Faustino-nap
#Lélek

A szinglik a Faustino-napot ünneplik

2012.02.14.
1 perces olvasási idő

A történet alapja, hogy az olasz szinglik megelégelték, hogy mindig háttérbe szorulnak Valentin-nap alkalmával, mert számukra ez nem épp egy örömteli nap. Így kinyilvánították a saját ünnepnapjukat és védőszentjüket.

Február 15-ét, Szent Faustino napját a Szingli Büszkeség Napjának nevezik, ezzel akarják felhívni a figyelmet a kevésbé sem olyan vidám szingli sorsra azok az emberek, akiknek még nem adatott meg a boldog párkapcsolat megléte. Ugyanis elegük lett a lenézettségből, a negatív diszkriminációból és abból, hogy hátrányos helyzetben vannak a szerelmesekhez képest.

szingli

„Bárki választhat magának védőszentet. Nem kevesen csatlakoztak a szövetséghez, mert csak így tudtak kikerülni szorult érzelmi helyzetükből, a szingliség egyedüli mentsvárát jelenti számukra ez a kezdeményezés” - mondta Annalisa Fattori, a szingli szövetség elnöke, aki három barátjával közösen alakította meg szervezetüket Milánóban.

Nem is találhattak volna jobb jelképet maguk számára, mint Szt. Faustinót, a magányosok védőszentjét. Ugyan kevésbé ismert személyiség, de annyit érdemes tudni róla, hogy harcos igehirdető volt, aki mártírhalált halt legjobb barátjával, San Giovitával egyetemben.

Mindketten jómódú családból származtak és lovagi életet éltek a római időkben. Azonban a harcok során életük teljes fordulatot vett és a hitet hirdették. Együtt tettek vértanúságot, az arénában kellet harcolniuk vadállatok ellen, majd máglya általi halára ítélték őket, azonban a nápolyi börtönbe szállításuk során egy viharban elsüllyedt a hajó, és ők odavesztek.

Egy sor kiemelkedő tett fűződik a nevükhöz, például az észak-itáliai Brescia városát támogatták és védték az ellenséges erőkkel szemben 1438-ban.

A mai szinglik egyedül küzdenek az előítéletesség és egyéb hátrányos megkülönböztetések ellen, mint az olcsó lakásokhoz való hozzáféréshez, az adoptáció jogához és az őket sújtó magasabb adók ellen. Véleményük szerint az olasz lakosság egyötödét kitevő szingliket vagy gyereküket egyedül nevelő szülőket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a párkapcsolatban élőket. A közös ünnep során a szövetség még az év szinglijét is megválasztja.

(M. T., unmarriedamerica.org)

Kapcsolódó cikkek