kisállat
#Lélek

Amikor a kutyád fél a vihartól

2011.07.19.
4 perces olvasási idő

Szívszorító látvány, amikor még az első villám le sem csapott, az amúgy teljesen jól nevelt és nyugodt kutyánk egyszerűen el akar bújni, nyüszít, ugat, hozzánk bújik, szétszedi a szőnyeget, a falat kaparja... Sőt, egyes állatok még az ablakon is kiugranak a vihar elől.

A viharfóbia a kutyáknál sajnos valós probléma. A fóbia rengeteg kutyánál előfordul, így semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hiba nem a mi kutyánkban van. „A legtöbb esetben ezek a kutyák nem nőnek ki ebből a félelmükből, sőt mi több, legtöbb esetben a helyzet csak rosszabb lesz.” – mondja Dr. Matt Peuser, állatorvos.

De miért félnek a vihartól a kutyák? Mit tudunk tenni kedvencünk megmentése érdekében? Most, ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fóbia kiváltó okai

Sajnos még a legprofibb állatorvosok sem tudják az összes kiváltó okát a fóbiának. Ám a legvalószínűbb az, hogy a légnyomás változása, a villámok és a dörgés kombinációja, a sztatikus elektromosság, és az alacsony frekvenciájú morajlások – melyek emberi fül által érzékelhetetlenek – váltják ki a szokatlan viselkedést. Egy másik teória szerint pedig a vihar előtt a statikus elektromossággal való feltöltődés révén a kutyák szinte valóságos és fájdalmas sokkot kapnak, emiatt van a nagy rémület.kutya

Az idegesség általában csak rosszabb és rosszabb lesz, amint – például tavasszal – a viharok gyakoriabbak lesznek. A kutyák pedig olyan pánikrohamokat kapnak, mintha ki akarnának menekülni a világból. „A gazdák általában bejönnek, és azt mondják: még soha nem láttam ilyennek.” – mondja Dr. Barbara L. Sherman. „Szívszorító látvány, amint látjuk, hogy az egyébként nyugodt kutyánk szinte teljesen megőrül, amint viharra kerül a sor.” – tette hozzá.

Egyes kutatások szerint bizonyos fajták hajlamosabbak a pánik kialakulására. Így például a kutatás szerint a pásztorkutyáknak sokkal nagyobb a hajlamuk, mint más fajtájú társaiknak. De a különféle szorongással, bezártság-érzettel küzdő kutyák is hajlamosak félni a vihartól. A kutyák egy része nem csak a vihartól fél azonban. Más hangos zajok, így például tűzijáték vagy puskalövés szintén kiválthatja a pánikot.

Mit csinálj? Nincs rá egyértelmű gyógyír, legalábbis addig, amíg a kutyád csak közepes jellegű tüneteket produkál. Viszont számtalan játék és eszköz található, amely segítségével csökkenthetitek kedvencetek fóbiáját.

1. Értékeld a nyugodt viselkedést!

A legtöbb gazda elköveti azt a hibát, hogy a nyüszítő és éppen az ölbe mászó kutyát jutalmazzák, simogatják, ápolgatják. Ez azonban nemhogy segít a kutyáknak, hanem épp ellenkezőleg, megerősíti bennük a felugráló nyüszítő magatartást. „Természetesen nem szeretnénk, ha a gazdák elkezdenék szidni a kutyájukat, mindösszesen csak arra akarunk kilyukadni, hogy az ölbe mászós, jutalmazós nevelési módszer nem fog eredményre vezetni.” – mondta Dr. Sherman.

Ehelyett például próbálj meg olyan következetes módszereket használni, melyek a nyugodt viselkedést támasszák alá. Így például normális viselkedése során engedd meg neki, hogy a lábadra feküdjön. Ezzel is alátámaszthatod benne az érzést, hogy jó úton jár. „Ezt nyugodtan gyakorolhatjátok akkor, amikor nincs vihar. Így ugyanis a kutyában kialakul egyfajta rutin, majd pedig, ha jön a vihar, sokkal könnyebben tudod majd irányítani, hiszen ő is tudni fogja, mit kell tennie.” – tette hozzá Sherman.

Vihar közben továbbá megpróbálhatod elterelni figyelmét. Elkezdhetsz vele játszani, simogathatod, ugrálhatsz vele, természetesen csak addig, míg viselkedése nyugodt marad. „ Amit tulajdonképpen el kell érned, az-az, hogy kitöröld a vihartól való félelmet a kutyád agyából és ezt egy pozitív érzéssel helyettesítsd!” – mondta nekünk Dr. Matt.

