egyetem
#Szülőknek

4 mód, hogy felkészítsd a kamaszt az egyetemre

2022.08.29.
1 perces olvasási idő

A felkészítés már sokkal a végzős gimnazista év előtt elkezdődik. Ez idő alatt megtanulják, hogyan teremtsenek egyensúlyt a tanulás és a szórakozás között, azzal együtt, hogy döntéseket hoznak, és megpróbálják a legjobbat választani. Mindez megalapozza a felsőoktatási intézmény választását, és a kemény munkát, ami a felvételhez vezet.

Felelősségteljességre nevelés

Sok kamasz akkor marad először egyedül, amikor egyetemre megy. Igazán szórakoztató, de kihívásokkal teli időszak lehet. Segíthetsz azzal, ha önállósságra neveled már fiatalabb korától kezdve. Például, amikor már elég idős hozzá, egyedül hagyhatod otthon egy hosszú hétvégére némi zsebpénzzel és valamilyen feladattal, amiért felelősséggel tartozik. Hagyd, hogy gondoskodjon a feladatairól, amíg távol vagytok. Neki kell majd mosni magára, és közlekednie az egyetem környékén. Erősítsd meg azzal, hogy felelősségre neveled, és választási lehetőséget nyújtasz számára, mielőtt iskolába megy. Munkát szerezni és hagyni, hogy komoly döntéseket hozzon, segít megadni a szükséges önbizalmat.

Anyagi szabadság

Ha ő lesz a felelős az egyetemi költségekért, fontos, hogy idejében beszéljetek erről. Vegyétek át a lehetőségeket. Tudasd vele, mennyibe kerül az iskola, a hitelek hogyan befolyásolják a költségeket, és milyen ösztöndíj, valamint támogatási lehetőségek vannak számára. Ha megérti az anyagi követelményeket és az egyetemmel járó kötelezettségeket, dolgozhat a gimnáziumi évek alatt, nem csak azért, hogy bekerüljön az egyetemre, de hogy kedvezményeket és ösztöndíjat kaphasson.

Szex, drogok, Rock & Roll

Az egyetem alatt rengeteg kísértéssel fog találkozni. Fontos, hogy beszéljetek döntésekről és következményekről. Ne várj addig, amíg elmegy otthonról. A gimnáziumi évek alatt adj neki egy kis szabadságot. Ez segíthet felkészülni a nyomásra az egyetemi bulik alkalmával.

Az egyetem kiválasztása

Egyetemet választani nehéz döntés lehet. Előfordulhat, hogy nem tudják, mit akarnak tanulni, vagy hol szeretnének élni. Segíts meghatározni a prioritásokat, és összehasonlítani a döntései anyagi vonzatait. Látogassatok meg több iskolát, hogy érezze a különböző kampuszok hangulatát. Ha eljön a nap, amikor elköltözik, és új fejezet nyílik az életében, magabiztos lesz, hogy felkészült a rá váró kihívásokra. Keményen megdolgozott azért, hogy bejusson, és most készen áll a lehetőségre.

(KamaszPanasz – S.A.)