#Lélek #zaklatás

78 db cikk a témában

#bántalmazás
2020.08.14.

Én vagyok a hibás?

A fizikai bántalmazásokat lehet kategorizálni, a szóbelit kevésbé. Egy valami közös: mindkét esetben megpróbálhatjuk „felmenteni” a tettei alól a bántalmazót.

#kapcsolat
2019.06.01.

Mik a bántalmazó kapcsolat figyelmeztető jelei?

A bántalmazó kapcsolat lehet fizikai, szexuális, verbális vagy érzelmi alapú. Csak mert egy személy fizikailag nem bántalmaz, nem jelenti azt, hogy nem követ el visszaélést. Az erőszaknak és visszaélésnek semmi keresnivalója egy kapcsolatban.

#rasszizmus
2019.01.31.

Rasszizmus Magyarországon: egy fekete tini szemével

Fekete vagyok. Tudok róla, ha az orrom alá dörgölik, nem leszek se világosabb, se sötétebb, de nem is akarok. Ez nem olyan dolog, amit szégyellek, de büszkének se kell rá lennem, mert ez is csak olyan külsőség, mint az, hogy göndör vagy egyenes a hajad. Sokan azt hiszik, emiatt más vagyok, mint a többi ember.

#lelki segély
2018.02.12.

Lelki gondok? Ők segíthetnek!

Lelki gondok kínoznak? Esetleg egy barátod szorul segítségre? Listánkból megtudhatod, hogyan érheted el a legközelebbi lelkisegély-szolgálatot!

#csúfolódás
2017.08.18.

Csúfolódás, a lélek mérge

Egyre több tinédzser fekszik a kés alá, mert nem bírják tovább elviselni a folytonos iskolai csúfolódást. Vajon megoldja a problémát, ha az orruk kisebb lesz vagy a fülük nem áll szét? Hogyan segíthetünk rajtuk?

#zaklatás
2017.03.06.

Hogyan mondjam el, hogy zaklatnak?

Gondold meg: te szeretnéd, hogy egy barátod elmondja neked? Hát, persze, hogy igen! Tedd félre az aggodalmaidat azzal kapcsolatban, hogy az emberek nem hisznek neked, vagy nem akarják hallani. Mondd el valakinek, akiben megbízol, ha nem bánnak veled jól.

#gúnyolódás
2017.02.02.

Miért piszkálnak a fiúk?

"Az osztályomban 9 fiú van, és ők a problémám okozói, ugyanis nagyon szeretnek engem piszkálni, kigúnyolni, röhögni rajtam. Mindig ellenszenvesek velem - bezzeg a többi lánnyal tudnak normálisan beszélni. Miért csinálják ezt?" A szakértő válaszol.

#szorongás
2015.09.01.

Szorongás: mi is ez?

A szorongás egy normális pszichológiai válasz az emberben, ha stresszhelyzettel találkozik. Azt jelenti, hogy szomorúságot, aggodalmat, félelmet, gondterheltséget és idegességet érzünk.

#zaklatás
2015.03.11.

Zaklatás az iskolában

Cikizés, kiközösítés, rosszindulatú pletykálás, veréssel fenyegetés, verbális agresszió - egyre gyakoribb, mindennapossá váló jelenségek az iskolai közösségekben.

#zaklatás
2014.12.06.

Erőszak a családban: mit tehetsz ellene?

Évente 70 nő, és sajnálatosan 20 gyermek halálát okozza Magyarországon a saját hozzátartozója. Az erős fizikai bántalmazás, ami végső esetben halálhoz is vezethet, persze csak a családon belüli erőszak legsúlyosabb és legvégső formája: a sokszor évekig tartó fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás azonban sokkal gyakoribb. Felmérni is képtelenség, hogy hány kiskorú szenved egyik vagy másik szülője, nevelője agressziójától.

#verekedés
2014.10.07.

Miért bántalmazzák a tanárokat?

„Megverte tanárát”, „Diákterror!”, „Verekedés a tanáriban” és számtalan, ehhez hasonló hírrel találkozhatunk egyre gyakrabban az elmúlt években. Mi történt?

#erőszak
2014.09.30.

Zaklatnak az interneten? Segítünk

A magyar fiatalok, gyerekek körében végzett kutatások szerint a diákok egyharmadát bántalmazták már valamilyen formában. Az iskolai zaklatás, egymás heccelése, csúfolódás, kiközösítés, megszégyenítés egyáltalán nem új keletű jelenség, régen ugyanúgy létezett, mint napjainkban. Az internetes világ térhódításával azonban a zaklatás egy újabb formája is megszületett: a cyberbullying.

#zaklatás
2014.09.19.

Segíts egy barátnak vagy családtagnak!

Egy barátod vagy családtagod azt mondta neked, hogy nem bánnak vele jól. Szakítás előtt áll, és attól fél, hogy párja zaklatni fogja őt. Ez veszélyesen hangzik, ezért úgy érzed, segítened kell. Mi a következő lépés?