arcszőrzet
#Testi problémák

Arcszőrzet – minden, amit tudnod kell

2023.08.30.
3 perces olvasási idő

Kezd egy kis pihe lenni az ajkad felett és az álladon? Vagy talán halvány szakáll képződik az állkapcsod mentén? Miért történik ez a fiúknál és a lányoknál nem?

Miért van a fiúknak arcszőrzetük, de a lányoknak nem?

Először is, ez nem igaz. A lányok arcán is nő a szőr. De ez nagyon halvány, és általában csak később vehető észre. A tinédzser fiúk arcszőrzete a tesztoszteron hatására megvastagodik és sötétedik. Ez a férfi nemi hormon miatt van. Amikor a fiúk pubertásba lépnek, heréik több tesztoszteront kezdenek termelni. Ez felelős a tested számos változásáért.

Hogy lehet, hogy szinte nincs is szőr az arcodon, amikor a veled egyidős barátaidnak már szakálluk van?

A pubertás egyik utolsó változása, ha elkezd nőni az arcszőrzet. Átlagosan a fiúk 15 vagy 16 éves koruk körül kezdik észrevenni a szőrszálakat az arcukon. A pubertás változásainak pontos időpontja nagyon eltérő lehet. És az is változhat, hogy ezek változások milyen gyorsan következnek be.

Ez azt jelenti, hogy egyes fiúk tinédzser korukban már nagyon korán elkezdenek szakállt növeszteni, míg mások csak később. Tehát, ha a srácoknak, akiket ismersz, van bajusza, miközben neked alig jelent meg némi pihe, nincs veled semmi baj, eljön majd a te időd is.

Minden pasinak ugyanannyi arcszőrzete van?

Nem. Ahogyan nem minden srác egyforma magas, az arcszőrzet mennyisége is eltérő. Ennek az az oka, hogy a szőrszálak mennyiségét, azt, hogy mennyire sötét vagy világos, és hol nő az arcodon nagyrészt a génjeid szabályozzák.

Ez nem jelenti azt, hogy a szakállad feltétlenül úgy fog kinézni, mint az apukáé. Ez azt jelenti, hogy valahol a családfádban vannak olyan férfiak, akiknek a szakálla a tiédhez hasonló mintát követett. És eltarthat egy ideig, amíg rájössz, mi ez a minta. Általában azonban, mire a srácok a tizenéves koruk végén vagy a 20-as éveik elején járnak, arcszőrzetük mintája már kialakult.

Kezdjem el a borotválkozást, amint észreveszem, hogy szőr nő az arcomon?

Nem feltétlenül. Lehet, hogy néhány évbe telhet, mire valóban úgy érzed, hogy borotválkoznod kell. Az, hogy mikor kezdd el a borotválkozást, attól függ, hogy milyen érzést kelt az arcszőrzeted. Akkor érdemes megfontolni a borotválkozást, amikor az zavarni kezd, vagy ha úgy jobban érzed magad.

Milyen gyakran kell borotválkoznom?

Ez attól függ, hogy milyen gyorsan nő az arcszőrzeted és mennyire sötét. Egyes srácok számára eleinte megfelelő a néhány hetente egyszeri borotválkozás. Másoknak talán három-négy naponta is szükséges lehet. Ahogy öregszel, a szakáll egyre sűrűbb lesz, ezért gyakrabban kell majd borotválkoznod.

Igaz, hogy minél többet borotválom, annál vastagabb lesz a szakállam?

Nem, a szakáll nem lesz vastagabb, ha többet borotválod. Tehát a borotválkozás gyakoriságára vonatkozó döntést az alapján kell megválasztanod, hogy milyennek szeretnél kinézni.

Elektromos borotvát vagy borotvapengét használjak a borotválkozáshoz?

Rajtad múlik. Egyes srácok az elektromos borotvát részesítik előnyben, mert egyszerűbb és általában gyorsabb a használata. Csak annyit kell tenned, hogy az arcodhoz illeszted a borotvát, és mozgatod a borotválkozási területen. Azonban a borotvapenge használata sokszor alaposabb borotválkozást biztosít.

Hogyan borotváljak borotvapengével?

Borotválkozáskor húzd a borotvát a szakáll növekedési irányába. Így a penge könnyebben csúszik. Simább és egyenletesebb borotválkozást biztosít. Ujjaiddal megtapintva az arcod érzed, milyen irányban nő a szakállad.

Ezután kövesd az alábbi lépéseket:

  • Nedvesítsd be az arcod meleg vízzel. Ez puhítja a szőrszálakat, így könnyebben vágható lesz.
  • Tegyél borotválkozó gélt vagy krémet – ne szappant – az arcodra. Fújj gélt az ujjbegyedre, és egyenletesen vidd fel a borotválkozás teljes felületére, mely során hab képződik.
  • Kezdd az arc oldalának borotválásával rövid, lassú mozdulatokkal.
  • Ne menj vissza arra a területre, ahol már végeztél, mert így megkarcolhatod a bőrt.
  • Pár lehúzás után öblítsd ki a borotvát folyó vízben.
  • Utoljára az áll alatti területet és a nyak felső részét hagyd.
  • Miután végeztél, öblítsd le az arcod hideg vízzel, hogy megnyugtasd a bőrt. Érdemes borotválkozás utáni krémet vagy olajat használni.

Hogyan ápoljam a borotvámat?

Győződj meg arról, hogy a penge éles és tiszta. Ha tompa pengét használsz, az a következőkhöz vezethet:

  • egyenetlen borotválkozás
  • bőrpír és foltok
  • borotválatlan foltok

A piszkos borotvapengék továbbá irritálhatják a bőrt és fertőzéseket okozhatnak. Ezért mindig alaposan öblítsd le a pengét borotválkozás után. Soha ne kérj kölcsön mástól borotvát.

Hogyan kerülhetem el a borotválkozás okozta irritációt?

Minden 5-7 borotválkozás után cseréld ki a pengét vagy használj eldobható borotvát.

A két vagy több pengéjű borotvák biztosítják a legsimább borotválkozást, illetve a kevesebb sérülést.

A mozgatható fejű borotvák megkönnyítik az arc alakjának követését borotválkozás közben.

Mi van, ha megvágom az arcom borotválkozás közben?

Normális, ha időnként megvágod az arcod a borotvával. Ha megvágod magad borotválkozás közben, használj tiszta kendőt vagy törölközőt, és nyomd rá, hogy megállítsd a vérzést. Ha azonban minden alkalommal megtörténik, valószínűleg túl erősen nyomod az arcodra a pengét.

(KamaszPanasz - webmd.com)