bikini
#Testi problémák

Készülj fel a bikiniszezonra!

2011.06.06.
6 perces olvasási idő

Itt a nyár és a strandok, a tengerpartok, a tavak, a folyók ideje. Felszedtél egy kicsit a hosszú tél alatt? Adunk néhány jó tanácsot, hogy hogyan hozd magad rendbe a bikiniszezonra.

Javíts a testtartásodon!

A jó testtartás a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy jól néz ki a kedvenc bikinidben. A jó testtartás megnöveli a magasságodat, laposabbá teszi a hasadat, illetve kerekebbé a hátsódat. Tartsd a hátadat egyenesen és a vállaidat húzd vissza. Oszd el a súlyodat egyenletesen a csípőd mindkét oldalán. A tested és tükörképed meg fogja hálálni.

Kezdj el mozogni!

A fürdőruha szezon előtti hetekben mozogj többet. Minden egyes mozgás hatása összeadódik. Ez olyan, mint amikor a malacperselybe gyűjtőd a forintokat. Kapcsolj be egy kis zenét és táncolj. Vagy iratkozz be táncórákra. Használd a lépcsőt a lift vagy a mozgólépcső helyett. Minden egyes verejtékcsepp közelebb visz a célodhoz.

Fekvőtámasz

Van egy testmozgási forma, amely élénkítő hatású és időt is spórolhatsz meg vele. Ugyan is a fekvőtámasz hat izomcsoportot dolgoztat meg egyszerre. Tricepsz, bicepsz, deltaizom, mellizom, hasizom, farizom. Kezdd előbb hajlított térddel és nézze valaki, hogy szabályosan, egyenes háttal végzed-e a gyakorlatot. A valaki lehet a legjobb barátod, az edzőtársad, a trénered. De mindenekelőtt, akármilyen betegséged van, kérj tanácsot a kezelőorvosodtól, hogy mit csinálhatsz és mit nem.bikini

Guggolás

A guggolás a fenék- és a combizmokat célozza meg. Guggolhatsz egy fallal szemben, vagy gyakorlati labdára vagy egy képzeletbeli székre. Állj csípő széles kisterpeszbe, a hasadat húzd be, a hátad legyen egyenes, aztán guggolás. Amikor már egyre erősebb vagy, akkor végy a kezedbe súlyzókat és így guggolj növelve az intenzitást. A jó eredmény elérése érdekében ezt a gyakorlatot 6-12-szer végezd el, három sorozatban.

Evezés

Az evezés rémisztő lehet a kezdők számára azzal a reménnyel, hogy erősíthetik a karjukat. Szükséged lehet ellenálló evezőkre. Ülj be a csónakba térdedet egy kissé behajlítva, egyenesítsd ki a hátadat. Óvatosan hajolj előre és fogd meg az evezőket, közben lélegezz be. Majd kilélegzéskor húzd hátra őket, belélegzéskor vidd előre a lapátokat addig, amíg a könyöködet teljesen ki nem nyújtód. A gyakorlatot 6-12-szer ismételd meg 2-3 sorozatban.

Derékból húzás

A derékból húzás megmozgatja az egész testedet, különösen a hátadat, a fenekedet és a lábaidat. Szükséged lesz két súlyzóra a gyakorlat során.

Állj olyan terpeszállásba, amely kisé szélesebb, mint a vállad szélessége. Tartsd a súlyzókat közel a testedhez, melyeket emeld fel a földről. Győződj meg a felől, hogy a vállad és a csípőd egyszerre emelkedik e föl, vagyis a hátad nem íves e. Nagyon fontos, hogy jól kivitelezd ezt a gyakorlatot a megfelelő eredmény elérése érdekében, ezért nézd meg, hogy hogyan csinálja az edződ. Végezd el ezt a gyakorlatot 8-12-szer egy sorozatban.

Felülés

A felülés az egyik legjobb gyakorlat, hiszen erősíti a test két legfontosabb részét, a hasat és a hátat. Feküdj a földre és óvatosan emeld meg a fejedet, a karodat és a lábadat! A kezdők tartsák a térdüket hajlítva, és a karok párhuzamosak legyenek a padlóval. Ahogy egyre erősödsz, fokozatosan kiegyenesítheted a lábadat.

Fékezd meg a kalóriákat!

Krumpli helyett alacsony kalóriatartalmú gyümölcs vagy zöldség köretet fogyassz. Ha visszaszorítod a finomított szénhidrátot (fehér kenyér, fehér rizs, cukor), jelentős előnyre tehetsz szert.

Töltsd fel magad fehérjével!

A fehérjében és a rostban gazdag élelmiszerek elősegítik a gyors anyagcserét és teltségérzetet is okoz. A gyomrod ezt érzékeli és jelet küld az agyadba, ami azt üzeni neked, hogy ne egyél többet. Így jóllaksz és elégedett leszel, kevesebb kalóriával.

