalhattunk, hogy krákogva köpködnek az utcán férfiak és nők egyaránt. Mindegy, hogy hova köpnek, amikor jön, kiadják magukból. Ezzel kirándulásunk végéig se bírtunk megbarátkozni.

A második legzavaróbb dolog a városban, hogy sehol nincs szemetes. Ha beléptél egy épületbe, bárhol találhattál kukát, mivel higiénikusak és rendszeretők a koreaiak. De az utcán ez valahogy nem így volt. Ennek ellenére tisztaság volt mindenhol. A koreai emberek nagyon vendégszeretők és aranyosak. Akárhová mentünk, mindig elláttak minket ennivalóval, innivalóval, és hogyha új emberekkel ismerkedtünk meg, emlékként ajándékokat is kaptunk. Nekem ez nagyon tetszett. Mindenki kedves volt mindenkivel, mosolyogtak állandóan és szívesen ismerkedtek új emberekkel. Ja, és mindenhol képeket akarnak csinálni a külföldiekkel. Koncertek után szó szerint lerohantak minket, mintha híres sztárok lennénk és sorra kérték a közös képeket kis gyerekektől a nagymamákig. Nagymamákról beszélve: nem lehet eldönteni kinézet alapján, hogy hány évesek. 10-60 éves korig körülbelül mindegyik ugyanúgy néz ki.

Hihetetlen

Nagyon jól tartják magukat, fiatalosak, sima és ránctalan a bőrük. A ránctalan bőrnek szerintem sok köze van a csiganyálhoz. Minden kozmetikai boltban lehet kapni csiganyálat. Krém, maszk, vagy szérum formájában. Én is vettem csiganyálas maszkot és azt kell, hogy mondjam, tényleg hatásos!! Már az első használata után éreztem, hogy simább a bőröm. Mindenkinek ajánlom, nagyon jó cucc!!!! Most térjünk át a városra. Mindenhol felhőkarcolók és magas épületeket lehet látni. Egyszer mi is énekeltünk a 19. emeleten. Nagyon izgi volt. Meg hát a kilátás is gyönyörű volt. Maga a város nagyon modern. A keresztény rész kicsit alacsonyabb „színvonalú” volt, de nekünk, kis nyíregyházi gyerekeknek minden egy csoda volt. Vidéken is jártunk, és hát Busan szerintem még jobban is tetszett, mint Szöul. Busan egy tengerparti város, ahol még több és még nagyobb felhőkarcolók vannak. A tenger 12 fokos volt, így csak a lábunkat mertük belemártani. Visszatérve Szöulhoz, voltunk a Jogyesa-templomnál, ahol épp egy szertartás folyt. Nekem mindig nagyon tetszett a buddhizmus és vonzott ez a világ, de így beletekintve ebbe az egészbe nagyon megfogott.

A templomon belül 3 Buddha szobor volt és azokhoz imádkoztak és közben énekeltek. A templom előtti kert pedig rengeteg színes lampionnal volt díszítve. Volt egy kinti szobor is, neki vizet, virágot és pénzt vittek. Sokszor ettünk tradícionális koreai ételeket is. A szaguk nagyon visszataszító, de az ízük finom volt. Minden csípős volt vagy édes. Általában egy nagy edényben hozták ki a húst és mellé több kis tányérokban savanyú vagy csípős zöldségek, vagy saláták voltak. Mindenhez adtak rizst is, amihez semmi fűszert nem adtak és ragacsos volt, hogy pálcikával meg lehessen enni. Koreában a pálcika nem fából készül, mint Japánban, hanem fémből. Ez mondjuk sokkal praktikusabb, könnyen lehet mosogatni.

Felejthetetlen élmény

Nagyon sokszor ettünk egy bizonyos Bulgogi nevezetű ételt, ami egy leves volt, tele csírával, gombával, algával, üvegtésztával és marhahússal. Amikor elsőnek ettük, nagyon finom volt, jól volt elkészítve, de miután egyre többször ettük, mindig változott az ízesítése és egyre kevésbé volt jó. Nagyon sok tengeri herkentyűt is ettünk, mint például rák, kagyló, polip, különböző halak és csiga. Sushiból sem maradhattunk ki, nagyon finomakat ettünk. Ami nekem a legjobban ízlett az a Kobe marha volt. Mint ahogy kiderült, ez eredetileg egy japán étel, de itt is szívesen fogyasztják. Egy tál forró vízben magunknak főzhettünk bármilyen köretet és zöldségeket, amit akartunk, majd kihoztak egy nagy tál fagyott kobe marhát. Ezt 10 másodpercig a forró vízben kellett tartani, majd fokhagymás szójaszószba belemártani. Mmmmm, még most is érzem az ízét.

Összesítve az elmondottakat ez az utazás egy felejthetetlen élmény volt. Rengeteg új élménnyel és barátokkal gazdagodtunk. Aki teheti és vágyik rá, mindenképpen menjen el egyszer Dél-Koreába, mert biztos nem fogja megbánni!

Itt egy kis ízelítő az utazásunkból:

(KamaszPanasz – E.F.)