szoros farmer
#Betegségek

Szoros farmer szindróma

2010.09.29.
1 perces olvasási idő

Egyre több szakértő találkozik olyan fiatal nőkkel, akik speciális érzőidegi panaszokkal fordulnak hozzájuk. Csak ’bizsergő comb szindrómásoknak’ nevezik őket. A bűnös nem más, mint a túl szoros csőfarmer.

Tízcentis sarkak, túl nehéz táskák – majdnem olyan nehezek, mint egy kisgyermek. El kell ismerni, hogy a nők igenis sokat szenvednek a divat miatt. Sokan vannak, akik megvesznek egy akár 2 számmal kisebb cipőt is, csak mert olyan aranyosan néz ki. De amikor aztán hosszabb ideig szuper-szoros csőfarmert viselnek, az olyan érzést kelthet, mintha a combon kicsi hangyák futkároznának. Nem érzik a lábukat, olyan, mintha ’lebegnének’.

Szoros farmer + tűsarok = Idegi fájdalom

A szoros farmer okozhatja ezt az ideiglenes rohamot, melyet bizsergő comb szindrómának kereszteltek el. Ilyen rohamot akkor lehet kapni, amikor a lábad állandó nyomás alatt áll, ilyenkor az oldalsó combcsonti bőridegen te is tapasztalhatsz nadrág által okozott ’bevágásokat’, melyek zsibbadt, bizsergő, esetleg égető érzést okoznak.

Ilyen érzőideg fájdalom jellemzően építőmunkásoknál, rendőröknél jelentkezik, de okozhatja egy túl szoros öv terhes vagy elhízott embereknél, illetve egy túlszorított biztonsági öv is autóbaleseteknél. Ha szoros farmert viselsz magassarkú cipővel, nagy esélyed van arra, hogy idegi fájdalmat kapj. Hiszen miközben a magas sarkaidon ingadozol, a medencédet folyamatosan zsibbasztja a farmer.

A csőnaci további veszélyei

Természetesen nem ez az első alkalom, amikor a farmer egészségügyi kockázatot jelent. Ezek a szoros farmerek már a 90-es végétől népszerűek és már korábban is összekapcsolták a comb érzőideg károsodása miatti fájdalommal, a meralgia paresthetica-val. Már a 70-es években felmerült, hogy a szoros farmer meddőséget okoz a férfiaknál, fertőzéseket pedig a nőknél.

Viszont akik a bizsergő comboktól szenvednek, nem károsodnak állandóan – ha a nyomást okozó anyagot – jelen esetben a farmert eltávolítod, az ideg regenerálódik.

Divat mindenekelőtt?

A szakértők szerint a bizsergő combok nem állítják meg a nőket abban, hogy kövessék a divatot, inkább szenvednek, és hordják a szoros farmereket. Hiszen amikor vásárolnak, minden bizonnyal tudják, hogy valami olyat vesznek meg, amitől minden porcikájuk fájni fog, de a szépség kedvéért úgyis túlélik.

Viszont mi tudjuk a megoldást, hogy elkerüld ezeket az extrém rohamokat. Biztosan hallottál már a leggings-ről. Hasonlít a szoros farmerra, csak az anyaga más – ezt ráadásul több színben is hordhatod. Nem csak kényelmesebb, hanem a nyári napokon kevésbé is lesz benne meleged. És ebben is ugyanolyan divatos leszel!

(KamaszPanasz - Gy.A.)