Egyél salátát

Töltsd meg a bendődet salátával, ami segít ellenállni a hizlaló ételeknek. De ne feledd, hogy nem minden saláta alacsony kalóriatartalmú! Ha olajjal, tejszínes öntettel, zsíros sajttal, szalonnával van nyakon öntve a saláta, az sok plusz és felesleges kalóriát, illetve zsírt jelenthet a számodra.

Az alacsony zsírtartalmú, tápláló salátákat válaszd, élénk színű zöldségek hozzáadásával, mint például a spenót, a paradicsom, a retek és a paprika. Ezeket csak leheletnyi vékony ecettel vagy olíva olajjal locsold meg.

Növeld a rost bevitelt!

A rost nemcsak, hogy megfékezi az étvágyadat, de a bikini szezon egyik fő ellenségét, a székrekedést, illetve a puffadást is meggátolja. A rendszeres rostban gazdag diéta segíthet, hogy laposabb legyen a hasad. De légy óvatos, ne egyél túl sok rostot túl rövid idő alatt! Egyes magas rosttartalmú ételek, mint például a bab, lehet, hogy nagyobb puffadást idéz elő, mint ami eleve megvolt. Ne egyél belőle túl sokat! Más rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket bármennyi mennyiségben ehetsz.

Csökkentsd a só mennyiségét!

A sótól úgy felfújódhatsz, mint egy gömbhal, amikor felfújja magát, ha megijed. Kevesebb sót rakj a salátádra vagy bármely másra, amit elfogyasztasz. Egyél friss zöldséget és gyümölcsöt a konzerv helyett, hiszen abban rengeteg só van. Ha étteremben eszel, kérd meg a pincért, hogy csak kevés sóval készítsék el az ételedet. A másik módja annak, hogy elkerüld a puffadást, az az, hogy kevesebb adagokat eszel, mint amit szoktál.

Kerüld a sört!

Az alkohol alááshatja a célodat több módon is:

  • 3,5 deciliter sör körülbelül 150 kalóriát tartalmaz
  • a sör és a pezsgő okozhat felfúvódást
  • az alkohol lassítja a zsír elégetési folyamatát

Tanulmányok igazolják, hogy az alkoholt fogyasztók szívesebben rágcsálnak chipset vagy más olajos nassolnivalót, mint akik nem isznak alkoholt.

Válassz megfelelő ruhát!

Minden nő olyan ruhát vegyen fel, mellyel az előnyösebb testrészét hangsúlyozza ki.

Ha a felsőtested vékonyabb, a hasad laposabb, illetve teltebb a csípőd és a combod, akkor körte alakod van. Ebben az esetben V-nyakú felsőt végy fel, amely a felsőtestedet mutatja meg. Illetve válassz olyan szabású rövidnadrágot, amelyben hosszabbnak és karcsúbbnak tűnik a lábad. Ha a hasad és a felsőtested teltebb, mint a csípőd és a combod, akkor alma alakod van. Ebben az esetben az egyrészes ruhácskák ajánlatosak számodra.

Az oldalt részletező, takaró stílus és minden féle fodros, mintás darab, amely középen a karcsú hatást váltja ki, szóba jöhet. Hogy a tekinteteket távol tartsd a derekadtól és a hasadttól, válassz egy mély kivágású V-nyakú felsőt. Ha a fels tested és az alsó tested is egyformán telt, de a derekad vékony, akkor homokóra alakod van. Ez a legideálisabb öltözködés szempontjából, mert szinte minden stílus jól áll neked.

Akár egyszínű ruhát veszel fel, akár merészebb színt és fodrokat választól, mindenben jól fogsz kinézni. Ha természet nagyobb keblekkel áldott meg, akkor szükséged lehet egy olyan bikinire, melynek a felső része csinos és megfelelő tartást biztosít a számodra. A hátul megkötős melltartó rész, melynek a megkötője a hátadon lóg, akár egy nyakkendő, csak az tud neked megfelelő tartást biztosítani.

Ha a méreted D vagy annál nagyobb, akkor kerüld a magas nyakvonalú és a háromszögű fürdőruha felsőket, melyek nem adnak elég támasztékot melleidnek. A molett hölgyek bőre igen szép szokott lenni. Ha túlsúlyos vagy, akkor ezt használd ki. Végy fel egy szexi V-nyakú felsőt, mely a dekoltázsodat villantja meg. Hangsúlyozd a szádat és a szemedet egy kis sminkkel.

Könnyű, áteresztő anyagokat válasz, amely lengék. Ne legyen feszes, mert az ott vág be ahol nem kéne és kényelmetlen lehet a számodra. A hideg színek vékonyítanak, míg a fényes anyag kihangsúlyoz minden dudort.

