bikini
#Testi problémák

Nyár, strand és az úszógumi para

2020.06.24.
2 perces olvasási idő

Mi, nők, elég gyakran csak a bikini szezon közeledtével kezdünk azon gondolkodni, hogy bizony nem elég formás még az alakunk. Itt egy deka, ott egy kiló felesleg és máris nem olyan az alakunk, mint amilyennek szeretnénk. De jön a nyaralás, egy hét múlva a strandon fogsz sütkérezni. Mit lehet tenni?

Fogadd el magad

Pár nap alatt lényegi változás már nem érhető el. Szembe kell nézni azzal, hogy a korábban felszedett kilók megmaradnak az elkövetkezendő hetekben. A böjtölés minden formája bár megtisztítja a szervezetet, de a kilókat nem csökkenti. Böjt során vizet lehet veszteni, így a leadott kiló gyorsan vissza is kúszik, ráadásul nem érdemes a drasztikus megoldásokhoz folyamodni, mert sokszor többet ártanak, mint használnak.

A böjtölés például a folyadékháztartás felborulásához, kiszáradáshoz is vezethet, ami a nyári időszakban még veszélyesebb. Nem böjt, hanem koplalás? Nos, a nem evésnek is olyan fiziológiai következményei lehetnek, amit nehéz lenne felsorolni - de egy biztos: egészségtelen és nem annyira hatásos megoldás, mint gondolod. Az egészséges táplálkozás, mozgás ezzel szemben hosszabb távon hat.

Itt az idő szembe nézni azzal, hogy a következő alkalommal bizony a kisebb-nagyobb párnácskáiddal fogsz a strandra menni. Kár lenne a hűsítő víztől megfosztanod magad, ezért mert úgy látod, hogy itt-ott lenne mit leadni. Nyugtasson meg a gondolat, hogy a többieknek is. Ha szétnézel a nők között, meglátod, hogy nagyon kevés olyan lány van, akin egy deka felesleg sincs…

A szem néha csal

Ha magadat felülről tekinted az egy kicsit csal, a perspektívából adódóan kövérebbnek láthatod magad. A szemed a tükör előtt is becsaphat. Olyan ez, mint amikor szerelmes vagy. Felveszed a rózsaszín szemüveget és a másikat tökéletesnek és gyönyörűnek tartod, aztán a kiábrándulással jön a meglepődés is. Ilyen torzító szemüveget sokan viselnek, amikor tükörbe néznek (különösen az anorexiában szenvedők). Előfordul, hogy kövérebbnek látjuk magunkat, mint a valóság.

strandon

Ezt kivédendő állapítsd meg a saját testtömeg-indexed. Ha a normál tartományba esik a testsúlyod, akkor komoly gond nem lehet. Persze ettől még érezheted úgy, hogy néhány dekától meg akarsz szabadulni. Viszont tartsd szem előtt, hogy ilyen kicsi súlyfeleslegtől nehezebb lesz megszabadulni, a szervezet ragaszkodik hozzá.

Tűzz ki egy célt

Azzal, hogy most elfogadtad, hogy „ennyi vagyok, így fogom megmutatni magam”, még korán sincs vége a történetnek. Miért hagynánk, hogy következő nyáron is ugyanezzel legyen a probléma? El lehet most is kezdeni az alakformálást, sohasem késő. A célok kitűzése nem könnyű feladat.

Például ha szeretnél öt kilótól megszabadulni, ezt tűzted ki célul, igazán boldog és elégedet akkor leszel, ha már mind az öttől megszabadultál. Ha túl nagy a cél, fél kiló fogyás után elkedvetlenedik az ember lánya, hogy megint nem sikerült. Érdemesebb kisebb lépésekben haladni, először legyen csak fél kiló bizonyos idő alatt, aztán a sikeren felbuzdulva jöhet a következő fél kiló. Adj magadnak elég időt, hosszabb távon gondolkodj.

Jó pihenést!

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)