egyetem
#Suli, munka

Olcsóbb tankönyvek az illegális sokszorosítás ellen

2011.09.14.
1 perces olvasási idő

Egyetemi professzorok mozgalmat indítottak az illegális tankönyv-soksorosítás ellen, így hétfőtől számos tankönyvet olcsóbban vehetnek meg a felsőoktatásban tanulók - jelentette be Vecsenyi János, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Magyarországon a felsőoktatási tankönyvek eladása rohamosan csökken, miután a hallgatók inkább illegálisan sokszorosítják a könyveket az eredeti ár töredékéért. Ezért az egyetemi professzorok összefogtak egy a hallgatók körében már ismert programszervező céggel, a MeexCo Kft.-vel, hogy olcsóbban lehessen megvenni az eredeti tankönyvet.

Vecsenyi János kifejtette: üzleti modelljük alapja, hogy nagy példányszámban állítják elő a tankönyveket, így alacsonyabb lesz a költség. Emellett igyekeznek jókor, jó helyen, jó könyveket kínálni, és az intenzívebb értékesítésnek köszönhetően mintegy harmadára csökkenthetik az árat.

Vecsenyi János hangsúlyozta, hogy a tankönyveket nemcsak nyomtatott, hanem digitális formában is szeretnék forgalmazni. Utóbbi előnye többek között, hogy nem fekete-fehér, hanem színes, és arra is van lehetőség, hogy a hallgatók keressenek vagy kiemeljenek a szövegben.könyv

A professzorok programjában egyelőre a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem vesz részt, de már felvették a kapcsolatot Debrecen, Miskolc, Szeged és Pécs egyetemeivel is.

Vecsenyi János az MTI-nek elmondta: a kedvezményes árú tankönyveket bármelyik felsőoktatási intézmény hallgatója megvásárolhatja, csak annyi a feltétel, hogy legyen érvényes diákigazolványa.

A professzor arra is kitért, hogy az új vállalkozás éves szinten 150 millió forintos nyereséggel számol, ennek egy részét a tankönyvkiadásba forgatják vissza. Vannak ugyanis kevésbé népszerű, de fontos könyvek is, amelyeket alacsonyabb példányszámban tudnak csak eladni, de ezeket is szeretnék kedvezőbb áron elérhetővé tenni a hallgatóknak.

A sajtótájékoztatón Balogh Balázs, a MeexCo Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a vállalkozás a fővárosban indul, de idővel szeretnének a többi egyetemi városban is értékesítési pontokat nyitni. Ezután akár már az idén Ljubljanában, a jövő évtől pedig holland városokban is megkezdik az értékesítést.

(mti)

Kapcsolódó cikkek