hólyag
#Testi problémák

Hólyag, bőrkeményedés, tyúkszem

2022.09.14.
2 perces olvasási idő

Előfordult már, hogy a vadonatúj cipőd kikezdte a lábad? Vagy gitározás közben bőrkeményedésessé vált a kezed? Esetleg táncolás közben tyúkszem keletkezett a lábadon?

A hólyagok, bőrkeményedések és tyúkszemek kellemetlenséget okozhatnak minden ember számára, de szerencsére könnyen meg lehet előzni kialakulásukat. Mind a három jelenség okozója a súrlódás- két felszín egymáshoz dörzsölődése. Ezen bőrproblémák esetén az egyik felszín maga a bőröd.

Mi is pontosan a hólyag?

A hólyagot onnan ismerheted fel, hogy a bőröd kidudorodik, mivel alatta egy vízszerű folyadék gyülemlik fel. A hólyagok általában a kezeken, illetve a lábfejeken jelennek meg a súrlódás és nyomás hatására, és sokkal gyorsabban kialakulnak, mint a bőrkeményedés. Egy kényelmetlen cipő akár perceken belül is kikezdheti a lábad felvétel után. A kezeid is könnyen hólyagosak lehetnek, ha elfelejtesz kesztyűt felvenni a kerti munka előtt, vagy szimplán csak egy biciklizés alkalmával.

Ha gyakran hólyagos egy terület a testeden, és napról napra dörzsölődésnek van kitéve, akkor a bőrkeményedés problémájával fogod szembe találni magad.

Mit jelent a bőrkeményedés?

A bőrkeményedés a megvastagodott bőrt jelenti. Azokon a bőrfelületeken alakul ki, melyek folyamatos súrlódásnak vannak kitéve. A bőr egyre keményebbé válik a folytonos nyomástól, és egy idő után megvastagszik. A kinézete szürkés-sárgás lesz, melyet érdesnek érezhetsz.

A bőrkeményedés tekinthető a bőr védekező mechanizmusának is. Például azoknak a tornászoknak, akik korlátokon mutatnak be attrakciókat, sokszor számolniuk kell bőrkeményedéssel a kezükön. Gitározás után a gitárhúrok bőrkeményedést okozhatnak az ujjbegyeiden, de ez furcsa módon még előnyödre is válhat, hisz utána könnyebben és fájdalommentesen lehet játszani a hangszeren.

A talpon kialakuló bőrkeményedés viszont már más tészta. Ez folyamatos fájdalmat okozhat, mert szüntelen rajta lépkedsz. Általában a talp felső, párnás részén alakul ki, a nagylábujjad alatt. Néha a bőrkeményedés kialakulhat a sarkon, illetve a kis- és nagylábujjad külső felén.

A nem megfelelő méretű cipők, és a magassarkúk sokszor okozzák ezt a bőrproblémát, mert a megszokottnál jóval több nyomást helyeznek a lábad egyes részeire.

Mit kell tudni a tyúkszemről?

A tyúkszem, hasonlóan a bőrkeményedéshez, megvastagodott bőrfelület. Általában úgy néz ki, mint egy világossárgás kör egy kemény, szürke maggal. Sokszor a lábujjak felső részén, illetve a lábujjak között jelenik meg, és sajnos nagy fájdalommal járnak.

Mint a bőrkeményedés esetében, itt is a nyomás és súrlódás okozza az alapproblémát. A tyúkszem a legtöbbször akkor alakul ki, amikor szoros cipőt hordasz, amely a lábujjaidat nyomja.

Hogyan előzd meg a hólyag, bőrkeményedés, valamint tyúkszem kialakulását?

  • Hogy elkerülhesd a hólyagok és bőrkeményedés kialakulását, figyelj arra, hogy legyen rajtad a helyzetnek megfelelő kesztyű, vagy egyéb felszerelés! Például kertészkedéshez és falmászáshoz teljesen más típusú kesztyűre van szükséged.
  • Válogasd meg kétszer a cipőidet! A cipővásárlást próbáld délutánra időzíteni, mert ilyenkor a legnagyobbak a lábaid, hiszen az egész napos járkálástól kicsit beduzzadnak. A cipő megvétele előtt próbáld fel mindkét lábadra, és járj benne egy kört! Gyakran egy méret is sokat számít, szóval ne csak a cipő divatos kinézete legyen mérvadó!
  • Ne csak a kedvenc cipőd hord! Nem tesz jót a lábaidnak, ha folyamatosan ugyanazt a cipőt hordod, tehát ha teheted, variáld a cipőviseleted! Így a lábfejeid nem mindig ugyanazon a bőrfelületen fognak súrlódni.

Hogyan kezeld ezeket a bőrproblémákat?

A jó hír, hogy a legtöbb esetben otthon is kezelésbe veheted magad!

  • A hólyagok általában maguktól meggyógyulnak. Tartsd az érintett bőrfelületet tisztán és szárazon, illetve sebtapasszal ragaszd le, amíg el nem tűnik!
  • A bőrkeményedést meleg, szappanos vízbe áztatva lehet kezelni. 10 perc után vedd ki a vízből, és dörzsöld át egy szivaccsal! A szivacs érdes felülete eltávolítja az elhalt hámsejteket. Vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a dörzsölést, mert az érzékennyé teheti a bőröd! Viselhetsz talpbetétet is, hogy kisebb legyen a nyomás, és könnyebben gyógyuljon a lábad. Ezek az eszközök megtalálhatóak szinte az összes drogériában és gyógyszertárban.
  • A tyúkszem eltávolításához több időre van szükség. Lehet kapni speciális kör alakú lábbetétet, mely beilleszkedik a tyúkszem mélyedésébe, így megszüntetve a fájdalmat és a nyomást. Kérd meg a háziorvosod, vagy szüleid, hogy vegyenek neked olyan talpbetétet, amely szalicil savat tartalmaz! Ez a sav eltávolítja az elhalt bőrrészt, de ha cukorbetegségben szenvedsz, vagy más egészségügyi problémád van, kerüld inkább a használatát! Ha a tyúkszem sokáig nem múlik el, és folytonos fájdalmat okoz, keress fel egy ortopédust!

(KamaszPanasz – K.L.)