alkohol
#Szülőknek

Hogyan tarthatóak távol a tinik az alkoholtól?

2014.08.14.
4 perces olvasási idő

Amikor egy személyt alkohol vagy drog elvonókúrára fognak, akkor az első lépés, hogy megpróbálják feltárni a lehetséges kiváltó okokat, a háttérben meghúzódó problémákat. Vajon mi késztetheti az illetőt arra, hogy a bódító hatású szereket válassza problémái orvoslására?

A kezdő lépés a függőség felszámolása során feltárni a kiváltó okokat, hogy a kezelt személy legközelebb ne essen bele újra ugyanabba a hibába, időben tudjon ellene tenni. A függőséggel és az élvezeti szerekkel foglalkozó tanulmányokból kiderül, hogy melyek azok a fő problémák, amik tévútra vezetik az embereket. Ilyenek lehetnek a különféle hangulatot, vagy személyiséget érintő pszichikai eredetű gondok, depresszió, magatartási zavar, társadalmi helyzet, kilátástalanság, vagy más problémák elnyomása miatt nyúl az adott személy az alkoholhoz, drogokhoz.

Az okok feltárásánál sokan rácsodálkoznak dolgokra, esetleg felismerik a saját gondjukat, akár még tenni is tudnak ellene. Azonban mindez segítség nélkül nem igazán működik, előfordulhat, hogy egyszerűbbnek tűnik visszatérni az ivászathoz, mint az alapproblémát megoldani, ezért igen körültekintően kell eljárni a függőségben szenvedő terápiás kezelése során.

AlkoholEz a szemléletmód pedig akkor lesz igazán fontos, amikor szóba kerül a tinik alkoholfogyasztásának megelőzése, mint komoly szülői és társadalmi probléma. Sok szülő előre retteg attól, hogy már a téma felhozása felkeltheti gyermeke érdeklődését az alkohol iránt, olykor nem alaptalanul. A megelőzést célzó beszélgetés épp az ellenkező hatást érheti el. Például egyes tinik akár előnyösnek is láthatják az alkoholfogyasztás rövid távú hatásait, ez pedig minden szülő rémálma, így gyakran teljesen hanyagolják a témát a felvilágosító beszélgetésekből.

Gyakran csak a következményeket, a káros hatásokat említik, és a kiváltó okokkal nem foglalkoznak, elhallgatják azokat, főleg a kisebb gyerekek esetében bevett szokás ez. Ugyan az alkoholizálás káros hatásait és következményeit mindenképp ki kell emelni, azonban ugyanannyira fontos a háttérben lévő motivációk, okok megértése és azok részletezése a megelőzés, vagy a beavatkozás érdekében.

Íme néhány tipp, melyek segíthetik a szülőket a megelőzésben, illetve a gyermekükkel való kapcsolattartásban:

Jó stratégia lehet az, ha megkérdezi gyermekét, hogy mit vár el az ivástól, milyen pozitív vagy negatív hatásra számít? Az ilyen jellegű beszélgetésekkel nagyjából fel lehet mérni a kockázati tényezőket, hogy mire lehet számítani a gyerekkel kapcsolatban. A problémát csak fokozza a médiából áradó alkoholt népszerűsítő reklámözön és a társak felöl érkező nyomás. Nagyon fontos, hogy kielemezze gyermeke alkohollal kapcsolatos elvárásait, vágyait. Az első lépés az, hogy beazonosítsa mit gondol gyermeke az alkoholról, mit vár el, mire számít az ivászattól. Ha sikerül felmérni a lehetséges indíttatást és az okokat, akkor már megvan a lehetőség a hatásos beavatkozásra.

Nem árt, ha tisztában van az alkohol hatásaival kapcsolatos tévhitekkel. Jellemzően a tinik gyakorta gondolják úgy, hogy az alkohol segíti őket céljaik elérésében, vagy a dolgaik pozitív irányba történő terelésében, de a témában végzett kutatások szerint épp az ellenkezője igaz. Például, ha azzal érvel a gyerek, hogy azért iszik, mert az segít ellazulni, akkor azt megcáfolhatja azzal, hogy csak rövidtávon és kevésbé hatásos. Sőt egyenesen rossz hatással van a pihenésre, mivel csökkenti az alvás minőségét, ami stresszt okozhat. Amennyiben megértik a tinik, hogy nem kapják meg az alkoholtól azt, amire számítanak, akkor kétszer is meggondolják, hogy megéri-e nekik inni.

