hétvége
#Szülőknek

Kíváncsi kamaszok a hétvégék nehéz éjszakáiban

2015.10.30.
5 perces olvasási idő

Ha nem járok utána, és nem hallom a kamaszok élménybeszámolóit épp tőlük, talán el sem hiszem, hogyan szórakozik a tinik többsége hétvégenként.

Az ideális kamasz buli feltételei

Első szempont. Kapóra jön egy baráti születésnap vagy névnap, amit egyre többen ünnepelnek bérelt szórakozóhelyeken, esetleg a tehetősebb szülők családi házában. A szalagavatók „after party”- ja szintén remek alkalom a fiatalok szombati bulizására.

Második szempont. A saját baráti körében, akkor is, ha ez igen tágas, szinte mindenki elvárja a meghívást.

Harmadik szempont. Kellően elegáns, csinos, mutatós buli ruha, lányok esetében hódító sminkkel és frizurával.

Negyedik szempont. Legyen a készülődés során egy-két pohárka hangulatjavító alkohol, néhány szál cigi pedig a táskában. Pénz taxira, belépőre és innivalóra. A kiszolgálással nincs gond akkor sem, ha valaki még nem töltötte be a 16. vagy a 18. életévét. A fiatalokat ugyanis majdnem mindenhol kiszolgálják alkohollal vagy cigivel. Indulhat a parti!

Cigi és alkohol nélkül kizárt a jó hangulat?

Nagy a nyüzsgés T. Katáék családi házában szombaton kora délután. Sorra érkeznek a 16-17 éves gimnazista lányok, akik barátnők - vagy egy-két buli erejéig azok lesznek. Csinosak, szépek, intelligensek, jól nevelt leánykák mind, akik közösen sütnek tortát a szülinapos barátnőjüknek, aki csak a meglepetés parti helyszínére érkezik. Mindennek és mindenkinek megvan a maga rendje és feladata. Aztán valakinek a táskájából a sminkes doboz és a buli ruha mellől előkerül egy fél üveg „könnyű”, de annál rafináltabb női ital. Kata édesanyja a jégkockák kavargatására megy ki az étkezőbe. A hat lány az italt kortyolgatja, jó a hangulatuk, kipirult arccal vigyorognak.

- Lányok! Erről nem volt szó! – próbál udvariasan közbeszólni a középkorú asszony, de a lányok nem reagálnak. Lecsúszott a második pohárka különleges itóka is. – Rendben lányok, poharakat letenni, a készülődés előtt vacsorázzatok meg, a koccintásoknak pedig vége! – szögezi le békés határozottsággal, majd elteszi az alkoholt az ebédlő asztaláról.

Hogyan alakul ki az alkoholfüggőség?

Dr. Harmathi Miklós additológus, pszichiáter elmondta: az alkoholfogyasztás valóban megkezdődik a gimnáziumi évek alatt, ami az egyete-men vagy a főiskolán nagyivássá válik a hallgatók 35 százalékának életében. A pszichiáter alapvető fontosságúnak tartja, hogy a szülők ne söpörjék a szőnyeg alá, ha bármi szokatlant, a korábbi viselkedéshez képest rendellenes viselkedést vesznek észre gyermekükön.

Fontos az is, milyen példát látnak a fiatalok otthon, hiszen többségük esetében az lesz a követendő minta. A merev tiltás sem ideális. Érdemes a kamaszt először otthon megkínálni egy ujjnyi jó minőségű borral, ha kíváncsi az ízére. De ebből nem kell rendszert csinálni. Szükség van a beszélgetésekre is, amikor a szülő nem a mindent tudásáról győzi meg gyermekét, hanem szívesen hallgatja a hétköznapi örömeit, gondjait. Nem árt tudni, hogy a korán kialakult alkoholfüggőség elsősorban az agysejteket károsítja, csökkenti a tananyag befogadásának képességét, s korai demenciához vezethet.

A rendszeres dohányzás a tüdőben okoz időelőtti, olykor maradandó károsodást, betegséget. Az alkohol és a nyugtatószerek, antidepresszánsok együttes fogyasztása pedig - ami sajnos szintén népszerű manapság is – végzetes szív-, és egyéb keringési elégtelenséghez vezethet.

