szülő
#Szülőknek

Amit egy kiskamasznak tudnia kell az elsősegélyről

2017.11.02.
2 perces olvasási idő

A kiskamaszoknak érdemes ismerniük az elsősegély alapjait, és tudni, hogy hogyan kezeljék a kisebb sebesüléseket, horzsolásokat. A kiskamaszokat gyakran hagyják egyedül otthon, éppen ezért fontos, hogy tudják, mit kell tenniük, ha baleset történik. Ma van az Elsősegélynyújtás Világnapja!

Maradjon nyugodt!

A legfontosabb dolog, amit a kiskamaszoknak meg kell érteniük az, hogy nagyon fontos nyugodtnak maradni krízishelyzetben. Tanítsa meg gyermekének, hogy ne essen pánikba! M utassa meg neki, Amit egy kiskamasznak tudnia kell az elsősegélyrőlhogyan lélegezzen mélyen, hogyan koncentráljon a tennivalókra, majd haladjon lépésről lépésre. Meséljen gyermekének olyan vészhelyzetekről, ahol a szereplőik nyugodtak maradtak, megőrizve a józan ítélőképességüket. Higgadtnak maradni vészhelyzetben az egyik legfontosabb lecke minden gyermek számára - az elsősegély tiszta gondolkozást és magabiztos reakciót követel meg.

Segítségkérés

Gyermekének tisztában kell lennie azzal, hogy kit értesítsen vészhelyzetben. Hagyjon a gyermekének egy listát azoknak a szomszédoknak és felnőtteknek a nevével és elérthetőségével, akiket felhívhatnak, ha valami történik. Emellett írja le neki a rendőrség, mentők, tűzoltók és a családorvos telefonszámát is. Azt is érdemes megértenie gyermekének, hogy mikor és hogyan tárcsázzák a 112-es telefonszámot.

Segítsen gyermekének megjegyezni, hogy mit kell mondania az operátornak vészhelyzetben! Általában az alábbi információkra van szükség: a sebesülés vagy vészhelyzet típusa, a sebesült kora és fizikális állapota, lélegzik-e és eszméleténél van-e a sebesült, merre van és kapott-e már segítséget a sebesült.

Elsősegélykészlet feltöltése

Hogy mind Ön, mind gyermeke felkészültek lehessenek egy esetleges vészhelyzetre, nagyon fontos, hogy megfelelően felszerelt legyen az otthoni elsősegélykészletük. Egy otthoni elsősegélykészletnek az alábbiakat kell tartalmaznia: sebtapaszok, steril ragtapasz, gézlapok, olló, biztosítótű, csipesz, elsősegélykönyv, zseblámpa extra elemekkel, vattagolyók, lázmérő, védőkesztyű, egy lista a vészhelyzetben tárcsázandó telefonszámokkal, antibakteriális kenőcs, alkoholos törlőkendő, és egy üveg desztillált víz. Az utazós elsősegélykészletnek a fentiek mellett ajánlott egy elsősegélytakarót és egy mobiltelefont is tartalmaznia.

Az elsősegély alapjainak megértése

Miután gyermekével közösen feltöltötték az otthoni elsősegélykészletet, menjenek végig minden egyes elemén, és magyarázza el gyermekének, hogyan kell használni őket. Mutassa meg gyermekének, hogy kell megtisztítani egy sebet, majd hogyan kell leragasztani azt. Gyermeke iskolájában lehetőség nyílhat elsősegélytanfolyam elvégzésére, ami egy életen át hasznos tudással láthatja el kamasz gyermekét.

Elsősegélykönyv

Nem számít, hogy mennyi és milyen minőségi instrukciókkal látja el gyermekét, az igazság az, hogy éles helyzetben mindezt elfelejtheti. Ezért is fontos, hogy biztosítson kiskamasza számára egy olyan könyvet vagy útmutatót, ami pontosan elmagyarázza a teendőket különböző vészhelyzetek esetén. Esetleg menjenek el együtt a könyvesboltba és válasszanak ki egyet, ami mindkettőjüknek tetszik, majd beszéljék meg, hogy hol fogják tartani. Válasszanak egy egyszerűen elérhető helyet a könyv számára! A könyvnek a következő információkat érdemes tartalmaznia: állatharapás, vérzés, kiütések, dudorodások, égések, fulladás, szemsérülések, ájulás, csonttörés, fagyás, hiperthermia, hipothermia, rovarcsípés, mérgezés, sokk, stb.

A megelőzés fontossága

Megérteni, hogy hogyan lehet megelőzni bizonyos sérüléseket, ugyanolyan fontos, mint tudni, hogyan lehet kezelni azokat. Szánjon elegendő időt arra, hogy gyermekével átbeszélje az alábbiakat.

  • a bukósisak használatának fontossága
  • védőfelszerelés viselése gördeszkázás közben
  • hogyan kell használni a mikrohullámú sütőt és a kenyérpirítót
  • hidratáció sport közben és hőségben
  • megfelelő öltözködés hideg idő esetén
  • hol tartják a mérgező anyagokat a házban, és miért ne nyúljon hozzájuk
  • a családtagok egészségügyi állapotának és rendszeres gyógyszereinek ismerete.

(Gy.A. - tweenparenting.about.com)