Főoldal / SZÜLŐKNEK / Bizalmi szerződés szülő és gyermek között
  2014-07-28

Bizalmi szerződés szülő és gyermek között

A bizalom nagyon fontos szerepet játszik a szülő-gyerek kapcsolatban. Normális esetben alapból adott a kölcsönös bizalom. De mi van akkor, ha az egyik fél visszaél a bizalommal? Egy írott, szerződésjellegű paktum segítheti a szülőket, hogy jobban bízzanak gyermekükben. Némi útmutató, hogyan kezdjen hozzá az egyezkedéshez.

A legtöbb szülő idegenkedik a gyermekével való egyezkedéstől vagy az igazi ”szerződéskötéstől”. A gyerekneveléssel foglalkozó szakértők szerint is van egy helyesebb és barátságosabb megközelítése a bizalom kivívásának. Azt javasolják a szülőknek, hogy kössenek „bizalmi szerződést” gyermekükkel.

- hirdetések -

Ez a szerződés nem igényel ügyvédet vagy más külső személyt, csak a szülőn és a kamaszon múlik. A legfontosabb, hogy leüljenek beszélgetni, és egyezzenek meg arról, hogy ki mit vár a másiktól. 

BizalomA szerződéskötés lényege, hogy a szülők és a tinik egyenrangú felekként beszélgetnek, és közösen megtárgyalják az ügyes-bajos dolgaikat. Nem alá-fölérendelt szerepben beszélgetnek, hanem kölcsönös tisztelettel és bizalommal.

Ugyan nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy az ilyen jellegű „szerződések” jelentősen előmozdítanák a szülő-gyerek kapcsolatban feszülő ellentéteket, de bizonyos helyzetekben hasznosak lehetnek.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a szerződés olyan legyen, mint egy keret, ami gátat szabhat a kihágásoknak. A szerződést jól látható helyen függesszék ki, hogy mindig emlékeztesse a gyermekét a közösen ltérehozott szabályokra.

Az írott szerződések rendkívül népszerűek manapság, és egyes szakértők szerint a kamaszok pozitívan tekintenek a kölcsönös megállapodással létrejött szabályokhoz, és alkalmazkodnak azokhoz. Ez nemcsak a tini, hanem a szülő számára is előnyös, hiszen közösen meg tudják beszélni a problémás dolgokat, és a gyerek is tartja magát a saját vállalt kötelezettségeihez. A kamasz pedig hamarabb és komolyabb ellenállás nélkül elérheti azt, amit szeretne, cserébe pár dologban engednie kell szüleinek.  

Szerződéskötés és biztonság

Kölcsönös tisztelet
Ahhoz, hogy bensőséges és bizalmas beszélgetést tudjon folytatni gyerekével, meg kell lennie a kölcsönös tiszteletnek. Sok írás szól arról, hogy miért is nem jó az, ha a szülő tiszteletlenül beszél gyerekével, esetleg lenézi őt, mert még fiatal. Ez nem helyes, sőt, kerülendő magatartás!

Tisztelettel beszél tini gyerekével?

A bizalmi szerződés történhet szigorú, írott formában, a felek aláírásával ellátva, vagy kevésbé rideg keretek között, kölcsönös szóbeli megegyezés alapján. A hangsúly nem a formai dolgokon van, hanem azon, amit tartalmaz: vitassák meg az elvárásokat és engedményeket. Legyen szó arról, hogy a gyermeknek mennyi időt kell tanulással töltenie, vagy hogy milyen feltételek esetén használhatja a családi autót.

A tárgyalóasztalnál

Mint minden egyezkedésnél, ebben az esetben is fontos néhány szabályt betartani az eredményesség érdekében, főleg ha mindkét fél tartja magát azokhoz.

A tini és a szülők felelősségét mindenképp tisztázni és rögzíteni kell. Például a zsebpénz kérdését: a lényeg, hogy tanulja meg beosztani a rendelkezésre álló forrásokat. A szülő felelőssége, hogy a tini rendelkezzen a megfelelő keretösszeggel, de azt kérheti cserébe a gyermekétől, segítsen be a házimunkába a támogatásért cserébe. A dolog lényege, hogy a kamasz megtanuljon gondoskodni önmagáról, önállósodjon, és tudjon megfelelő döntéseket hozni a saját sorsával kapcsolatban.

A szabályok megszegéséért járó büntetés legyen mindig arányos a tett súlyosságával, és pontosan rögzítsék, hogy később ne vitázzanak rajta. Például ha a saját hibájából anyagi kárt okoz a gyerek, akkor azért nem a szülő fogja vállalni a felelősséget. A kamasznak kell ledolgoznia, megjavítania, kifizetnie az okozott kárt.

Fontos, hogy megadják egymásnak a kölcsönös tiszteletet, kezelje gyermekét egyenrangúnak, figyeljen oda rá. Legyen rugalmas, némi kompromisszumkészség mindig jól jöhet.

(M. T. - webmd.com)