A lányok esznek,bőségesen isszák az ásványvizet, majd készülődni kezdnek. A smink nélküli szépségekből, egy óra elteltével felnőttes külsejű, manökenekre emlékeztető, kicsit koravén „hölgyek” lesznek.

- Na, ha így mentek végig az utcán, mindenki megfordul utánatok! - mondja bátortalanul az anya, azt üzenve, hogy a „mindenkiben” a beteges hajlamú felnőtt férfiak is beletartoznak. Hárítanak, hogy tudnak ők egymásra vigyázni, és magukra is. – Rendben, fő a bizalom! – mondja az anya, majd hozzáteszi: - Értem, de adassék meg, hogy agyon izguljam magam, amíg éjfél után meg nem érkezik a taxi a ház elé.

A lányok nevetnek, Kata megöleli az édesanyját. – Nyugi, szeretlek, és bízz bennem, a lányokra is vigyázok.

(Sovány vigasz egy aggódó anya számára, aki ráadásul azt is elvállalta, hogy gimnazista lányának az ünnepelt barátnője náluk aludjon a parti után.) Kifelé menet az egyik 16 éves, a koránál jóval idősebbnek látszó lány felkiált, a cigis dobozát keresi. Újabb meglepetés az anya számára. - Cigis doboz? - kérdően néz Katára, a lányára. – Ne izgulj anya, a cigi már természetes, egy-két szálat mindenki elszív szombatonként, vagy suli után a parkban. Ez tényleg nem nagy cucc, benne van a buli hangulatban.

- Tessék? – kérdez vissza csalódottan a nő. – Kata, te is szoktál cigizni?

- Ne égess anya, ez már sok! – mondja a kamasz, és példaként említi, hogy a legártatlanabbnak tűnő, szende szűz ábrázatú lány az osztályukból, aki műszempilla, és naponta besütött loknik nélkül be sem lép a gimnázium épületébe, mindennap a nagyobb dohányosoktól kunyerál cigit. Ezt persze sosem vallaná be sem az édesanyjának, sem azoknak a barátainak (?), osztálytársainak, akik alapból nikotin ellenesek. Szóval Kata csöppet még büszke is arra, hogy ő legalább nem füllent, amúgy meg nem is szereti a cigit, tehát anyjának nincs oka aggódni.

A szülinapi partira legalább harminc fiatal érkezik, fiúk-lányok vegyesen. Vannak harsányak és visszafogottabbak, de rövid időn belül már csak táncoló, ide-oda ugráló alakokat lehet látni a színes fénycsóvák közt.

Kata édesanyja éjjel egy óráig adott kimenőt a lányának és az ünnepelt barátnőnek. Éjfélkor már az ablaknál állt, azt várta, hogy megálljon a taxi a ház előtt. Izgatott volt, rossz érzése támadt.

Csak épségben érjen haza a gyerek...

A lányok alig éjfél után megérkeztek. A taxis ismerős segített kiemelni az ünnepelt barátnőt a kocsiból, aki magatehetetlen rongybabaként csuklott össze. A taxi elviharzott, a lányok közös, felsőbb éves, józan fiú barátja az ölébe vette Esztert, és bevitte a hálószobába. Igazi lovag, sosem iszik alkoholt, pedig elmúlt 18 éves. Ő így is jól érzi magát.

Eszter, a szülinapos lány, jajgat, álmában nyöszörög, hányással küszködik. Kata és az édesanyja lavórt tesznek a kába barátnő mellé, a fejéhez. Abba hány. Hajnali háromig virraszt mellette a nő, miközben a lánya büszkén mondja, hogy ő csak egy fröccsöt ivott, és egész este Eszterre próbált vigyázni. Nem sikerült.

– Szerintem valaki, valamit beletehetett az italába, mert annyit nem ivott, hogy ilyen rommá váljon. Vannak drogdílerek is ezeken a partikon, de nem merjük mondani senkinek a suliban sem, pedig a tanárok is ismerik őket, mi is, de félünk tőlük – sorolja Kata, s hozzáteszi, az a legbiztonságosabb, ha nem hagyják felügyelet nélkül a poharukat.

- Füves cigiket is kínálnak? – kérdezi az anya.

