szülő
#Szülőknek

Nevelje sikeresen tini gyermekét! (2. rész)

2012.02.15.
3 perces olvasási idő

Önnek, mint szülőnek körültekintően kell mérlegelnie, hogy mikor és hogyan avatkozzon bele a kamasz életébe. Mikor ésszerű közbelépni, és mikor jobb távolról figyelni, hogyan birkózik meg a gyerek az adott problémával. Ez ugyan járhat némi kihívással, fájdalommal, olykor bukással, de a tininek meg kell tanulnia felállni és továbblépni.


Gyakori kommunikációs hibák a szülők részéről

Hibák, amiken változtatni kell: A tinik folyton változnak (a már megismert módokon), tehát önnek a változások figyelembevételével kell változtatnia a vele történő beszélgetései stílusán.

• Kezdjen kötetlen beszélgetésbe gyerekével a kifaggatás vagy parancsolgatás helyett.
• Ismertesse vele az összes olyan szabályt és elvárást, amiben nem hajlandó kompromisszumot kötni, azonban mutasson hajlandóságot minden más dolog nyíltan történő megbeszélésére.
• Hallgassa meg, és lehetőleg tartsa tiszteletben véleményét. Ne feledje, ez nem csak szavakról szól, hanem a mögöttük álló érzelmekről is.

Szülői problémamegoldás, kérés nélkül: Amikor a szülő mindenáron megpróbálja megoldani gyermeke problémáját, akkor azt az üzenetet közvetíti felé, hogy ő képtelen önmagától megoldást találni a problémákra. A legjobb dolog, amit tehet az, hogy meghallgatja őt, esetleg megkérdezi tőle, hogy mivel, vagy hogyan segíthet neki, ha úgy látja jónak.

Anya-lánya beszélgetés Túlzott beavatkozás a gyerek életébe: Némely szülő úgy gondolja, hogy az ő dolga az, hogy mindenáron és mindentől megvédje csemetéjét. Azonban a gyereknek szüksége van a botlásokra, mert ezekből tud tanulni.

A bukás és fájdalom megtapasztalása egy életre szóló leckét adhat a gyereknek, így képessé válik olyan rugalmasság és tudás kialakítására, melyek átsegíthetik az élet útvesztőin. Ugyan megérthető az, hogy a szülő legszívesebben mindentől óvná gyermekét, azonban nem szabad elfeledni azt, hogy az élet a legjobb tanítómester. A szerzett tapasztalatok (vagy azok hiánya) pedig jelentős mértékben kihatnak az egyén későbbi életére.

Hagyja, hogy a gyereke néhányszor elbukjon

Bizonyára hallott már olyanról, hogy egyes szülők helikopter módjára ott lebegnek gyermekük feje fölött, és minden lépésükre figyelnek. Az ilyen szülők gyakran túlaggódják a dolgokat, és túl sokszor avatkoznak bele gyermekük életébe. Azonban egyre jobban előtérbe kerülnek az ilyen magatartás okozta, gyerekre-szülőre nézve egyaránt káros hatások.

A kutatók is sokat foglalkoznak a túlzott szülői kontroll gyerekekre gyakorolt negatív hatásaival. Az extrém méreteket öltő szülői aggodalmaskodást olyan problémákkal hozták kapcsolatba, mint fokozott fiatalkori depresszió, szorongás, káros szenvedélyek kialakítása, és tiltott szerekkel való visszaélés.

A féltve őrzött tinikből aztán olyan felnőttek lesznek, akik képtelenek megbirkózni az élet nehézségeivel, rugalmatlanok, vagy mindenben a tökéletességet keresik, félnek a kockázatvállalástól. Sok minden megtanulható az ember saját hibáiból, bukásaiból. Azon szülők, akik megakadályozzák ezt a fajta tapasztalatszerzést, azok több kárt okozhatnak azzal gyermeküknek, mint hasznot.

