internet
#Lélek

Kémkedés az interneten

2021.08.05.
1 perces olvasási idő

A barátod, a barátnőd vagy az exed megpróbálja lenyomozni, hogy milyen honlapokat látogattál meg? Megvan a jogod hozzá, hogy az internethasználatod valóban magánjellegű legyen. Mit tehetsz a kémkedés ellen?

Sajnos nagyon egyszerű kideríteni, hogy merre barangoltál a világhálón. Bárki megnézheti, hogy mire kerestél rá, és milyen oldalakon jártál. Az, hogy kitörlöd az internetes előzményeket (cache) és az üzeneteidet, nem jelenti azt, hogy minden nyomot sikerült eltüntetned. Vannak olyan szoftverek (kém- vagy billentyűzet-aktivitást rögzítő programok), amiket titokban telepíthetnek a gépedre, hogy kövesse minden online lépésedet, és azt is, hogy milyen billentyűket ütsz le, amikor keresel, posztolsz, e-mailezel vagy üzeneteket küldesz másoknak.

Hogyan érezheted biztonságban magad?

Találj más helyet az internetezésre! Kémkedés a neten

A legkönnyebb módja, hogy megvédd a magánéletedet, ha nem az otthoni számítógépet használod.

Netezhetsz:

Csinálj új e-mail címet

Ha gyanítod, hogy valaki hozzáfér az e-mailjeidhez fontold meg egy másik postafiók létrehozását egy másik, biztonságosabb számítógépen. Ne arról a gépről csináld meg és ellenőrizd az új e-mailedet, ahol a kíváncsiskodó is hozzáférhet. Használj anonim felhasználónevet, ne az igazi nevedet! Keress ingyenes webes szolgáltatókat, mint a yahoo és a gmail, és ne adj meg személyes információkat magadról!

Válassz hatékony jelszót, amit nehéz megfejteni, és légy óvatos, tartsd titkokban, főleg, ha az otthoni gépedet használod. Bizonyosodj meg róla, hogy a jelszavad nincs elmentve a merevlemez-meghajtón, és arról is, hogy nem pipáltad ki a jelszó megjegyzésére vonatkozó mezőt!

Ments el mindent

Mentsd el az erőszakos és fenyegető e-maileket, online üzeneteket vagy fényképeket (célszerű egy pendrive-on tárolnod őket)! Később használhatod bizonyítékként. Az internetes kémkedést és zaklatást bünteti a törvény. Fordulj a rendőrséghez, ha az ügy olyan mértéket öltene, ami már a mindennapi életedre is befolyással van!

(KamaszPanasz - P. K.)