továbbtanulás
#Suli, munka

Továbbtanulás? Segít a POM!

2022.11.30.
1 perces olvasási idő

A pályaválasztás nem egyszerű feladat, érdemes minél alaposabban feltérképezned a lehetőségeket, hiszen a végleges döntésig sokszor hosszú út vezet.

Ehhez nyújt segítséget a Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz, azaz a POM ingyenesen hozzáférhető webes szolgáltatás, amelyet az Oktatási Hivatal fejlesztett ki egy Európai Uniós projektben. A felületre eddig közel 50 000-en látogattak el.

A POM több mint 280 pályaleírást is tartalmaz

A sikeres pályaválasztáshoz szükséges, hogy minél jobban megismerd önmagad, reálisan lásd személyes tulajdonságaidat, kompetenciáidat. A jövőképedhez illeszkedő foglalkozás kiválasztásakor az önismeret mellett a pályaismeret is elengedhetetlen ahhoz, hogy jó döntést hozz a továbbtanulással kapcsolatban. A POM több mint 280 pályaleírást is tartalmaz, segít eligazodni a különböző szakmák között. Nemcsak az adott pálya jellemzőit, az adott foglalkozás gyakorlásához szükséges képességeket mutatja be, hanem elhelyezkedési lehetőségeket is felsorol.

A mérőeszköz négy modulból áll

Először három önismereti (az érdeklődést, kompetenciákat, személyes tulajdonságokat felmérő) kérdéssor, aztán egy MTMI-feladatsor vár rád a kitöltéskor (az MTMI mozaikszó: a matematika, a természettudományok, a műszaki területek és az informatika kezdőbetűiből áll össze). A négy modul kitöltése után komplex értékelést, úgynevezett profilt kapsz magadról. A POM segít abban, hogy megismerd az erősségeidet, azt, hogy miben vagy jó, de abban is támpontot ad, hogy mik azok a területek, amelyeket még fejlesztened kell magad. Személyre szabott visszajelzést kapsz arról is, hogy mely szakmák, foglalkozások, képzések állnak hozzád a legközelebb. Arra is lehetőséged van, hogy többször kitöltsd a teszteket, így figyelemmel kísérheted személyes fejlődésedet, az érdeklődésed esetleges változását.

A pályaválasztás elsőre ijesztő lehet, de a POM segíthet jól átgondolt döntést hozni, hogy az egyéni adottságaidnak leginkább megfelelő továbbtanulási utat, hivatást választhasd.

Az alkalmazás működését bemutató kisfilmek az Oktatási Hivatal YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

(Oktatási Hivatal)