lopás
#Szülőknek

Miért lopnak a tinik?

2017.12.14.
3 perces olvasási idő

Szinte minden gyerek elköveti élete során azt a ballépést, hogy valamit elvesz, ami nem az övé. Azonban az eltérő korú gyerekek más és más okot, kifogást hoznak fel a lopás indokaként.

Az egészen kicsi gyerekek még nincsenek tisztában a magántulajdon vagy az érték fogalmával, és rendszerint ami megtetszik nekik, azt próbálják megszerezni maguknak. Mivel otthon azt tapasztalják, hogy mindent megkapnak, ezért természetesnek veszik a dolgot. A nagyobbacska gyerekek már tisztában vannak a tulajdon fogalmával, de képtelenek ellenállni a késztetésnek, és hirtelen felindulásból eltesznek ezt-azt.

A bátorságukat bizonyítják a lopással

Ahogy a gyerek eléri a tini kort, úgy egyre szélesebb és komplexebb lesz a lopásra magyarázatot adó indokok listája. Gyakori a tinik esetében, hogy egymás bátorságát tesztelve, a többiek előtti képmutatás miatt keverednek bolti lopásokba, ezért gyakori, hogy a legkockázatosabb cselekedeteket is bevállalják. Minél kockázatosabb és népszerűbb az adott cselekmény, annál jobban csábítja őket a tettre, csak azért, hogy kivívják társaik elismerését.

Az is előfordul, hogy a lopással nyilvánítják ki függetlenségüket, az önmagukról való gondoskodás képességét ezzel akarják bizonyítani, ez egyfajta lázadás a felnőttek világa ellen.

LopásDe az is előfordul, hogy pusztán unalomból vagy az izgalom keresése miatt lopnak egyes tinik. Úgy gondolják, hogy a lopás és más negatív viselkedési minták követése az egyetlen út, hogy kitűnjenek a többiek közül, vagy hogy felhívják magukra a szüleik figyelmét.

Sőt van úgy, hogy bosszúból lopnak egyes fiatalok, leginkább attól, akire haragszanak. Úgy érzik, hogy az a másik megbántotta őket, vagy igazságtalan volt velük szemben (pl. tanár). És nem utolsó sorban azért is, mert úgy látják, hogy a lopás a legegyszerűbb út a kívánt dolog megszerzésének érdekében.

Mit tegyél, ha a gyermeked lop?

Amennyiben észreveszed, hogy gyermeked lop, akkor a legfontosabb, hogy kiderítsd a háttérben meghúzódó okokat, és azok ellen teszel valamit, egyben megakadályozod az újabb lopási kísérletet is. Némi segítség, hogyan állj a problémához, hogyan szoktasd le gyermeked a lopásról:

• Ha a gyermeked ellopott valamit az áruházból vagy valakitől, akkor találd meg a módját a lopott érték visszaszolgáltatására, vagy annak kifizetésére. Ebben gyermekednek aktívan részt kell vennie, valamint megbánást kell tanúsítania és felelnie kell tettéért. Például a gyermeknek le kell dolgoznia a lopott áru értékét, így a saját bőrén érezheti tettének súlyát.

• Magára a cselekményre összpontosíts, ne azonosítsd a lopás tényét a gyermeked személyiségével, mert az rosszul sülhet el! Tudasd vele, ha egyszeri az eset, hogy ez a ballépése még nem a világ végét jelenti, attól még a gyermeked marad és szereted, de felelnie kell a tettéért, meg kell tanulnia felelősséggel viselkednie. Ez azzal kezdődik, hogy elismeri, hibázott, és tanult az esetből.

• Ajánljd fel segítséged gyermekednek a dolgok rendezésében, de ne vidd el helyette a balhét, főleg akkor ne, ha rendőrségi feljelentés lesz a lopásból. Gyermekednek a saját bőrén kell megtapasztalnia tettének súlyát, és számolnia kell a következményekkel. A legtöbb esetben már elég egy negatív élmény, hogy egy életre megtanulja a leckét, és ne kövessen el soha többé hasonló dolgot.

