kutya
#Zöldövezet

Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb kutyát?

2013.09.22.
2 perces olvasási idő

A döntés, hogy menhelyről fogadsz be egy kutyát, több okból is nagyszerű. Nemcsak egy életre szóló barátot fogsz szerezni, de meg is nyitod az otthonod egy rászoruló állat előtt.

Ám gyakran nehéz választani a sok kennelből kidugott orrok gazdái közül. Sajnos egyes befogadott kutyusokat az első hét letelte előtt vissza kell vinni, ha nem tudnak megfelelő közös életvitelt kialakítani új gazdáikkal. Ahhoz, hogy elkerüld ezt a szívfájdító esetet, kövesd gondosan tippjeinket, segítünk a legmegfelelőbb döntést meghozni.

1. Ne befolyásoljanak a külsőségek!

Lehet, hogy egyszerűen imádod a golden retrivereket, vagy szerinted a német juhászok a leggyönyörűbb állatok a világon. Vagy egyszerűen csak megláttál a menhelyen egy kutyust, és teljesen beleestél. Sokszor követünk el hibát azért, mert kizárólag a külsőségek alapján döntünk. Meglátunk egy cuki pofát, és azonnal haza akarjuk vinni magunkkal a kutyust. Ám sokszor igaz, hogy csak azért, mert tetszik egy kutya kívülről, még nem biztos, hogy a személyiségét, a tulajdonságait is szeretni fogod vagy hogy egymáshoz illők vagytok. Amikor döntést hozol, próbáld meg nem figyelembe venni a kutya kinézetét.kutya

2. Figyeld meg a kutya viselkedését még a kennelben!

Amikor elsétálsz a kennel előtt, figyeld meg, hogyan reagál a kutyus. Ha nekiugrik az ajtónak, akkor egy domináns, esetleg aggresszív állatról van szó.

Persze, nem minden esetben jelenti ez azt, hogy a kutya rossz, de ha mégis őt választanád, nagyon gondosan kell majd ügyelned arra, hogy te legyél otthon az "alfahím" és ezáltal a nevelés, fegyelmezés kérdése is jóval fontosabb szerepet fog betölteni. Ha egy nyájasabb, békeszeretőbb ember vagy, akkor valószínűleg nem neked való a kutyus.

A dominancia egyéb jelei közé soroljuk a "szaporodó mozdulatokat", a láb emelgetését, vagy a lábadra lépést/ülést, amikor kinyitod a kennel ajtaját.

Az alázatosság és az engedékénység jele lehet, amikor megmutatja neked a hasát, vagy kerüli veled a közvetlen szemkontaktust.

3. Becsüld fel a kutya energiaigényét!

Bár nehéz dolog a kutya energiáját a kennelben felbecsülni - hiszen gyakran annyira zsúfoltan élnek egy kennelben, hogy egyes viselkedési jeleknek nincs is esélyük megmutatkozni - mégis érdemes megfigyelni pár dolgot, hogy meg tudd határozni a kutya energia-szükségletét.

Ha a kutyus körbe-körbe forog, ugrál vagy egyéb ismétlődő tevékenységet folytat, akkor ez a kutya magas energiaszintjét jelenti. A fekvő, nyugodtnak tűnő kutyusok kiegyensúlyozottabbak, kisebb az energiaigényük.

Próbálj olyan kutyát választani, amelyiknek az energiaigénye egyezik a tiéddel! Ha aktív személy vagy, aki például minden nap fut (ne is gondolkodj azon, hogy ilyenkor nem viszed magaddal a kedvencedet!), akkor egy energikus, mozgékony kutyusban nagyszerű társra lelhetsz.

Ha a legtöbb mozgás, amivel a kutyusod találkozni fog, az mindössze pár kör séta a háztömbök körül, akkor egy nyugodtabb kutya lehet az ideális választás számodra! Ha egy nyugodt, kevésbé aktív ember egy nagy mozgásigényű kutyát választ, akkor a kutya nagy eséllyel lesz frusztrált. Ezt a frusztrációt rágással, vagy esetenként agresszív viselkedéssel fogja levezetni, ami pedig a gazdát fogja kifejezetten frusztrálttá tenni - így pedig senki sem jár jól.

Kutyust választani a menhelyről nagyon nehéz folyamat. Győződj meg arról, hogy elegendő időt töltesz minden kutyával, kérdezd meg a dolgozókat, hogy elviheted-e őket egy sétára, vagy csak egy kicsit játszani. Sokkal egyszerűbb meghozni a megfelelő döntést, ha már valamennyire ismered a kutyust.

(Gy. A., helium.com)