betegség
#Betegségek

Mitől halnak a fiatalok?

2013.09.14.
2 perces olvasási idő

A tizenévesek korosztálya veszélyeztetettebb, mint gondolnánk. Fiatalok, erősek, ellenállóak vagyunk? Egy angol tanulmány szerint ez csak tévhit. Melyek is azok a betegségek, balesetek, amik a tinédzsereket veszélyeztetik?

Akár hiszed, akár nem, több fiatal él ma a Földön, mint eddig bármikor – az összesen 1,8 milliárd, 10-14 év közötti tinédzser alkotja a világ népességének 30 százalékát!

A kamaszok körében világszerte a közúti baleseteket, a terhességi és szülési komplikációkat, az öngyilkosságot, a testi erőszakot, az AIDS vírust és a TBC-t kell megemlítenünk, mint a leggyakoribb halálozási okokat.

Ezt mutatta az a tanulmány, amely a WHO (World Health Organisation) támogatásával készült, és a 10-14 év közöttiek halálozási okait volt hivatott felderíteni. E szerint a kamaszok csak azt hiszik, hogy erősebbek és ellenállóbbak a többi korcsoportnál.

Elmaradott térségek

Valójában azonban 2,6 millió fiatal hal meg évente, ám ezen esetek nagy része megelőzhető lenne. A statisztika alapján a halálozások 96 százaléka az alacsony- és közepes jövedelmű országokban következik be. Itt négyszer olyan magas a fiatalok halálozási rátája, mint a magasabb jövedelmű országokban. A legnagyobb különbség pedig a fiatal nők körében mutatkozott meg.

Közúti baleset - erőszak

Öt közül három esetben erőszak okozta sérülés végez a fiatalokkal, főleg fiatal fiúkkal, akik alacsony- és közepes jövedelmű országból – például Kelet-Európa és Dél-Amerika országaiból – származtak. A fiúk legnagyobb része – 14 %-a – közúti balesetben halt meg, ennél valamivel kevesebben testi erőszak, illetve öngyilkosság miatt. Mindent összevetve a legtöbb 10-14 év közötti fiatal – 10 % – közlekedési balesetben hal meg, 6,3%-uk pedig öngyilkosságot követ el.

Terhesség - szülés

Érdekes és szomorú tény, hogy a lányoknál a halálozások leggyakoribb oka – 15%-a – a terhességhez és a gyermekszüléshez kapcsolódik. Ebben a tekintetben viszont rendkívül nagy a különbség egyes országok között: míg pl. Nagy-Britanniában a nők 1%-a, addig Afrikában a nők 26%-a hal meg a gyermekszülés miatt.

Egészségpolitika

A kutatás vezetője- George Patton szerint a kamaszok érdekeit sokszor háttérbe szorítják, amikor egészségpolitikáról van szó. Ez pedig súlyos következményekkel járhat a mai, gazdasági növekedést hajszoló világunkban.

Az adatok alapján a kutatók úgy vélik, hogy bár fontos az AIDS és más fertőző betegségek, pl. a tuberkulózis (TBC) elleni védekezés, csupán ez, a többi tényezőt elhanyagolva, válasznak nem elegendő.

Összefoglalóan nézve az összes halálozások 97%-a az alacsony- és közepes jövedelmű országokban következik be, ennek mintegy 65%-a Afrika szegény országaiban és Délkelet-Ázsiában, pedig ezen területeken a 10-14 éveseknek csupán 42%-a él. Ezzel szemben a magas jövedelmű országokban csak 3% a halálozás annak ellenére, hogy itt él az érintett korcsoport 11%-a.

(M. N.)

Kapcsolódó cikkek