• Tudasd gyermekeddel, hogy nem tűröd a lopást és az ahhoz hasonló rossz viselkedést! Legyen érthető és világos számára, hogy milyen következményekkel kell számolnia, ha mégis megszegi a szabályokat. Abban az esetben, ha többször is elköveti ugyanazt a hibát, akkor a büntetés is halmozódik. De ne vidd túlzásba a vádaskodást és a gyanúsítgatást, mert könnyen bizalmatlanságot válthatsz ki. Éreztesd vele, hogy bízol benne, és szereted, csak jót akarsz neki.

• A tinik többsége leginkább a barátaikkal együtt, közösen bonyolódik a kockázatos, akár veszélyes helyzetekbe, kalandokba. A legtöbben egyedül nem mernének ilyesmit megtenni. Ha azon kapod gyermeked, hogy egy bizonyos társasággal jár lopni, akkor tiltsd el azokat a „barátokat” tőle. Ennek a tiltásnak megvan az a kockázata, hogy a gyermeked ellened fordul, mivel sajnos ebben a korban inkább hallgatnak a barátaikra, mint a szüleikre. Inkább magyarázd el neki, hogy az ilyen tett milyen csalódást és szomorúságot okozhat neked, és egyben a bizalmad is eljátszhatja, aminek következményei lesznek rá nézve. Bátorítsd gyermeked, hogy ne hallgassa el, ha lopni látja társait.

• Segíts gyermekednek megérteni azt, hogy a lopás bűntett, és annak következményei túlmutathatnak az ő egyéni büntetésén. Például, ha rendőrségi nyoma marad az ügynek, akkor az az iskolaválasztásnál, munkavállalásnál visszaüthet. Magyarázd el, hogy milyen rossz és élhetetlen lenne egy törvények nélkül működő társadalom. Az ilyen, és ehhez hasonló beszélgetések nemcsak növelik a gyermek empátiáját mások iránt, hanem kibővítik látókörét, gondolkodásmódját is, egyben közelebb kerülhettek egymáshoz, ami az elsődleges megelőzési és védelmi faktort jelenti a gyermek számára. A befektetett idő és energia megéri, és kifizetődő befektetés lesz.

Miért lopnak a gyerekek?
A saját csemetéjüket gyakran úgy ismerik a szülők, mint aki segítőkész és szorgalmas, idejében megcsinálja a házi feladatát, segít a háztartásban, jól nevelt. Nehéz elhinni, hogy ez a gyerek képes mások értékeinek az eltulajdonítására is. Segítség, a gyerek lop!

• Legyél jó példakép és mintaszülő gyermeked számára. Ne tegyél olyasmit, ami a kamaszra negatív hatással lenne, ne mutass neki rossz példát. Ne feledd, hogy bármilyen apró rossz dolog megragadhatja a gyermeked figyelmét és megpróbálhatja leutánozni azt, anélkül hogy tudná, rosszat tesz. Ne tegyél kétértelmű, lopásra buzdító megjegyzéseket sem.

• Magyarázd el a dolgok értékét, a mögöttük lévő, de nem látható befektetett munka tényét, a magántulajdon tiszteletben tartását, és hogy miért nem szabad elvenni a másét. Ne adj meg mindent gyerekednek túl könnyen, éreznie kell a dolgok értékét a saját bőrén. Inkább segíts neki munkát, pénzkeresési lehetőséget találni, hogy saját erejéből tudja megvenni a kívánt dolgot, így ismerni fogja a tárgyak mögötti értékeket.

Ha mégis sorozatosan lopna a gyermeked, akkor lehet, hogy külső, szakszerű segítséghez kell folyamodnod. Minél előbb avatkozol be, annál jobb. Az is lehet, hogy különféle viselkedési, pszichológiai probléma állhat a lopás hátterében.

(KamaszPanasz - M.T. - education.com)