pénz
#Szülőknek

Pénzügyi ismeretek, amelyekre szükség lesz az egyetem alatt

2023.08.10.
1 perces olvasási idő

Nehéz, amikor a gyermeked egyetemre megy. Végignézted, ahogy világra jön, fogtad a kezét, amikor megtette az első lépéseit, és aggodalmasan hallgattad az első szavait.

Normális és természetes, ha vegyes érzéseid vannak arról, hogy gyermeked egyetemre megy. Az egyik legjobb dolog, amit szülőként tehetsz a gyermekedért, hogy segítesz fejleszteni a pénzügyi ismereteit. Pénzügyi ismeretekkel könnyebben fog boldogulni egyedül. Ne bízd a véletlenre gyermeked pénzügyeit. Abban reménykedni, hogy majd megoldja, nem fog segíteni rajta. Ehelyett vezesd be a pénzügyi ismertekbe, mielőtt egyetemista lesz, így pontosan tudni fogja, hogyan kezelje a pénzét, mire elköltözik.

Bank- vagy hitelkártya számla megnyitása

Az első és legfontosabb alapvető pénzügyi ismeret, amivel rendelkeznie kell, hogy hogyan nyissa meg a saját számláit. Akár folyószámlát nyit, vagy hitelkártya mellett dönt, fontos, hogy bizalommal vegye igénybe a szükséges pénzügyi számlát. Magyarázd el neki azokat az információkat, amiket tudnia kell az egyes számlákról, mint hogy hogyan kezdheti el, hogyan hasonlítsa össze a különböző intézmények arányait és árait. Ha van rá mód, legalább egy számlát nyiss a gyermekeddel, hogy tudja, hogyan fogjon hozzá.

A számlák befizetése

Akár kollégiumban, akár saját lakásban él, a számlákat ki kell fizetnie. Fontos, hogy demonstráld gyermekednek, hogy elengedhetetlen a tartozásokat idejében törleszteni. A számlafizetés nem csak a pénzügyi ismeretek fejlesztésében fog segíteni, de a hitelpontokat is javítja. Ha csak egyszer is későn fizeti be a számlát, negatív hatással lesz a hitelminősítésre. Ha a gyermek autóhitelre vagy jelzálogra szeretne pályázni, fontos, hogy a hitelminősítése megfelelő legyen. Mielőtt egyetemista lesz, mutasd meg neki, hogyan fizetheti be a számlákat. Csekkfüzetet használsz? Online fizeted a számlákat? Mutasd meg gyermekednek, neked mi vált be, és hagyd, hogy ő döntsön, melyik módszert választja.

A költségvetések kiegyenlítése

Valószínűleg az egyik legfontosabb ismeret, amit meg kell tanítania gyermekednek, hogy hogyan egyenlítse ki a költségvetéseit. A gyermeked költségvetési kerete attól függően változhat, hogy van-e munkája, illetve, hogy te támogatod-e anyagilag. Nem számít, mennyi a bevétele, meg kell terveznie a kiadásait. A legtöbb egyetemista nem szentel különösebben figyelmet a költségvetési kereteire. Ez sajnos adóssághoz vezethet. Vedd biztosra, hogy gyermeked tisztában van vele, mennyit keres, mennyit költhet ételre, mennyit tehet félre szórakozásra és egyebekre. Ne felejtsd el emlékeztetni, hogy bár ez nem mindig móka és kacagás, megéri az erőfeszítés, hogy pénzügyileg stabil életet éljen.

(KamaszPanasz – S.C.)