Betegségek, HPV

#Betegségek #HPV

26 db cikk a témában

#védőoltás
2014.06.15.

Mindent a védőoltásokról

Mindenki megkapja kiskorában, óvodában, általános iskolában, középiskolában a kötelező védőoltásokat. Vannak azonban olyan védőoltások, melyek nem kötelezőek, de kérhetőek.

#méh
2013.12.11.

Minden, amit a méhnyakrákról tudni kell

Méhnyakrákról akkor beszélünk, amikor a méhnyakon beteg, kórosan osztódó sejtek találhatók. A méhnyak a méh alsó részén található, ez köti össze a méhet a hüvellyel. A méhnyakrák korai stádiumban sikeresen kezelhető. Rendszerint már nagyon korai szakaszban is kimutatja az úgynevezett Pap-teszt.

#szájüregi rák
2012.10.16.

A szájüregi rák és tünetei

Az ajkak, az orcák, a fogíny, a szájpad, a nyelv, a mandulák és a gégefő együttesen alkotják a szájüreget. A szájüregben kialakuló rosszindulatú daganatot szájüregi ráknak nevezzük. A legtöbb rák úgynevezett laphámsejtes rák, ami azt jelenti, hogy a felületi rétegen alakul ki, és elterjed, ha kezeletlen marad.

#HPV
2011.12.06.

A HPV a fiúkra is veszélyes!

A férfiakat is ugyanúgy veszélyezteti a humán papillomavírus, mint a nőket! A pénisz, a végbélnyílás, a fej és a nyak körül kialakult rákos megbetegedések egyaránt származhatnak ezen kórokozó valamelyik fajtájától.

#limfóma
2011.07.18.

Gyermekkori húgy-ivarszervi daganatok

A gyermekkorban ritkán alakul ki rosszindulatú daganat, a gyermekkori daganatok döntő többsége leukémia, ezt követi a limfóma, a központi idegrendszeri tumorok, a szimpatikus idegrendszer tumorai, a veserákok, a csontok rosszindulatú daganatai, a retinoblasztóma, illetve egyéb daganattípusok.

#hpv
2011.06.30.

HPV elleni oltást a fiúknak!

Egy gyógyszer, egy orvosság, amely megelőzi a rákot! Ez ma szinte minden orvos és beteg álma. Hasonló álom vált valóra, körülbelül 5 évvel ezelőtt, amikor a humán papillomavírust megakadályozó vakcinát engedélyeztek.

#rák
2011.01.26.

Rákkezelés után is vállalhatunk gyereket - Mik a lehetőségek?

Tedd fel minden kérdésedet az orvosodnak. Ne hezitálj, bármilyen kétséged is van, azt beszéld meg vele. Akkor se aggódj, ha a meddőséged nem elsődleges fontosságú az orvosod számára – hiszen a legtöbb doktor elsősorban arra koncentrál, hogy az adott rákbetegségeden segítsen.

#hpv
2010.07.09.

A HPV-fertőzés megelőzése

A humán papillomavírus-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, leginkább a 25 év alatti, szexuálisan aktívak körében fordul elő.

#szex
2010.03.26.

Kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltás a középiskolákban

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdődő kampányában rendkívüli kedvezménnyel biztosítja a humán papillómavírus okozta méhnyakrák- és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni négykomponensű védőoltást.

#szex
2009.09.14.

Vénuszbetegség

Tudtad, hogy a szexuális úton terjedő betegségek az 1990-es évek előtt csak nemi betegségekként (venereal diseases), VD-ként emlegették? A szó a latin „venereus” szóból ered, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy Vénusztól, a rómaiak szerelem istennőjétől való.