dohányzás
#Szülőknek

10 jel, ami arra utal, hogy gyermeke dohányzik

2015.10.17.
1 perces olvasási idő

Gondolta volna, hogy a gyermeke valószínűleg fogékonyabb a dohányzásra, mint a többi szenvedélybetegségre? Lehet, hogy a tini nem úgy viselkedik, mint aki dohányzik, de ez nem jelenti azt, hogy a szülő ne figyeljen az árulkodó jelekre. Íme, a 10 legelterjedtebb jel, ami felélesztheti a gyanút.

Ám ne feledje, nem a dohányzás a legrosszabb dolog, ha azt nézzük, hogy mikbe keveredhet bele a gyereke.

Megszállottja a rágóguminak és a mentolos cukorkának

Gyermeke újabban gyakran vásárolja ezeket, és mindig van valami a szájában, amikor hazaér? Ez önmagában nem biztos, hogy a dohányzás jele, de ha a további jelek közül valamelyikkel együtt jelentkezik, már érdemes elkezdeni faggatózni!

Próbálja megakadályozni, hogy Ön bemenjen a szobájába

Vagy esetleg egy másik törzshelyére, ahova Ön nem megy gyakran, például pincébe, fészerbe, egy üres szobába, stb.

Amint hazaér, gyorsan bemegy a szobájába, majd nem sokkal később visszajön

Ez igen gyanús, ha észreveszi, hogy minden alkalommal így tesz. Ésszerű okokból, mint például leteszi a táskáját vagy a retiküljét a szobájába, de így könnyen eltusolhatja a cigarettára utaló jeleket.

Idősebb barátokkal lóg

18 éves kortól vehetnek cigarettát, szóval, ha gyermeke fiatalabb, de hirtelen sok nagykorúval barátkozik, akkor ennek köze lehet ahhoz, hogy így tudja beszerezni a cigit. Tudja meg, hogy kikkel barátkozik a gyereke!

Hiányzik némi pénz az Ön pénztárcájából

Ez az egyik legbiztosabb jele bármiféle droghasználatnak: cigi esetén ez az összeg valószínűleg 1000 Ft körül lesz.

Túlzott parfümhasználat

Ez arra szolgál, hogy elfedje a ruháján és bőrén lévő szagokat. Persze ez gyakori a serdülőknél, akik hirtelen többet foglalkoznak a személyes higiéniával, amint elkezdenek érdeklődni a másik nem iránt.

Nem számít, hogy milyen gyakran mos fogat, a fogai kezdenek elszíneződni

Erre a jelre bátran támaszkodhat. A legtöbb tini nem veszi észre, hogy a dohányzás mit tesz valójában a fogával. Amint észreveszi, hogy a tini fogainak színe megváltozott, feltétlenül kezdjen el további jelek után kutatni.

Menjen közelebb - füstös szaga van?

Adjon puszit gyermeke arcára. Érezni fogja a cigaretta szagát, és még azt is meg fogja tudni mondani, hogy csak megmosta a fogát vagy szájvizet használt.

A kamasz viselkedése és a hangulata instabillá és kiszámíthatatlanná válik

Ideges vagy indulatos lehet egy pillanatra, aztán eltűnik egy kis időre, majd sokkal jobb hangulatban tér vissza. Ennél a pontnál, valószínűleg nikotinfüggőségről van szó.

Ha gyanakszik, akkor valószínűleg megvan rá az oka!

10-ből 9-szer a gyerekével kapcsolatos megérzései helyesek. Ne hagyja ezt figyelmen kívül! Joga van a cuccai között keresgélni azért, hogy megvédje őt. És a kamaszok bizony hagynak bizonyítékokat.

S.A. (www.examiner.com)