dohány
#Szülőknek

Kamasz gyermeke dohányzik? Hogyan segíthet leszokni?

2015.01.02.
1 perces olvasási idő

Előfordulhat, hogy azon kapja tinédzser gyermekét, hogy dohányzik. Ilyen helyzetben nem szabad elfelejteni: kamaszkorban még nem késő letenni a cigarettát – legyen szó akár csak a kipróbálásáról, akár már függőségről. A dohányzásról való leszokáshoz a fiataloknak gyakran van szükségük segítségre – a szülő támogatása határozottan sokat jelenthet.

Nyugodjon meg!

A felismerés szomorúságot, aggodalmat és dühöt válthat ki Önben. Ilyen vegyes érzelmek közepette Kamasz gyermeke dohányzik? Hogyan segíthet leszokni?az elsőként kifejezett reakció gyakran a kiabálás és a szidalmazás. Ehelyett azonban először az a fontos, hogy megnyugodjon, és higgadtan gondolkodjon el azon, hogy miként is akarjuk a véleményét gyermeke tudomására hozni. Ahhoz, hogy komolyan vegye gyermeke Önt, tisztán és nyugodtan kell beszélnie gyermekével! Meg kell értetnie a kamasszal, hogy határozottan az ellenére van az, hogy dohányzik. Így a továbbiakat értelmesen, viták nélkül lehet megbeszélni a kérdést.

Szokjon le Ön is!

Nagyon fontos, hogy a szülők jó példát mutassanak gyermekeiknek. Ha a szülő dohányzik, egy tinédzser szemében semmit sem fog érni a dohányzás káros hatásairól szóló kioktatás. Sokkal hatékonyabb, ha Ön is leszokik, sőt, erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, ha egyszerre próbálnak megszabadulni a káros szokásuktól.

Szabjon határokat!

Függetlenül attól, hogy dohányoznak-e vagy sem, a szülők állíthatnak fel bizonyos szabályokat tizenéves gyermeküknek. Jelentse ki határozottan, hogy az otthonukban nem szabad dohányozni – és hogy ez a szabály mindenkire vonatkozik. Így irányítani tudja majd gyermeke - vagy akár a saját - dohányzási szokásait.

Támogassa gyermekét!

Nem elég egyszerűen megtiltani gyermekének a dohányzást. A fiatal dohányosoknak szükségük van külső segítségre a leszokáshoz. A nikotin függőséget okoz, ami leginkább az agyra hat – a fiatalok agya pedig még fejlődő szakaszban van kamaszkorban. A fiatalok az átlagosnál hamarabb tapasztalnak elvonási tüneteket, ezért gyakran nem tudnak egyedül leszokni.

Emiatt fontos, hogy a szülő kifejezze támogatását és megmutassa gyermekének a helyes utat. Érdemes kideríteni, hogy miért is dohányzik a kamasz: A stressz miatt? Mert unatkozik? Vagy mert a bulikban mindenki más is ezt csinálja? – Ha megszűnik a dohányzást kiváltó ok, sokkal egyszerűbb a leszokás. A tinédzserek legtöbbször akkor gyújtanak rá, ha szomorúak, nagy a stressz körülöttük, vagy nehéz nap vár rájuk az iskolában.

Ne adja fel!

Leszokni a dohányzásról nem egyszerű – ezért a gyereknek és a szülőknek is sok időbe és türelembe kerülhet megszabadulni a cigarettától. Ez egy folyamat: rendszeresen beszélni kell róla és nem szabad feladni. – Hiszen a gyermekünk egészsége és jövője a tét!

(KamaszPanasz)