kötekedés
#Szülőknek

Kötekszik a gyerek?

2014.09.12.
1 perces olvasási idő

A kötekedő, piszkálódó tini nem ritka eset, ilyenkor verbálisan vagy fizikailag okoz fájdalmat a másiknak, és ez számára örömet okoz. Aki mások felé agresszívan és rossz szándékkal viszonyul, annál a személynél súlyos gondok húzódhatnak meg a háttérben (mentális problémák, viselkedési, magatartási zavar).

A kötekedő viselkedés okai

Általában két fő oka van annak, hogy a tinik kötekednek.

1. Valami nagyon rossz és fájdalmas dolog történt velük az életük során, és nem tudják feldolgozni az adott kötekedéseseményt, például fizikailag, érzelmileg vagy szexuálisan bántalmazták őket. Vagy társai fenyegetik, bántalmazzák, megalázzák rendszeresen.

2. Az adott viselkedés egyfajta tünet különféle élvezeti szerekkel való visszaélésre (drog, alkohol), vagy pedig hangulati zavarra utal (depresszió, szorongás).

Mindkét esetben valami súlyos dolog okozza a normálistól eltérő viselkedés kialakulását. A tini erőtlennek/tehetetlennek érzi magát, és a benne kavargó érzésekkel nem tud megbirkózni. A kötözködés egyfajta végső megoldás arra, hogy felhívja magára a figyelmet, és segítséget kérjen, egyfajta jelzés, hogy a gyerek súlyos problémákkal küzd.

Például előfordult már, hogy egy verekedő és bántalmazó kamaszról a terápiás kezelése során derült ki, hogy kiskorában molesztálta a bébiszittere, ezt azonban nem mondta el senkinek, a haragját pedig másokon próbálta meg levezetni.

A szülőknek nagyon oda kell figyelniük az ilyen viselkedést mutató gyerekekre. Akár megfelelő szakember (mentálhigiénés szakember) segítségét is érdemes kérni, hogy megfelelő módon tudjanak neki segíteni, mielőtt a helyzet elmérgesedne.

(N. L., about.com)