hasnyálmirigy
#Betegségek

Hasnyálmirigy-gyulladás - Szakértő válaszol

2015.10.31.
1 perces olvasási idő

Anyukámnak hasnyálmirigy-gyulladása van, kórházban kezelik, csak valamilyen infúziót kap. Tizenhat éves lány vagyok, és nagyon félek, elveszíthetem. Mi fog most történni? - Válogatás a Szakértő válaszol rovatunk kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Anyukád komoly betegségben szenved, de minden esély megvan rá, hogy jobban legyen (természetesen nem tudok az ő állapotáról konkrétan nyilatkozni, hiszen nem ismerem sem őt, sem az eredményeit). Amikor hasnyálmirigy-gyulladással állunk szemben, néhány napig nyugalomba kell helyezni a hasnyálimirigyet, ezért a beteg nem fogyaszthat szájon keresztül semmilyen táplálékot. Ha jobban lesz, akkor is csak fokozatosan térhet vissza a vegyes táplálkozásra, de ezt az orvosok a kórházban tudják, és ennek megfelelően járnak el.

Amennyiben diétás megszorításokra van szükség, akkor a betartandó szabályokról ditetetikus fogja tájékoztatni. Jelenleg a következőket tanácsolom: ha be szabad menni hozzá a kórházba (nem fekszik intenzív osztályon, nincsen látogatási tilalom stb.), akkor legyél minél többet mellette, akkor te is megnyugszol majd egy kicsit. Teljesen érthető az aggodalmad, jó lenne, ha tudnál valakivel beszélgetni a félelmeidről, lehetőség szerint családtaggal. Az apukád vagy esetleg testvéred, nagyszüleid biztosan szívesen segítenek abban, hogy lelkileg talpra állj.

Valójában mi is a hasnyálmirigy?

A hasüreg hátsó részében elhelyezkedő aprócska, 10-12 centiméter nagyságú szerv, amelynek kettős szerepe van: enzim- és hormontermelés. Hormonjai a cukor-anyagcserét szabályozzák, enzimjei a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt. A máj, a hasnyálmirigy és az epehólyag is része az emésztőrendszernek, együttesen biztosítják a szervezet anyagcseréjét.

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy gyulladását 80 százalékban epekő okozza, de a mértéktelen alkoholfogyasztás is szerepet játszik kialakulásában. Talán nem véletlen, hogy a férfiak kétszer többen betegednek meg hasnyálmirigy okozta kórban. A gyulladás kórházi kezelést igényel, mert szervi elhalás vagy bevérzés lehet a velejárója, és az elpusztult szövet helyén ciszta keletkezhet. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás hátterében leginkább anyagcserezavar áll, vagy a hasnyálmirigy vezeték fejlődési rendellenessége, esetleg gyulladása. Bővebben a hasnyálmirigyről >>

(KamaszPanasz)