tisztálkodás
#Testi problémák

Intim tisztálkodás és szőrtelenítés: amit tudnod kell

2014.06.18.
2 perces olvasási idő

Hajat mosol, dezodort használsz, illatos fürdőt veszel, és rendszeresen szőrtelenítesz. De mi a helyzet az intim részekkel? Mit kell tudni a tisztálkodásról és a szőrtelenítésről? Sokan nem fektetnek kell hangsúlyt az intim részek higiéniájára. Cikkünkből mindent megtudhatsz, ami fontos a személyes higiénia szempontjából.

Tisztálkodás odalenn

A különböző intim tisztálkodószerek, krémek és kendők választéka egyre bővül. A legtöbb nőgyógyász azonban nem találja ezeket feltétlenül szükségesnek, sőt, szerintük egyesek irritálhatják a bárt és felboríthatják a szervezet pH-egyensúlyát.

A sok illatos tusfürdő, habfürdő remek lehet, de nem az intim területekre. Próbálj meg illatmentes, és lehetőleg vegyszermentes szappannal mosakodni, így kímélheted az intim részeket.

Noha számtalan intim mosakodógél, illetve intimzuhany kapható, ezek használata szakértők szerint felesleges és nem ajánlott, mivel a hüvely az általa termelt váladék segítségével természetes úton tartja fenn az egészséges pH-egyensúlyt, így véd a fertőzések ellen. Amennyiben a pH-egyensúly felborul, az bakteriális vagy gombás fertőzésekhez vezethet.

Rendszeres fürdés és ruhacsere mellett nem lehet probléma. Figyelj oda a ruhák anyagára is, hiszen a nylon és egyéb anyagok nem a legjobb viseletek. Válassz pamut fehérneműt!

Az intim higiénia alapjai
A tisztálkodás alapvető szabályait már gyerekkorunkban megtanultuk, de ez a tanulási folyamat nem állhat meg: életkorunknak megfelelően folyamatosan frissíteni kell tudásunkat, hiszen a személyi higiénia hiánya miatt a különféle betegségek könnyebben kialakulhatnak. Tovább a cikkhez

Szőrtelenítés

A legújabb bikinid használatba vétele előtt nem árt a szőrszálak eltávolítása. Ma már rengeteg opció közül választhatsz, de a legnépszerűbb még mindig a borotva. ( Nem tanácsos szőrtelenítő krémet használni az intim területekre, hiszen a benne lévő kemikáliák irritálhatják a bőrt ezen a területen).

Végezetül, íme néhány tipp a borotválással kapcsolatban.

  • Mindig tisztítsd meg a borotvádat, cseréld rendszeresen a pengét. Az egyszer használatos borotvát nem véletlenül hívják így, ne használd őket több mint két alkalommal.
  • A kisebb, borotva okozta sérüléseket, és a begyulladt szőrtüszőket egy nedves, puha törölközővel óvatosan, körkörös mozdulatokkal 'radírozd le'. Használj speciális krémeket, ha nagyon rossz a helyzet, ám egy sima gyulladáscsökkentő babakrém is megteszi a hatását.
  • A benövő szőrszálakat, szőrtüsző-gyulladásokat ne kezeld házilag. A seb elfertőződhet, vagy még jobban begyulladhat, aminek nem lesz jó vége. Ha nagyon piros, vagy szinte égető fájdalmat okoz, akkor mihamarabb irány az orvos.
  • Kerüld a forró fürdőt és a napozást szőrtelenítés után! A pórusokat irritálhatja ez, és göbök, pattanások jelentkezhetnek a területen.
  • Tartózkodj a szoros ruháktól, és a nagyon izzasztó edzésektől, legalább egy pár órára a borotválás után. A bőröd extra érzékeny, így a baktériumok, és egyéb kórokozók könnyen megtámadhatják ezt a felületet.

(KamaszPanasz - Gy. R. - webMD)

Kapcsolódó cikkek