Ha vékony vagy, akkor ne vegyél fel olyan ruhát, amely túl sokat takar, mert akkor úgy fogsz kinézni, mint egy kocka. Válassz fodros és berakásos ruhákat, mert az teltebbé varázsol. Végy fel merészebb színű és mintájú darabokat, melyektől rögtön kacér pillantásokra tehetsz szer. Ne félj olyan felsőrészt felvenni, ami gyárilag szivaccsal van kitömve, hogy kerekebbnek látszódj.

Akár milyen alakod is van, a madzagos bikini mindig a javadra válhat. Ott és olyan szorosra kötöd meg, ahogy te akarod és igazodik a csípőd, illetve a felsőtested vonalához.

Óvatosan a napozással!

Lehet, hogy szép a napbarnított bőr, de a Nap káros sugarai veszélyeztetheti az egészségedet és a megjelenésedet. A napfény UVA sugarai a korai öregedést és a bőrrákot okozhatja, míg az UVB sugarak felelősek a leégésért. A magas SPF faktorszámú napfényvédő krémek megfelelő védelmet tudnak biztosítani mindkét sugárfajta ellen, de csak akkor, ha megfelelően alkalmazzuk. E mellett ne feledkezz meg a napvédő ajakbalzsamról sem.

Vásárolj minőségi napszemüveget!

A túlzott napozás alatt az UVA és az UVB sugarak károsíthatják a szemet is, szürkehályog kialakulását okozva. A napfény hozzájárulhat a szem körüli finom ráncok megjelenéséhez is.

Olyan napszemüveget keres, amely kifejezetten az UVA és az UVB sugarak ellen nyújt védelmet. Ne feledd, ha szemüveges vagy és fényre sötétedő lencséd van vagy csak simán sötét a lencséd, még nem biztos, hogy megvéd a káros napsugaraktól. Erről érdeklődj az optikusodnál.

Ápold a bőrödet!

Ha sima bőrrel szeretnél a vízpartra vagy a strandra menni, akkor előtte használj hámlasztó, illetve hidratáló testápolót. A hámlasztó testápoló eltávolítja az elhalt hámsejteket, melytől a bőr sápadt és durva tapintású. A hidroxisavak, melyek számos vény nélkül kapható termékek alkotóeleme, elősegíti a hámlás folyamatát. A hidratáló testápoló megköti és benntartja a vizet, így a bőr teltebb és egészséges fényű lesz. Használd minden nap!

Száműzd a nemkívánatos szőrszállakat!

Nagyon sok módja van annak, hogy megszabadulj a nemkívánatos szőrszállaktól a lábadon, a hónaljadon és a bikini vonaladon. A borotválkozás gyors megoldást biztosít, de az új szőrszállak nagyon hamar kinőnek, ezért gyakran kell alkalmazni. A szőrtelenítő krémek hatásosabbak, akár két hétre is eltávolítják a szőrszállakat. A gyantázás még ennél is tartósabb lehet, de a legbiztosabb és a legtartósabb megoldás az elektrolízis és a lézeres szőrtelenítés.

Ha sötét a szőröd a bőröd meg világos a legjobb megoldás számodra a lézeres szőrtelenítés, ami különösen hatékony a bikini vonalak mentén. A bőrgyógyász az, aki meg tudja mondani neked, hogy melyik a legjobb módszer a számodra.

Használj önbarnító krémet!

Manapság egyre többet lehet hallani a napozás káros hatásairól, ezért egyre népszerűbbek az önbarnító testápolók. Az önbarnító testápoló DHA-t (dihidroxi-aceton) tartalmaz, amely kölcsönhatásba lép a bőr felső rétegével és megfesti azt. Kend el egyenletesen a bőrödön, de vigyázz! Használat után várd meg, amíg teljesen beszívódik, mert különben megszínezheti a fehérneműdet és a ruhádat. Egy idő után a színed elhalványul, és a bőr levedli magáról, mint az elhalt hámsejteket.

Pedikűröztess!

Mindig szép és ápolt lábakkal, illetve körmökkel menj ki a strandra. Kérj időpontot a szalontól és az első dolgod legyen a pedikűrözés előtt, hogy végy egy lábfürdőt. A pedikűrözésre vidd a saját eszközeidet, hiszen a más eszközén lévő baktériumok és gombák könnyen megfertőzhetnek. Ne borotváld le a lábadat aznap, mert az apró vágások mentén a baktériumok bejuthatnak a szervezetedbe.

Ne a tökéletesre törekedj!

Ne a magazinokban és televízióban látott csontkollekciókhoz mérd magad, ne várj el magadtól irreális dolgokat. Hanem azt a fényképet nézd meg, amit egy pár hónapja készítettél magadról. Hasonlítsd össze a mostani alakoddal! Ugye, hogy megérte a fáradságot? Ünnepeld meg az egészséges változásodat és élvezd a vakációt. Nézz körül a strandon és látni fogod, hogy a legtöbb ember teste sem tökéletes!

(M. T.)