- Persze, hogy kínálnak, azt ki kell fizetni, többen dobják össze az árát, közösen szívják el négyen-öten.

- De ugye Kata te, nem? – kérdezi rémülten lányától.

- Dehogy, anya! Nem vagyok bolond. Amúgy is nagyon jó, hogy te nem iszol, nem cigizel és bármit meg tudok veled beszélni. Látod? Esztert mindig szigorúan nevelte az apja és tessék! – mutat horkoló barátnőjére. – Iszik, cigizik és egy éve már, hogy lefeküdt a barátjával. Ja, és otthon még mindig ő a jó kislány, mert semmiről nem tudnak a szülei.

A szórakozóhelyek veszélyei

Dr. Zacher Gábor, toxikológus orvos a minap felhívással fordult olvasóihoz az egyik legismertebb közösségi oldalon. A főorvos elmondta, hogy jelenleg a legveszélyesebb drog – a már ismertek mellett -, egy GBH nevű szer. Színtelen, szagtalan, íztelen. Pár cseppet csempészve az alkoholba, a gyanútlan fogyasztó pár perces szédelgés után elájul, magatehetetlenné válik, így egy félreeső helyen könnyen kirabolható, megerőszakolható lesz.

A szer hamar kiürül a szervezetből, így az áldozat semmire sem emlékszik. Arra sem, miként került például a földre, s arra sem, hogy mi történt vele. A szakember ezért is nyomatékkal felhívja a figyelmet arra, hogy soha, senki ne hagyja felügyelet nélkül a poharát a szórakozóhelyen, és idegenektől semmilyen csábító csodaszert ne fogadjon el.

Időközben megcsörren Kata mobiltelefonja. A másik barátnő, édesapja telefonál, hogy hol hagyták el a lányát a szülinapi partin.

- Jézusom! Edina még nincs otthon?! – kiált a telefonba Kata. – Mi hazavittük taxival, és becsengettünk. A kapu előtt várta, hogy ajtót nyissanak neki. – kiderül, hogy a lány is alaposan berúgott, és nem várta meg, hogy beengedje az apja, aki mint kiderült, fel sem ébredt a csengetésre. A tini lány pedig elindult a sötét éjszakában egyedül, részegen. Hajnalban találtak rá, közel a házhoz, egy bokorban aludt, a táskája és a telefonja már nem volt meg. Kirabolták. A lány rossz állapota miatt apja úgy döntött, hogy mégis orvosi segítséget kér. A mentők a detoxikálóba vitték a 16 éves lányát, ahol a gyomormosás után pihentették, és két palack, erősítő infúziót kapott. Másnap ő sem emlékezett semmire. Most épp átmeneti „büntetését tölti”, ami azt jelenti, hogy négy szombaton át sehová, semmilyen összejövetelre nem mehet el otthonról. Utána vajon mi következik? Ha minden büntetés lejárt… Mikor is járnak le ezek a büntetések?

(KamaszPanasz - B.M. újságíró)

A felmérések tükrében

Egy közelmúltban készült hazai felmérésből kiderült: a középiskolások a korábbi évekhez képest sokkal hamarabb, és többen fogyasztanak alkoholt, mint egy évtizede. A fiúk egyharmada a szüleik példáját látva, olykor otthon is iszik tömény italt, míg a lányok alkoholizálása is komoly emelkedést mutat. A vidéken élő és a kollégista diákok, valamint az otthoni, családias mintát követők, csak kivételes esetekben vesznek részt a hétvégi házibulikban, a szórakozóhelyek partijain.

A diszkó balesetek minimális visszaesést mutatnak, mivel a fiatalok többsége taxival tér haza, vagy a szülők értük mennek a szórakozóhelyre. Sajnos ezt a statisztikát nem támasztja alá a közelmúltban, Csongrád megye egyik városának külső területén történt diszkó baleset. Az ötszemélyes autóban hatan ültek, a 37 éves sofőr alkoholt és drogot is fogyasztott, még a helyszínen, az ütközés következtében megsérült és elhunyt 16 éves fiú pedig szintén alkoholos állapotban volt. Ketten menekülni próbáltak, sikertelenül, míg a másik két tizenéves fiatalember komoly sérüléseket szenvedett.