fej
#Szülőknek

Fejfájás tiniknél

2015.01.26.
1 perces olvasási idő

Ha tinédzser gyermeke gyakran panaszkodik fejfájásra, ne higgye rögtön azt, hogy ez csak egy kibúvó az iskola vagy a napi feladatok alól! A tiniknél a fejfájás igen gyakori, és számos esetben nem megfelelően kezelt - derül ki egy felmérés eredményeiből.

A kutatás szerint a fiúk 5, a lányok 7,7 százaléka szenved gyakori migréntől. A felmérések eredményei bizonyítják, hogy sok kamasz, aki rendszeresen szenved migréntől és görcsös fejfájástól, nem kap megfelelő kezelést.

Harmaduk kezelésre szorul

A fejfájásban szenvedők körülbelül 60 százaléka használ erős fájdalomcsillapítókat a görcsök enyhítésére. A migrénnel küszködő tinédzserek harmada olyan súlyos fejfájást tapasztal, hogy annak megelőzésére gyógyszereket kellene szednie. Ennek ellenére nagy részük nem kapja meg ezt a kezelést, csak minden ötödik tini használ gyógyszert a migrén megelőzésére. Ez rengeteg fájdalmat és szenvedést okozhat, és számos iskolai és családi program lemondásával jár.

Egyre gyakoribb a migrén

A tinédzserek körében nagyon gyorsan nő a migrénnel küszködők száma - derül ki egy felmérésből. A gyermeknek először havonta egyszer-kétszer fáj a feje, majd pár év múlva havi 10-15 alkalommal. A kutatás azt is kimutatta, hogy főként a 14 éves lányok, valamint a szegényebb családokból származó fiúk és lányok hajlamosak a migrénes fejfájásra.

Tanácsok szülőknek

Ha gyermeke fejfájásra panaszkodik, mindenképpen beszéljenek az orvosával. Fontos, hogy gyermeke tisztában legyen azzal, hogy a súlyos fejfájás nem normális, nem egészséges állapot. A migrén kisgyermekkorban ritka, felnőttkorban viszont annál inkább. A két életszakasz között, kamaszkorban jelenik meg először a migrén, amelyet már ekkor megelőzni és kezelni kellene. Ám a migrént a legtöbb esetben későn fedezik fel, és nem kezelik helyesen, annak ellenére, hogy ez komolyan kihathat a kamasz életminőségére és tanulmányaira.

(KamaszPanasz)