köröm
#Testi problémák

Mit mond a körmöd az egészségedről?

2015.10.13.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a körmöd állapota utalhat az egészségi állapotodra? Egy kis fehér folt itt, egy kis rózsás árnyalatú folt ott, vagy valami hullámzó duzzanat amott, mind-mind valamilyen betegség jele lehet a szervezetedben.

Máj-, tüdő- vagy szívproblémára is utalhat az, hogy hogy néz ki a körmöd. Cikkünkből megtudhatod, hogy a körmöd milyen titkokat rejthet. Olvass a jelekből!

Fakó körmök

A nagyon fakó, sápadt vagy fehéres köröm az öregedéssel is kapcsolatban állhat, de az is lehet, hogy betegség van a hátterében:

  • vérszegénység
  • pangásos szívelégtelenség
  • májbetegség
  • alultápláltság

Fehér körmök

Ha a köröm többnyire fehér, sötétebb karimával, az májbetegségre utalhat, mint például a hepatitiszre. A máj problémájára a sárga ujjak is utalhatnak.köröm

Sárga körmök

A sárga köröm az egyik leggyakoribb eredménye a gombás fertőzésnek. Ha a gombás fertőzés rosszabbodik, akkor a körömágy visszahúzódik, a köröm megvastagszik és szétmorzsolódik. Ritka esetben a sárga köröm jelezhet olyan súlyos betegséget is, mint a pikkelysömör, pajzsmirigy-, tüdő- és cukorbetegség.

Kékes körmök

Ha a köröm kékes árnyalatú, akkor a szervezet nem kap elég oxigént. Ez jelzi a tüdő fertőzését, mint például a tüdőgyulladást. A kékes elszíneződés a cukorbetegségre is utalhat.

Fodrozódott körmök

Ha a körmök felülete hullámos vagy göröngyös, az lehet a pikkelysömörnek, illetve az ízületi gyulladásnak a korai előjele is. Ekkor a körmök vöröses-barnás elszíneződése is gyakori. A pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amely az esetek 10 százalékában a körmöknél kezdődik.

Repedt vagy behasadt körmök

A száraz, törékeny köröm gyakran felreped vagy széthasad, melyet az orvosok összefüggésbe hoznak a pajzsmirigy megbetegedéssel. A repedt vagy behasadt köröm, ha még kombinálva van a köröm sárgás árnyalatával is, akkor gombás fertőzésről lehet szó.

Puffadt szarupárkány

A szarupárkány a körömholdacska után van, ahol a bőr és a köröm találkozik. Ha a bőr a köröm körül megduzzad és vöröses lesz, akkor a köröm szarupárkánya begyullad. E tünet jele lehet a lupusznak (idült, gyulladásos kötőszöveti betegség) vagy más kötőszöveti megbetegedésnek.

Sötét vonalak a körmök alatt

A sötét vonalak okát sürgősen ki kell vizsgáltatni egy szakemberrel, mert még a melanomára (bőrrák) is utalhat.

Lerágott körmök

Lehet, hogy a körömrágás csupán egy rossz szokás, melyet idővel ki lehet nőni, lel lehet róla szokni. Ha azonban hosszú ideje fennáll, az tartós szorongásra, stresszre utalhat. De ezt már kitűnően lehet kezelni bizonyos terápiákkal, a stressz leküzdésére pedig a meditáció, a jóga és a mozgás a javasolt módszer. Ezen kívül a köröm rágása összekapcsolható rögeszmés, kényszeres betegséggel is. Ha nem tudod magad a körömrágásról leszoktatni, akkor beszélj ez ügyben a kezelőorvosoddal.

A köröm csak egy része a puzzle-nek

Bár a köröm elváltozása sok mindenre utalhat, ezek a változások csak ritkán alakulnak ki első jelként a betegséget megelőzően. Sok elváltozás teljesen ártalmatlan – nem mindenki hepatitiszes, akinek fehér a körme. De azért nem árt az elővigyázatosság. Ha bármi változást észlelsz a körmeiden, keress fel egy bőrgyógyászt!

(M. T.)