plátoi szerelem
#Lélek

Plátói szerelem: a soha be nem teljesülő vágy

2023.07.16.
2 perces olvasási idő

Egy szerelem, ami sohasem teljesülhet be, fájdíthatja a szívünket hosszú hetekig, hónapokig. Jó lenne egy kicsit közelebb kerülni, de ez lehetetlen…

Néma és távoli szerelem

A plátói szerelem testileg soha sem teljesül be. Nincs érintés, nincs érzéki ölelés, csupán a fantáziánkban szoríthatjuk magunkhoz kedvesünket. A szerelem tárgyának fogalma sincs arról, hogy mit érzünk iránta, és ez az állapot igen sokáig fennállhat.

Egyoldalú szerelem

Plátói szerelem, vágyakozás

A plátói szerelem egyszerre csodálatos és fájdalmas is egyben. Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a plátói szerelem nagyon biztonságos: nem kell attól félni, hogy kiszemeltünk elutasít, mivel nem is tud a feléje irányuló érzésekről. Nem kell attól félni, hogy megismerjük a másik hibáit, és kiábrándulunk belőle, hiszen a fantáziánkban mindig éppen úgy viselkedik, ahogyan mi szeretnénk. Nyugodtan lehet szemlélni, csodálni.

Másfelől viszont a plátói szerelem kimondhatatlanul fájdalmas, mivel tudjuk, hogy imádottunk elérhetetlen (talán mert idősebb, vagy párkapcsolata van, vagy mert túl félénkek vagyunk bevallani az érzéseinket). Mit tehetünk ilyenkor?

Mindig van lehetőség érzelmeink kifejezésére, de az elutasítástól való félelem nagy gát lehet. Ha ilyen helyzetben vagy, gondold át, hogy mit szeretnél igazán. Megfelel számodra ez a platói állapot? Vagy annyira szenvedsz a beteljesületlen szerelemtől, hogy úgy érzed, már nem bírod tovább? A február tökéletes alkalom egy vallomáshoz.

Szakítás után

A kapcsolatok végét mindenki másképp dolgozza fel. Egyesek gyorsan továbblépnek, míg másoknak sok időre van szükségük, hogy lezárják a kapcsolatot. Az érzések azonban nem hűlnek ki azonnal szakítás után, és reménytelen érzéseket táplálhatunk továbbra is az elvesztett kedves iránt. Ez azonban hosszú távon nem természetes. Míg a plátói szerelemben az ábrándok feltöltenek, kellemesek, a szakítás után a reménytelenség fájdalommal tölti el az embert.

Ha mégis beteljesül a szerelem

Azt hiszed, szerelem? Pedig nem az!
A szerelem trükkös érzés. Ráadásul vannak olyan érzelmek, amelyek majdnem olyanok, mint a szerelem, de valójában nem sok közük van hozzá. Az igazi szerelemhez ugyanis idő kell, és nem biztos, hogy egy este alatt kialakul. Tovább a cikkhez

Adódnak olyan plátói kapcsolatok is, amikor valójában mindkét fél érez valamit a másik iránt, mégsem lehetnek együtt. Az igazából szerelem című film egyik szereplője, Sarah több mint két éven át reménytelenül szerette kollégáját. Ez a szerelem viszonzott, mégis plátói maradt, testvére betegsége elválasztja őket egymástól. A hétköznapokban is sok hasonló esettel találkozhatunk. Rómeó és Júlia nem lehetnek egymáséi, mert a szülők eltiltják őket. De az is előfordulhat, hogy egy pár azért nem lehet együtt, mert egyiküknek párkapcsolata van, amiből képtelen kilépni.

Hozott minták

Sok kapcsolatot pedig éppen annak plátói volta, elérhetetlensége tesz vonzóvá. Semmi sem lehet olyan édes, mint az a kapcsolat, ami elérhetetlen és csak a fantáziánkban él. Pedig éppen a fantáziák miatt csalódhatunk akkorát, ha egyszer beteljesül a szerelem. Sohasem lehet valami annyira szép és tökéletes, mint álmainkban.

Sok ember éppen ezért újra és újra beleesik a viszonzatlan szerelem csapdájába, ami egyfajta védőpajzsként szolgál, hogy megvédje magát a nagyobb csalódásoktól. Ha gyakori jelenség, hogy valakinek szinte csak és kizárólag plátói szerelmei vannak, akkor érdemes átgondolni, honnan eredhet. Elképzelhető, hogy kötődési problémáról van szó, hogy az illető éppen az elköteleződéstől tart. Ha valaki gyerekkorában nem kapott a szüleitől kellő figyelmet vagy sohasem viszonozták az érzéseit, akkor elképzelhető, hogy felnőttként is ezt a mintát viszi tovább, hiszen ez az, amit ismer. Így felnőttként is olyan kapcsolatokat fog keresni, ahol nem lesznek viszonozva az érzései.

Jó hír

Elképzelhető, hogy időről időre plátói szerelembe esünk, de ez nem jelenti azt, hogy ezt az ördögi kört nem lehet megtörni. Ismerd meg önmagad (akár szakember segítségével), találd ki, honnan erednek az érzéseid, majd vesd bele magad az ismerkedésbe! Ha a szobádban ülsz, sem a királykisasszony, sem a herceg nem fog az ajtódon kopogtatni. Adj esélyt, és előbb vagy utóbb, de rád talál az igaz szerelem!

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus, Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)