benőtt szőrszál
#Testi problémák

A benőtt szőrszálak problémája

2020.07.23.
2 perces olvasási idő

A benőtt szőrszálak nem éppen esztétikusak és még fájdalmasak is lehetnek, de vannak bizonyos lépések, amelyeket megtehetsz a megelőzés érdekében.

A szőrszálak a szőrtüszőből nőnek ki. A benőtt szálak pedig akkor fordulnak elő, ha a szőrszál a szőrtüszőn belül növekedik. Ez gyulladáshoz, fájdalomhoz és irritációhoz vezethet, sőt, egyes esetekben el is fertőződhet. A benőtt szőrszál egyik formája általában a férfiaknál a borotválkozás következményeként alakul ki. A hétköznapokban a borotvapöttyök kifejezés használatos erre a jelenségre.

A göndör hajúaknál, illetve azoknál, akiknek gyakran kell borotválkozniuk (pl. az afroamerikaiaknál) gyakoribb a benőtt szőrszál problémája. A férfiak arcbőrét is fenyegeti a benőtt szőrszálak kialakulása a mindennapos borotválkozás miatt. De természetesen bárkinél és a test bármely pontján előfordulhat a benőtt szőrszál. Az arc, lábak, hónalj és a bikinivonal mind ilyen területek.

Hogyan kezeljük, illetve előzzük meg?

A benőtt szőrszál nem múlik el magától, kezelést igényel, hogy megszabaduljunk a társuló fájdalomtól és bosszankodástól. Lehet, hogy orvosi beavatkozást igényel, a háziorvos és a bőrgyógyász szakszerűen képes eltüntetni a szőrszálat a bőr alól egy steril tűvel. A kozmetikus is megoldást nyújthat a problémára. Ha a benőtt szőrszál elfertőződik, akkor antibiotikum-kúrára is szükség lehet, helyileg ható krém vagy tabletta formájában. A gyulladt szőrtüszőkre használnak még receptköteles glikolsavas és kortizonos krémeket is. A legjobb megoldás a benőtt szőrszálak megelőzésére a lézeres szőrtelenítés.

A lézeres szőrtelenítés és egyéb praktikák a benőtt szőrszálak visszaszorítására

A lézeres kezelés során a szőrszálak számát csökkentik, így nincs minek benőnie a bőr alá. A lézer nem végleges megoldás, de hatása hónapokig, akár évekig is kitart. A legjobb módszer, hogy elkerüljük a benövéseket, ha hagyjuk a szőrszálakat nőni. De mivel a férfiak többsége nem akar ősember külsőt, és a nők sem igazán érzik jól magukat szőrös lábbal vagy hónaljjal, ez nem merül fel gyakran opcióként. Amióta felfedezték, hogy a benőtt szőrszálak a borotválkozáshoz köthetők, azt tanácsolják a bőrgyógyászok, hogy válasszunk olyan borotvát, amelyet direkt a benőtt szőrszálak elkerülésére fejlesztettek ki.

Ha borotválkozol:

  • a szőrnövekedéssel megegyező irányba (lefelé) tedd!
  • egy forró zuhany után tedd (könnyebben kijönnek a szőrszálak a szőrtüszőből)!
  • ne nyomd rá erősen a borotvát a bőrödre!

Egyéb tippek:

  • borotválkozz ritkábban!
  • egy területen csak egyszer menj végig!
  • használj borotvahabot vagy gélt!
  • használj elektromos borotvát (nem kerül olyan közel a bőrhöz)!
  • próbálj szőrtelenítő krémet használni (előtte tégy egy próbát egy kis területen, hogy kiderüljön, nem vagy-e érzékeny a krémben lévő kémiai anyagokra)!

Ha még mindig problémáid vannak a benőtt szőrszálakkal, akkor kérj tanácsot a háziorvosodtól, bőrgyógyászodtól vagy kozmetikusodtól, hogy milyen megoldást ajánlanak neked.

(KamaszPanasz - P.K.)