tinder
#Vágyak

Mit kell tudnod a Tinder veszélyeiről?

2023.03.02.
2 perces olvasási idő

Sok tinédzser számára izgalmas lehetőségnek tűnik új emberekkel való online találkozás. Az a kamasz, aki nehezen talál barátokat, vagy aki úgy érzi, hogy kiközösítették, vigasztalást kereshet abban, hogy a társasági körén kívüli embereket ismerjen meg.

A legtöbb online társkereső oldal korlátozza a kiskorú felhasználókat. Eredetileg a Tinder nem, így a felhasználók életkora 13 és 17 év közötti is lehet. Pár éve azonban aggodalmak merültek fel az alkalmazás kiskorú felhasználóinak biztonságával kapcsolatban, így a Tinder kitiltotta a 18 év alatti felhasználókat.

Mindazonáltal előfordulhat, hogy a kiskorú felhasználók úgy manipulálják a bejelentkezési folyamatot, hogy hazudjanak a korukról, és fiókot hozzanak létre. És még ha el is múltál 18 éves, akkor is vannak olyan problémák a társkereső alkalmazásokkal kapcsolatban, amelyekről tudnod kell, hogy ne essen bajod.

Mi az a Tinder?

A Tinder egy társkereső alkalmazás, ahol a felhasználók rövid leírást készítenek magukról, majd feltöltenek egy profilképet. A felhasználók perceken belül hozzáférhetnek a környékükön lévő más emberek fényképeihez, akik ismerkedni szeretnének.

A fényképek egyenként jelennek meg. A felhasználók balra csúsztatnak, ha nem akarnak megismerni valakit. Jobbra csúsztatva jelzik, hogy jobban szeretnék megismerni az adott személyt. A felhasználók értesítést kapnak, ha egyezésük van – a többi felhasználótól, aki jobbra csúsztatott a fotód láttán.

Amikor két ember érdeklődést fejezi ki egymás iránt, akkor privát chatben is beszélgethetnek. Ez lehetőséget ad a felhasználóknak személyes kapcsolattartási adatok megosztására.

Miért népszerű a tizenévesek körében?

A Tinder több okból is népszerűvé vált a tizenévesek körében. Az egyik fő ok az, hogy az alkalmazásban nincsenek hosszú profilok, amelyeket ki kell tölteni, és nem kell várni, hogy találkozzanak a potenciális romantikus érdeklődési körök. Ehelyett a tizenévesek perceken belül elkezdhetik keresni a lehetséges „meccseket”.

A Tinder segíthet a tinédzsereknek elkerülni a közvetlen elutasítást. A felhasználók nem kapnak semmilyen figyelmeztetést, amely értesíti őket, ha mások balra csúsztattak (jelezve, hogy nem érdeklik őket). Sok tinédzser számára ez kevésbé okoz szorongást, mintha személyesen hívna el randevúzni valakit.

De akkor milyen veszélyeket rejt magában a Tinder?

A Qustodio a legrosszabb alkalmazásnak nevezte a tizenévesek számára. Íme, néhány kockázat, amiért veszélyes lehet az app:

A Tinder remek hely a ragadozóknak (akár szexuális ragadozóknak), ahol kiskorú tinédzserekkel ismerkedhetnek – sokszor felnőttek.

A képek gyakran felfedik egy tinédzser pontos tartózkodási helyét. A Tinder lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy bizonyos km-en belül keressenek embereket, így a felhasználóknak már van egy alapos elképzelésük arról, hogy valaki hol tartózkodik. A hozzáértő idegenek gyakran meg tudják határozni egy tinédzser pontos helyét a profilfotó alapján.

A csalók is a Tindert használják. A hamis profilfotókat gyakran használják fel arra, hogy gyanútlan embereket csevegésre csábítsanak. Ezután a csalók személyes adatokat gyűjtenek, vagy olyan linkeket ajánlanak fel, amelyekre kattintva rávehetik a tinédzsereket, hogy kiadják adataikat, esetleg pénzüket.

A Tinder nem plátói vagy online barátságok létrehozására szolgál. Olyan emberek használják, akik személyesen szeretnének találkozni. Sok tinédzser alábecsüli az idegenekkel való találkozás kockázatát, és szívesen találkoznak privát helyeken, ami nagyon veszélyes lehet.

A Tinder támogatja a szexet. A Tindert használók gyakran egyéjszakás kalandokat keresnek. Fiatal tinédzserek számára ez nem az a hely, ahol kötetlenül barátkozhatnak.

A Tinder felületes, arra ösztönzi az embereket, hogy gyorsan döntsenek arról, szeretnének-e megismerkedni az emberekkel egy profilfotó alapján. Ez azt üzeni a tinédzsereknek, hogy a partnerválasztásnak a fizikai megjelenés alapján kell történnie.

Hogyan használd biztonságosan?

Beszélj arról egy felnőttel (szülővel, idősebb testvérrel, nagynénivel), miért lehet szórakoztató egy olyan alkalmazást használni, mint a Tinder. Beszéljetek az összes okról, miért gondolod, hogy ez jó ötlet és szükséged van rá.

Ha használod az alkalmazást, mindig nyilvános találkozót szervezz, lehetőleg olyan helyre, amit jól ismersz és sokan vannak körülöttetek. Fontos, hogy más is tudjon a találkozóról, esetleg egy megbízható barát ott is lehet a környéken.

Ne adj meg semmilyen privát adatot, fotót, lakcímet – ez nagyon veszélyes lehet. Ne tegyél fel olyan képet magadról, amit felhasználhatnak ellened vagy visszaélhetnek vele.

(KamaszPanasz - verywellfamily.com)