Amennyiben sikerül beazonosítani gyermeke indíttatásait, akkor már képes lehet olyan irányba terelni az érdeklődését, melyek megoldást jelenthetnek a problémáira, mindenféle káros hatások nélkül. Így hamar megtanulhatja a tini, hogy sokkal effektívebb a lazítás szempontjából a zenehallgatás, a zenélés, az edzés, a jóga, a testmozgás, az olvasás, vagy különböző elfoglaltság. Ez azért is nagyon fontos, mert így értékes viselkedési mintákat, és hasznos problémamegoldó képességeket sajátíthat el gyermeke, melyek megelőzhetik, hogy önhibájából komoly problémái legyenek az életében, vagy hogy tévútra lépjen.

Végezetül emlékeztesse gyermekét, hogy az alkohollal szemben támasztott elvárásaik, a pozitív hatások feltételezése, csak a saját vágyaik kivetítése, hogy olyasvalamihez jussanak, ami gyors és hatásos megoldást jelent gondjaikra nézve. Ez leginkább a „csak szórakozni akarok egyet” indíttatásra nézve igaz.

Egyes tanulmányok igen jó megvilágításba helyezték a jelenséget: placebo alkoholt adtak a vizsgált alanyok számára, alkoholmentes sör vagy üdítő formájában, és mégis voltak olyanok, akik teljesen meg voltak győződve arról, hogy igazi alkoholt ittak. Az ilyen önkéntesek egy sor vélt, igazi alkoholnál jellemző pozitív hatásról számoltak be, például aktívabb közösségi vagy szexuális élet folytatása, nagyobb magabiztosság, sőt volt olyan is, aki emlékezetkiesésről számolt be. Vagyis azt kapták, amit vártak, a pozitív gondolkodás már önmagában meghozhatja az eredményt alkohol nélkül is. A kísérlet eredményei pedig nem csak az alkohol esetében igazak, a placebo hatás kiváltható más, például bizonyos gyógyszerek vagy akár szimulált sebészeti beavatkozás esetén is, sőt akár olyan effektív is lehet, mint az igazi dolog.

A placebo hatás kutatása során végzett tanulmányok bebizonyították, hogy tényleges fizikai-kémiai változások következnek be a placebóval kezelt páciensek agyában, pusztán attól, hogy elhitték, hogy megkapták azt, aminek szükségét érezték. Ami még fontosabb az, hogy sok ember esetében a placebo hatás belső indíttatásból és nem külső hatásra következik be, tehát csak felfogás kérdése egyes szituációk, problémák kezelése.

A tinik nem buták, sőt igen kifinomult érzékeik vannak bizonyos dolgok feltérképezésében. Például, ha valamilyen dologról ferdített képet festenek le a felnőttek nekik, akkor hamar rájönnek, hogy nem minden úgy van, ahogy azt a felnőttek állítják, nem kell mindent elhinni nekik. A nyílt és őszinte beszélgetések, melyek során a gyerek egyenrangú félnek számít, sokkal célravezetőbbek és eredményesebbek. Az elvárásokról folytatott párbeszédek sokkal messzebbre nyúlnak, mint azt elsőre gondolná. Például felmerülhet a külső-belső irányítás kérdésköre, ami válasz lehet egy sor kérdésre, problémára.

Ha a tini átveszi belső irányítást, akkor már uralni tudja a külső tényezőket is. Így magabiztosabbnak és összeszedettebbnek fogja érezni magát, rájön, hogy kézbe tudja venni élete irányítását, el tudja érni céljait anélkül, hogy szükségét érezné olyan külső és káros faktorok igénybevételének, mint az alkohol vagy a drogok. Ezáltal a tini egészséges és kiegyensúlyozott életet élhet, valamint a szülő is nyugodtabban alhat majd.

(M.T. - intervene.drugfree.org)