A tini és káros dolgok kapcsolata: kulcsszó a késleltetés

A tinik és az alkohol egymással való keveredése igen veszélyes elegyet tud képezni. Ezért a lehető legkevesebb, amit a szülők megtehetnek az, hogy késleltetik gyerekük első alkohollal kapcsolatos tapasztalatszerzését.

Az alkoholfogyasztás az egyik legnépszerűbb káros szenvedély, amit a tinik kialakíthatnak. Túl sokan már igen fiatalon elkezdenek inni, és többet, mint ami még nem veszélyeztetné az egészséges fejlődésüket (testi/agyi fejlődés visszamaradása). Sőt, egyáltalán nem kéne alkoholt fogyasztaniuk a fiataloknak.

Sok szülő beleesik abba a hibás elgondolásba, hogy „kivédhetetlen az, hogy a tinik alkoholhoz nyúljanak, előbb-utóbb úgyis megteszik, akkor minek foglalkozni vele”. Ez nem csak veszélyes hozzáállás, hanem egy olyan üzenetet közvetít a gyereknek, hogy „ennek így kell történnie”. Inkább gondolja végig, hogy mi minden megváltozhat, ami hatással van az egyénre, például egyes társadalmi szokások (dohányzás, ivászat és autóvezetés). Ne feledje, felelősséggel tartozik a gyermeke felé.

A tini korszak megértése
A tinik, (a velük kapcsolatos negatív dolgok ellenére) kirobbanó energiában vannak, sok minden foglalkoztatja az elméjüket, idealisztikusan látják a világot, nagy érdeklődéssel vannak a dolgok iránt, keresik a jó és a rossz összefüggéseit. Habár a konfliktusok és a viták elkerülhetetlenek, mégis ez az időszak az, amikor a szülő a legjobban tud hatni gyerekére, hogy az egészséges felnőtté váljon. A kamaszkor átvészelése

Ön, mint szülő nagyon fontos szerepet játszik a kamasz életében, ezért a pozitív példamutatással sokat segíthet neki abban, hogyan maradhat biztonságban és épségben (egészségileg és szellemileg). Amennyire csak lehet, késleltesse az alkohollal történő első kapcsolatát.

Az alkohol veszélyei: a legkönnyebben hozzáférhető élvezeti szer

Néhány tény, melyekkel nem árt, ha tisztában van:

  • A fiatalok ritkábban isznak, mint a felnőttek, de alkalmanként sokkal több alkoholt fogyasztanak el egyszerre.
  • Az alkohol okozta függőség a legmagasabb mértékű a 18-20 éves korosztálynál.
  • Az fiatalkorban történő alkoholfogyasztás igen veszélyes tud lenni, a statisztikák pedig egyre rosszabb képet festenek: a 12 évesek 10% már fogyasztott alkoholt, ez a szám 13 éves korra már duplázódik.
  • Azok a tinik, akik 15 éves korukban kezdenek el alkoholt fogyasztani, azok számára 5x nagyobb a függőség kialakulásának esélye, mint azoknak, akik 21 éves korukban.
  • A tinik számára az egyetlen és legveszélyesebb előzmény az illegális drogok használatára, az az alkoholra történő korai rászokás.

Az alkohol több gyerek haláláért felelős, mint az összes illegális drog együttvéve!

Hogyan csökkenthetőek eredményesen a tinik kockázatos tevékenységei?

• Gyakran küldjön a gyermeke felé határozott és félreérthetetlen üzeneteket.
• Beszélje meg vele az elvárásait, de alkalmas időben. Ne akkor, amikor már késő lenne.
• Tartsa tiszteletben a kamasz véleményét és gondolatait, beszélje meg vele mi helyes és mi nem az.
• Ismerje a fontos dolgokat (drog, alkohol, élettapasztalat, stb.), és ezt ossza meg a gyermekével is .
• Kövesse szemmel a tini elfoglaltságait és tudja, hogy mikor, merre járhat.
• Példamutatás, segítsen neki megtanulni „nem-et” mondani a káros dolgokra.
• Segítsen gyerekének kiszabadulni a kényes helyzetekből, mindig beszéljenek őszintén egymással.

(KamaszPanasz - N. L.)