tartós párkapcsolat
#Lélek

Mi kell a tartós párkapcsolathoz?

2017.11.04.
2 perces olvasási idő

Az utóbbi időszak statisztikáiból kiderült, hogy egyre több magyar ragaszkodik párjához. Nem véletlen, hogy kampány is indult a tartós párkapcsolatokért, melynek célja felhívni a figyelmet a annak értékeire, jótékony testi-lelki hatásaira.

Közel százezer magyar lépett frigyre tavaly, amellyel kis híján megdőlt a 2000. évi házasságkötési rekord. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint az is egyfajta pozitív trendet jelez, hogy a párok egyre nagyobb számban fordulnak szakemberhez, hogy szakítás helyett megoldják problémáikat. A „Ragaszkodj hozzá!” kezdeményezés főként azokhoz szól, akik szerint megéri hosszú távra tervezni, és szeretnének mindent megtenni a kiegyensúlyozott, jól működő kapcsolat érdekében.

Olvasd el ezt is! A tartós párkapcsolat 5 nélkülözhetetlen feltétele

Úgy szereted, ahogy van?

A 21. században tagadhatatlanul nehezebb feladat fenntartani egy jól működő kapcsolatot: a fogyasztói társadalom diktálta „ha elromlott, dobd ki azonnal” üzenet alapján idő előtt feladunk, elengedünk sok mindent. Nem beszélve arról, hogy a mindennapjainkat uraló közösségi média gyakran lehet féltékenykedés vagy akár szorongás forrása is. Ezért is örvendetes tény, hogy tavaly hirtelen megugrott azon párok száma, akik hivatalosan is kifejezték ragaszkodásukat egymáshoz: évtizedes rekordot megközelítő számú frigy köttetett 2015-ben Magyarországon. A KSH adatai arra engednek következtetni, hogy mind többen fedezzük fel a tartós párkapcsolatok értékét és választjuk a hosszú távú elköteleződést azzal, aki úgy fogad el minket, ahogy vagyunk. Ezt a szemléletet népszerűsíti a „Ragaszkodj hozzá!” kezdeményezés is, amelynek célja, hogy elgondolkoztasson, megéri foglalkozni párkapcsolatunkkal, tenni a harmóniáért.

Mi kell a tartós párkapcsolathoz?

Félszavakból is?

Egyes felmérések szerint napi 40 percet is képesek civakodni a párok, és átlagosan évi 135 alkalommal veszekednek egymással. Ha ezt az időt építő jellegű beszélgetéssel töltjük, azzal saját egészségünkért is sokat tehetünk. Megannyi kutatás bizonyítja ugyanis: a hosszú távra berendezkedett párkapcsolat pozitív hatással van ránk mind pszichológiai, mind élettani szempontból. A jól működő tartós együttélés során önkéntelenül is átvesszük a másik fél jó szokásait, például nyitottabbak vagyunk az egészséges életmódra, vagy a sportolásra. Ha pedig nehézségekbe botlunk, mellettünk áll szövetségesünk, aki félszavakból is megértve támogat és ösztönöz minket. Nem utolsó sorban egy kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatban a szeretet és elfogadás révén énképünk, önértékelésünk is javul.

Boldoggá tesz?

De vajon miképpen tehetjük harmonikusabbá párkapcsolatunkat? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint a hibák belátása talán az egyik legfontosabb. „A fogyasztói szemléletű társadalomban több vizuális inger ér minket, mint valaha. A média és a közösségi oldalak is az alternatívákról való lemondást juttatják eszünkbe, így hajlamosabbak vagyunk lecserélni azt, ami elromlott. Ám az utóbbi időben szerencsére azt tapasztalom, hogy mind többen jönnek rá, ha kapcsolatukban gyülekeznek a viharfelhők, érdemes dolgozni a megoldáson, akár szakember segítségét kérve. Egy kapcsolatot pedig úgy lehet sikerre vinni, ha tisztában vagyunk a saját hibáinkkal, hiszen így azok negatív hatásait is jobban ki tudjuk védeni a párkapcsolatunkban” – mondta az ELTE PPK oktatója. A szakember szerint már csak azért is megéri tenni a harmóniáért, mert a tartós párkapcsolatban élők egészségi mutatói is jobbak. „A boldog kapcsolat titka talán abban rejlik, hogy több pozitív érzelmet élünk meg együtt, mint negatívat” – tette hozzá az elismert szakember.

Mik a tartós kapcsolat feltételei?

A szexuálpszichológus szerint a hosszú távú kapcsolatok testi és lelki harmóniája az alábbiakban rejlik:

  • Bármily elcsépelten is hangzik, figyeljünk jobban egymásra.
  • Szervezzünk több közös programot.
  • Veszekedjünk okosan: ne egymást szidjuk, ne személyeskedjünk, hanem őszintén mondjuk el, mi esik rosszul.
  • A szexualitás nem a hálószobában kezdődik, ezért a mindennapokban is szükség van a kíváncsiság és az izgalom fenntartására, az újdonságok keresésére.

A tartós párkapcsolatokról további hasznos, érdekes információk és tippek a www.ragaszkodjhozza.hu oldalon olvashatók.

(Ragaszkodj Hozzá)