kapcsolat
#Lélek

Az erőszakos kapcsolatok

2021.01.05.
2 perces olvasási idő

A szexuális zaklatást tapasztaltak már tudhatják, milyen reakciókat válthat ki ez az egész. Páran azt mondják, utána nagyon ingadozó volt a hangulatuk. Fontos, hogy mindig tudd, mire gondolsz, és mit érzel. Az, hogy hogyan reagálsz, segít megbirkózni az ellened elkövetett bűnökkel. A szexuális zaklatásra nincs megszokott reakció. Lehet, hogy már tapasztaltad már ezeket az érzéseket, de lehet, hogy nem.

Sokk és dermedtség

A zavarodottság, levertség érzése, amikor nem tudod, hogy mit érezz, és mit tégy. Reagálhatsz, úgy, mint más problémákra, például sírással, vagy tagadással.

MIT TEHETSZ: Legyél tisztában azzal, hogy ezek teljesen normális reakciók valamilyen traumára. Minden ember máshogy kezeli az ilyen válsághelyzeteket, próbálj arra gondolni, hogy amikor korábban hasonló történt veled, mi segített túllépni rajta. Kérj segítséget ahhoz, hogy mit tégy, hogyan oszd be az időd, hogy dönts bizonyos esetekben. Légy türelmes magaddal, adj magadnak időt a felépülésre.

Az irányítás elvesztése

Amikor úgy érzed, hogy az egész életed a feje tetejére állt, és nem tudod irányítani. Azt gondolhatod, hogy nem tudod kontrollálni a saját érzéseidet.

MIT TEHETSZ: Próbáld meg annyira kézben tartani az életed, amennyire csak tudod, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Kérdezz meg másokat, hogyan tudnád rendezni a gondolataid, és érzéseid. Kérdezz meg egy szakembert, vagy egy tanácsadót erről. Kérdezz meg másokat arról, hogy hogyan kezeltek hasonló helyzeteket. Próbáld a döntéseid nagy részét egyedül meghozni. Ez fokozatosan segíthet visszanyerni az irányítást az életed felett.

Félelem

Az attól való félelem, hogy a támadó visszatér, a magánytól való félelem, az attól való pánik, hogy más helyzetek, vagy emberek emlékeztetnek arra, mi is történt.

MIT TEHETSZ: Ha társaságot szeretnél, ne félj megkérdezni azokat, akikben megbízol, hogy töltsenek veled több időt. Lehet, hogy biztonságosabbá akarod tenni a környezeted az által, hogy védettebbé teszed az otthonod, vagy jobban megismered a szomszédjaidat.

Lelkifurdalás

Amikor úgy érzed, hogy többet tehettél volna a bűncselekmény elkerülése, vagy megelőzése érdekében.

MIT TEHETSZ: Nem számít mi történt, nem te kérted, hogy bántsanak. Az, ha magadat hibáztatod, lehet egy módja annak, hogy irányítsd az ilyen helyzeteket, méghozzá úgy, hogy óvakodsz a hasonló körülményektől, így a bűncselekmény nem történik meg veled újra.

Önhibáztatás

Úgy érzed, hogy tehettél volna vagy tenned kellett volna az érdekében, hogy elkerüld vagy megelőzd a támadást.

MIT TEHETSZ: A helyzettől függetlenül nem te akartad, hogy megtámadjanak. Ha magadat hibáztatod, az néha megoldás lehet a probléma kezelésére, ilyenkor gondolj arra, hogy ha kerülöd a hasonló körülményeket, akkor nem fog a támadás újra megtörténni.

Elszigeteltség

Ha úgy érzed, hogy ez a tapasztalat elválaszt a többi embertől, vagy, hogy mások abból rájönnek, hogy bántalmaztak, hogy rád néznek. De az is felmerülhet, hogy nem akarod a problémáiddal terhelni a többi embert.

MIT TEHETSZ: A támadás utáni felépülés nagyon magányos élmény lehet. De nem vagy ezzel az érzéssel egyedül. Esetleg az segíthet, ha beszélsz olyan emberekkel, akik már átélték ugyanazt, amit te.

Sebezhetőség, bizalmatlanság

Úgy érzed, hogy ki vagy szolgáltatva a saját érzelmeidnek, vagy mások cselekedeteinek, és nem tudod, hogy kiben bízhatsz meg, ezért gyakran gyanakodsz.

MIT TEHETSZ: Bízz az ösztöneidben, hogy ki az, akivel beszélhetsz a problémádról. Próbálj olyan emberekkel beszélni, akiket a legmegbízhatóbbnak tartasz, olyanokkal, akik meghallgatnak, és nem ítélkeznek. Kevésbé leszel gyanakvó, ha találsz olyan embereket, akikben megbízol.

Szexuális félelem

Úgy érzed, nem akarsz szexuális kapcsolatba kerülni senkivel, és úgy érzed, hogy nem akarsz több szexuális együttlétet, mert az a támadásodra emlékeztetne.

MIT TEHETSZ: Mondd el a párodnak, hogy hol vannak a határok. Mond el neki, mik azok a helyzetek, melyek kellemetlen emlékeket ébresztenek benned. Nagyobb biztonságban érezheted magad, egy ilyen gyengébb fizikai kapcsolatban.

Düh

Mérges vagy a támadódra és ezért bosszút akarsz állni. Akár az egész világra is dühös lehetsz, azért mert már sehol sem érzed magad biztonságban. Magadra is lehetsz dühös, mert nem előzted meg a támadást.

MIT TEHETSZ: Habár ezek a reakciók teljesen normálisak, elég zavaróak tudnak lenni. Vedd lassan az akadályokat. Néhány embernek például az segít, ha fog egy darab papírt és leírja rá az érzéseit, az ötleteit, az adatokat a támadásról, és ha egy helyen tartod ezeket a gondolatokat, az könnyen kezelhetővé teszi őket.

(KamaszPanasz – M.D.)