agyhártyagyulladás
#Betegségek

Soundon voltam, én is beteg lehetek?

2012.07.20.
2 perces olvasási idő

A Balaton Soundon bulizott az a 17 éves lány, aki pár napja hunyt el egy fővárosi klinikán agyhártyagyulladásban. A tüsszentéssel, köhögéssel és csókolózással terjedő agresszív betegség megjelenése eztán számtalan rémhír terjedésének lett szilárd táptalaja, a legnépszerűbb közösségi portálon egyenesen arra buzdítottak mindenkit, aki megfordult a fesztiválon, hogy azonnal szaladjon a háziorvoshoz. A felhívás azonban hamis, még a szakemberek szerint sem kell orvoshoz rohannod!

Az agyhártyagyulladás egy nagyon súlyos betegség, kezelés hiányában valóban bele is halhat az ember. A meningococcus nevű baktérium okozza, ami kizárólag embert betegít meg. A kórokozó nem csak agyhártyagyulladást, hanem súlyos vérmérgezést is okozhat. A serdülők és fiatal felnőttek még a szakemberek szerint is a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, nekik nagyobb esélyük van a megbetegedésre – az életkor előrehaladtával ugyanis nő a baktériummal szembeni védekező képesség.

– A meningococcus baktérium emberről emberre terjed a nyál segítségével, köhögéssel, tüsszentéssel és csókolózással. Nem kötelező, vényköteles védőoltással az A és C típus megelőzhető, ám az oltás sem ad egy életre szóló védelmet, ugyanis idővel az ellenanyagszint lecsökken – magyarázta dr. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó, hozzátéve: ha a baktérium eléri az egészséges szervezetet először a torok nyálkahártyáján tanyázik. – Ekkor a fertőzött tünetmentes hordozóvá válik, ám ez az állapot nem betegség. Azonban ha a baktérium áttöri a szervezet védelmi vonalait és bekerül a vérkeringésbe az agyhártya gyulladását okozhatja, s ekkor már a hordozó is fertőz – folytatta a szakértő.

A kórokozó akár hetekig is hordozható a torokban, ha egy beteg közelről rád tüsszentett, köhögött, vagy csókolóztatok. De a baktériummal ilyen módon fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, s amíg csak hordozó vagy, nem beteg, te nem fertőzöl tovább. Ám, ha kialakul a betegség a tünetek kezdetétől számítva néhány óra alatt a beteg súlyos sokkos állapotba kerülhet, a légzés és keringés teljes összeomlása pedig végül halált eredményezhet. A tünetek pedig nagyon hasonlóak az influenzáéhoz: felső légúti fertőzés, torokfájás, láz, végtagok és hátfájás, szokatlanul erős fejfájás, hányás, hányinger, levertség. – Később fokozódó idegrendszeri tünetek, görcsök, esetleg aluszékonyság, tudatzavar, kiütések és apró bevérzések jelentkeznek – mondta dr. Kulcsár Andrea, hozzátéve: csak az időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet a fertőzött személy életét megmenteni.

Különböző kockázati tényezők
A kórokozóval fertőződött személyek többsége azonban nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot a torkában, addig, amíg az immunrendszere ki nem alakítja a kórokozóval szembeni védelmet. Egyes esetekben (meghatározott immunbetegségek, léphiány, aktuálisan – vírusfertőzés, fizikai kifáradás, alkoholfogyasztás, stb. következtében) csökkent védekező képesség esetén a baktérium nem marad meg a nyálkahártyán, hanem a meggyengült védekezés következtében képes belépni a szervezetbe, és a véráram útján szétterjed.

Bővebben az agyhártyagyulladásról

A riasztó tények ellenére sincs ok aggodalomra! Az ÁNTSZ közleményben azt írta: „szakmailag indokolatlan a rendezvény összes résztvevőjének körében a megelőző antibiotikus kezelés megkezdése, mivel a meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről-emberre”. Az ÁNTSZ szakemberei egyébként folyamatosan teszik a dolgukat: már feltérképezték a lány kapcsolati hálóját, s 69-en megelőző antibiotikumos kezelést kaptak. Ez nem azt jelenti, hogy biztos, hogy betegek voltak, mindössze szervezetükben a lánnyal való érintkezés kapcsán lehetett kórokozó.

A védőoltás beadásának lehetőségeiről érdeklődj a háziorvosodnál!

Agyhártyagyulladás MTI infografika

(KamaszPanasz - Kósa Boda Veronika, újságíró)

Kapcsolódó cikkek