testsúly
#Mozgás

Reggeli előtti testmozgás

2024.01.04.
2 perces olvasási idő

Szakértők szerint teljesen mindegy, hogy reggel vagy este mozogsz, a lényeg, hogy csináld. A reggeli testmozgás segíthet az elhízás megelőzésében és leküzdésében, mivel hatására fokozottabb a zsírégetés. Összeszedtük, hogy miért.

Mi megy végbe a testünkben sportolás közben?

A szervezetünk számos módon képes energiát tárolni. Testmozgás közben ezeket használja fel a legkönnyebben emészthető cukorral kezdve a szénhidrátokon át a legnehezebben feldolgozható zsírsavakig.

A szervezet legelső választása az energiafelhasználásra a cukor. Kismennyiségű cukor van az ember sejtjeiben, és némi előfordul a vérében is. Amikor az első számú energiaforrás - vagyis a cukor - kimerül, és már nem tud több energiát nyújtani, a testünk az izmokban és a májsejtekben elraktározott szénhidrátot, a glikogént kezdi emészteni. Az éjszakai alvás folyamán a szervezet glikogén-készlete kimerül, éppen ezért a zsírégetés fokozottabb reggel, amikor a glikogén-szint alacsony.

Elkezdődik a zsírlebontás

Ha a vércukorszint lecsökken, a glukagon nevezetű hormon szabadul fel. A glukagon elkezdi a zsírsavakat felszabadítani, amelyek a triglicerid nevű kémiai anyag formájában tárolódnak a testünkben. Ezt a folyamatot zsírlebontásnak nevezzük. A felszabaduló zsírsavak a véráram útján szállítódnak a szövetekbe. A legtöbb szövet - mint például az izmok - közvetlenül tudják a zsírsavat energiává alakítani.

A zsírsavak anyagcseréje során a májban glükóz és úgynevezett ketontestek szabadulnak fel. A glükóz közvetlenül szükséges az agy táplálásához, mivel az agy nem tudja a zsírsejteket felhasználni energiatermelésre. Az alacsony vércukor-szint tehát segíti a zsírégetést.

A reggeli testmozgás előnyei

  • Ha mozogsz egy keveset reggeli előtt, alacsonyabb vércukorszinttel indul a nap, és hamarabb szabadul fel a glukagon, melynek következtében előbb indul el a zsírégetés is.
  • Evés során elindul az inzulintermelés, ám alacsonyabb inzulinszinttel hatásosabb a zsírégetés. Vagyis ha éhgyomorra edzel, akkor a tested a már meglévő zsírkészleteket használja energiaforrásként.
  • Reggel nem kell olyan hosszan bemelegíteni ahhoz, hogy elkezdődjön a zsírégetés,és így megtakarítottál legalább 10 percet, miközben ugyanannyi kalóriát égettél, mint ha azt a nap későbbi szakaszában tetted volna. Ha ugyanannyit mozogsz, mint normálisan, akkor még több zsírt égetsz!

Összefoglalva, ha egy fél órával hamarabb kelsz fel, és mozogsz egy kicsit reggeli előtt, az jó fogyókúrás taktika, amely segít, hogy hódíthass nyáron, a strandon.

Ha jó idő van (pl. nyáron), tanácsos kora reggelre vagy késő estére időzíteni az edzést, hogy elkerüljük a nagy hőséget. Arra azonban nagyon figyelj, ha kora reggel szeretnél edzeni, hogy ilyenkor üres a hasad, ezért edzés közben valószínűleg nem lesz annyi energiád, amennyit máskor megszoktál, és a vércukorszinted is alacsony lehet. Óvatosan eddz, sohase erőltesd túl magad, nehogy rosszul legyél mozgás közben.

(KamaszPanasz - Gy. P. F. – helium, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)