2. Jelölj ki egy biztonságos helyet kedvencednek a vihar elől

Ez a hely lehet egy nyitott rekesz, a pince, egy szoba, ahol zene szól, vagy a fürdő, a lényeg, hogy olyan zárt helyiség legyen, ahol nem veszi észre, mi történik kint. Hagyd, hogy a kutyád döntsön! Nézd meg, hogy hova megy vihar esetén, és ha lehetséges, ott jelöld ki számára a menedékhelyet.

Győződj meg róla, hogy kedvenced erről a helyről ki és be járkálhat, ugyanis az állatok hajlamosabbak még idegesebbek lenni, ha bezárva érzik magukat. Sherman például foglalkozott egy olyan Golden retrieverrel, amelyet a garázsba zártak be a vihar elől, a kutyus azonban csak még idegesebb lett és teljesen szétkarmolta és harapta a gipszkartont, mely a lakást választotta el a garázstól.

3. A nyugtató ruhadarab

Több állatorvos szerint a kifejezetten erre készült ruhadarabok megérnek egy próbát. Az ilyen ruhák ugyanis pontosan azért készültek, hogy az ideges kutyákat lenyugtassák. Ez olyan, mint a pólyás csecsemőknél a pólya. Vannak azonban másfajta ruhák is, olyanok, amelyek fémötvözettel vannak ellátva, így megvédi a kutyákat a statikus sokkoktól, ezáltal talán vihar közben is nyugodtak maradhatnak.

A ruhákat állandóan fejlesztik, és mindenki másra esküszik. Ma már léteznek ilyen nyakörvek, pulcsik és megannyi más ruhadarab, mellyel a kutyánk nyugodtságát biztosíthatjuk. Mielőtt azonban vásárolunk egy ilyet, mindenképpen kérjük ki az állatorvos tanácsát!

4. Télen szoktasd hozzá a viharhoz!

A téli estéken játék közben halkan játssz be különféle viharhangokat. Természetesen ne hangosan, nehogy kedvenced megijedjen. Ha látod, hogy nem ijed meg, idővel – hetekkel, hónapokkal később – növelheted a hangerőt, azonban, ha az idegesség tüneteit tapasztalod kedvenceden, azonnal állítsd le! A cél itt az, hogy a kutya a vihar hangját ne rossz, hanem jó dolgokkal párosítsa, így például az állandó játékkal!

A szakértők azonban azt mondják, hogy ne ijedjünk meg, ha ez a terápia nem volt sikeres. Mi ugyanis csak a hangokat tudjuk visszajátszani, a többi jelenséget, így például a statikus elektromosságot nem. Így kutyánk egy esetleges viharban talán ugyanazokat a tüneteket fogja produkálni, mint a „terápia” előtt.

5. Kérd az állatorvosod segítségét!

A szakértő már valószínűleg rengeteg ilyen és ehhez hasonló esetet látott, így el tudja dönteni, hogy a ti esetetekben szükség van-e gyógyszeres beavatkozásra. „Nem mindegyik kutyának van szüksége idegesség-csökkentő tablettákra, de egyes nagyon ideges természetű kutyáknál már komoly egészségügyi problémákat okozhat, ha nem kapnak ilyen gyógyszert.” – mondta Dr. Sherman. Egyes esetekben az egész viharszezon alatt gyógyszerezni kell a kutyát, de általában az is elég, ha azon a reggelen adunk neki a gyógyszerből, amikor úgy gondoljuk, vihar lesz.

Lehetséges, hogy nem tudják a vihar-fóbia összes kiváltó okát, az viszont bizonyos, hogy egy felmérés szerint a hozzászoktatás, a viselkedésbeli változtatás és a gyógyszerek együttes kombinációjának eredményeképpen 32-ből 30 kutya jelentős javulást produkált.

„Ha elég ügyesek vagyunk és megváltoztatjuk a környezetet, a körülményeket és kutyánk viselkedését, esetleg gyógyszert is alkalmazunk, a vihar-fóbiát nagyban csökkenthetjük kedvencünknél.” – mondta Sherman. „Konzultálj az állatorvosoddal és állítsatok össze együtt egy olyan programot, mellyel kedvencednek és neked is nyugodtak lehetnek majd az estéid.” – zárta a beszélgetést Dr. Sherman.

(KamaszPanasz - Cs. B., pets.webmd.com)