gyerek
#Szülőknek

A kamaszkor pszichológiája: a 15 évesek

2015.05.01.
2 perces olvasási idő

15 éves gyermeke egyre több döntést hoz egyedül, már megfordul a fejében a randizás gondolata is, és több függetlenséget szeretne. A szülőknek ilyenkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítaniuk a kommunikációra, és lefektetniük az alapvető szabályokat is, amiknek betartásához ragaszkodniuk kell.

Stressz-faktor

Az ismerkedés és a randizás az ellenkező nemmel 15 évesen sok tini számára szorongással jár. A kamaszok kamaszokebben a korban kezdenek el „úgy” tekinteni a másik nemre, és potenciális partnert keresni bennük. Ezzel nincs is semmi gond, kivéve, ha a kelleténél kritikusabbak másokkal szemben, és mások hibáit állandóan szóvá is teszik.

A lányok egymás közt lenézőek azokkal a lányokkal szemben, akik még nem fiúznak. Azok a fiúk pedig, akiknek ebben a korban még nem csak a csajozás jár a fejükben, hagyják, hogy a lányok tegyék meg a kezdő lépést. Beszélgessen gyermekével a randizásról, adjon teret a kommunikációnak, és ne mutassa ki azt, ha megdöbben amiatt, hogy a hallottak sokkolóan őszinték lesznek.

Mikor legyen a takarodó?

15 évesen az előzőekhez képest már jóval többet kell tanulnia a csemetéjének, miközben aktív társasági életet is akar élni. Ebben a korban rendkívül sok az energiája, nincs kedve korán aludni menni, de reggel korán kelni sem. Amikor azt mondja, hogy még nem álmos, az nemcsak szó szerint értendő - számára ez a lázadás egyik formája is.

A szülőknek meg kell próbálniuk figyelemmel kísérni gyermekük alvási szokásait, és elbeszélgetni velük az egészséges alvásidőről. Ez nem mindig egyszerű, hiszen a legtöbbször Ön hamarabb elalszik, mint 15 éves csemetéje. Engedje meg gyermekének, - ha megérti az alvás élettani fontosságát, és képes megfontolt döntést hozni - hogy saját maga dönthessen a villanyoltás időpontjáról, azt viszont tartassa is be vele!

Hogyan engedje el bulizni?

A takarodó ideje különösen fontos egy 15 éves számára, mivel hétvégenként szeretne társasági életet élni, és bulizni menni, ezt pedig ettől a kortól őket megillető jognak tekintik. Gyermeke megpróbál majd minél későbbi időpontban hazajönni. Éppen ezért jó, ha Ön már az elején tisztázza vele az elvárásait. A legjobb, ha minden alkalom előtt konkrétan leszögezi, hogy meddig engedi maradni. Azt is tudnia kell, hogy hol és kivel van a gyermeke. Ha gyermeke vonakodás nélkül elfogadja az Ön által megszabott időpontot és szabályokat, akkor nincs semmi akadálya, hogy elengedje néha bulizni a barátaival.

Az étkezés azonban nem vita témája. A legtöbbet azzal segíthet gyermekének, hogy jó minőségű, egészséges étellel várja haza csemetéjét, és ha indokoltnak érzi, vitaminokkal egészítheti ki táplálkozását. Ne engedje, hogy gyermeke minden nap gyorséttermekben étkezzen, hagyjon meg erre legfeljebb heti egy-két alkalmat!

Tini-torna

A legtöbb 15 éves még jócskán a növekedési fázisban van, éppen ezért rendszeres mozgásra van szükségük, ezt azonban az iskola nem mindig biztosítja megfelelő óraszámban a számukra. Lehet, hogy gyermeke gimnáziumában tornaterem és edzőterem is van, de ez még nem jelenti azt, hogy eleget mozogna. Testnevelés órákon az osztálytársakkal együtt vesznek részt különböző sportokban és játékokban, fontos azonban, hogy gyermeke az órákon kívül is tudatosan törekedjen az egészséges életmódra. Már ilyenkor tisztában kell lennie a mozgás élettani hatásával, és hogy ne csak a játékért, hanem az egészsége érdekében is mozogjon!

Máshogy is bevonhatja gyermekét a mozgásba: keressen számára a környéken tánciskolát, sportegyesületet vagy fitnesz programot, érdeklődésétől függően. Érdeklődjön családi kedvezmények felől is, hogy az egész család együtt sportolhasson! Kérdezze ki gyermeke barátait, ők mit és hol sportolnak. Ha azt látja, hogy a barátai is sportolnak valamit, az Ön csemetéjének is nagyobb kedve lesz a mozgáshoz.

Kapcsolódó címkék

anya