Főoldal / SULI / Csak ezek a középiskolai jegyek számítanak a felvételin
  2017-02-02

Csak ezek a középiskolai jegyek számítanak a felvételin

Milyen középiskolai jegyeket váltanak pontokra a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételin? Íme, az összes infó. - olvasható az eduline.hu-n

A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik a felsőoktatási felvételin.

Természettudományos tárgyak

Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha nem volt olyan természettudományos tárgyatok, amelyet legalább két évig tanultatok, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhattok.

Nyelvtan, irodalom: átlagolni kell

Magyar nyelv és irodalomból (vagy nemzetiségi nyelv és irodalomból) évente a két osztályzat számtani átlagát kerekítés nélkül kell figyelembe venni.

Csak a középiskola eredmények számítanak

A felvételi tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy "a tanulmányi pontokba kizárólag a középfokú tanulmányok során megszerzett eredmények számíthatók be, azaz a 9-12. évfolyam (nyelvi előkészítő év esetében a 9-13. évfolyam eredményei!

Nem számíthatók be a 6 vagy 8 osztályos középiskolában, de még az alapfokú oktatás-nevelés szakaszában (azaz 5-8. évfolyamon) megszerzett eredmények, valamint a szakmunkásképzésben megszerzett bizonyítványokban található osztályzatok".

Faktra is jártatok?

Ha az adott tantárgyat az utolsó két félévben hivatalos fakultáción is tanultátok, a pontszámításkor azt az érdemjegyet kell figyelembe venni, amelyik a kedvezőbb - olvasható a felvételi tájékoztatóban.

Hogyan kell kalkulálni?

Az öt fő tárgyból szerzett utolsó két év végi érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni - így maximum 100 pontot szerezhetnek.

(eduline.hu)