Táplálkozás

#Táplálkozás

726 db cikk a témában

Mit kell enned, ha vashiányos anémiád van?
#vashiány
2023.03.23.

Mit kell enned, ha vashiányos anémiád van?

Hitted volna, hogy a vashiány több, mint másfél milliárd embert érint a Földön? Európában minden harmadik menstruáló nő, a várandós nők 75%-a, a kisgyermekeknek pedig közel a fele vashiányos.

Fogyni szeretnél? Figyelj a rostfogyasztásra!
#súlykontroll
2023.03.19.

Fogyni szeretnél? Figyelj a rostfogyasztásra!

A nyár a zöldségek és a gyümölcsök szezonja. Ezek a táplálékok bőségesen tartalmaznak élelmi rostokat, amelyek fontos összetevői étrendünknek, és a súlykontrollban is jelentős szerepet játszanak. Hogy miért? Erről kérdeztük Sárga Diána dietetikust.

Étkezéssel a tüdőbetegségek ellen?
#étkezés
2023.03.16.

Étkezéssel a tüdőbetegségek ellen?

Kutatások tapasztalatai szerint, amennyiben kamaszkorban kevés gyümölcs, C- és E-vitamin, valamint omega-3 zsírsav kerül a szervezetbe, az a későbbiekben jelentősen gyengébb tüdőműködéshez vezethet. Ha kamaszkorban a tüdő nem fejlődhet a normális ütemben, később gyengébben fog működni és nagyobb az esélye a különböző légzőszervi megbetegedéseknek is.

Minden csésze kávéval az agyunk ellen dolgozunk
#kávé
2023.03.15.

Minden csésze kávéval az agyunk ellen dolgozunk

Tudtad, hogy a kávé ízét ösztönösen rossznak érzékeli az agyunk? Hogy lehet akkor, hogy mégis ennyien fogyasztják nap mint nap? Mi a kávé titka? Az alábbi videóból kiderül!

Tévhitek a helyes táplálkozásról
#lisztérzékeny
2023.03.14.

Tévhitek a helyes táplálkozásról

Számtalan tévhit kering a köztudatban a csípős, a puffasztó hatású, a liszt- és tejtartalmú ételekről, melyek tisztázásához most gasztroenterológus szakértő segítségét kértük.

Ketogén diéta: gyógymód vagy divat?
#ketogén diéta
2023.03.13.

Ketogén diéta: gyógymód vagy divat?

Nagyjából minden héten előkerül egy-egy új, vagy újra elővett diéta, amit egészségmegőrzésre, súlycsökkentésre, vagy éppen betegségek ellen javasolnak. Általában mindenre egyszerre. Most előtérbe került a ketogén diéta, nézzük meg mit kell róla tudni.

Kávézás kamaszkorban
#kávé
2023.03.11.

Kávézás kamaszkorban

A kávét manapság előszeretettel fogyasztják a fiatalok is, sőt van, aki már kamaszkorában függővé válik. A koffein a világon leggyakrabban használt teljesítményfokozó szer.

Az étkezési zavarok 10 jele
#evés
2023.03.03.

Az étkezési zavarok 10 jele

Az étkezési zavarokon belül alapvetően kétféle betegséget különböztetünk meg: az anorexiát és a bulimiát. Egy felmérés szerint a nők háromszor annyira érintettek, mint a férfiak. Hogyan ismerhetőek fel?

5 ok, amiért érdemes uzsonnáznod
#egészséges táplálkozás
2023.03.02.

5 ok, amiért érdemes uzsonnáznod

Egyes iskolák igyekeznek a menzán a diákok számára legjobb étrendet összeállítani, de ez nem mindenhol van így. Sok helyen nincs egészséges, tápláló étel se a menzán, se a büfében. Érdemes végiggondolnod miket eszel, amikor már igazán éhes vagy - vajon egészséges ételekre esik a választásod?

Mit jelent a környezettudatos táplálkozás?
#környezetvédelem
2023.03.01.

Mit jelent a környezettudatos táplálkozás?

Globális felmelegedés, ózonréteg ritkulás, édesvizek, világtengerek szennyezése, az élővilág diverzitásának csökkenése - csak néhány a környezetet károsan befolyásoló folyamatok közül. Az emberi tevékenységek hatással vannak Földünk összetett környezeti rendszerének egyensúlyára.

Néhány tévhit a csokoládéról
#csokoládé
2023.02.24.

Néhány tévhit a csokoládéról

Biztosan többen emlékeznek még Johnny Depp és Juliette Binoche Csokoládé című romantikus filmjére, mely egészen új dimenzióba helyezte magát a csokoládét. A mozi után valószínűleg azok is csatlakoztak a csokikedvelők népes táborához, akik korábban nem hódoltak eme élvezetnek. A csokoládé a világ legnépszerűbb édessége, de az összes élelmiszer toplistáját tekintve is az elsők között végezne. Talán ez az oka annak is, hogy egyre több egészséggel kapcsolatos hír jelenik meg a csokifogyasztásról.

Reggeli lezsírozva...
#reggeli
2023.02.20.

Reggeli lezsírozva...

A „reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy király, és vacsorázz, mint egy koldus” old school tanács napjainkban, amikor a táplálkozási és diétás elvekkel Dunát lehetne rekeszteni, elég fapadosan hangzik, ám amerikai kutatók legfrissebb eredményei alapján úgy tűnik, a népi bölcsesség megint valami örök érvényű igazságra bukkant…

Ilyen az egészséges reggeli
#egészséges reggeli
2023.02.17.

Ilyen az egészséges reggeli

Reggelizz úgy, mint egy király! - tartja az ismert mondás. Nem véletlenül, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy jó reggeli az alapja az egész napnak. Az étrend elmaradhatatlan étkezése, de vajon mi tartozik az egészséges reggelihez és mi nem?

Vigyázz a mozinasikkal!
#mozi
2023.02.14.

Vigyázz a mozinasikkal!

A mozikban jobbnál jobb filmeket játszanak. És az csak természetes, hogy a mozijegy mellé némi csipegetni- és innivaló is jár. A sós, édes és vajas kukorica, valamint a nachos és csoki is jól esik a film mellé, ám korántsem tesz jót az alakodnak!

9 tévhit a fitnessről
#fitnesz
2023.02.11.

9 tévhit a fitnessről

Manapság rengeteg tényt hallhatunk a fitness titkairól, viszont semmiképpen se gondolnánk azt, hogy ezek nagy része fikció. Pedig a tények mást mutatnak!