egyetem
#Suli, munka

Hogyan spórolj a koliban?

2019.10.25.
2 perces olvasási idő

Nem mindig megy könnyen egy koleszos diáknak a spórolás. Ebben az életszakaszban a felnőttlét még újdonság, és hirtelen ezer új olyan felelősséggel jár, amire eddig nem kellett ügyelned.

Hamar rá fogsz jönni, hogy a koliban minden forint számít. A következő tippek segíthetnek a spórolásban.

Vásárolj használt könyveket

Hogyan spórolj a koliban?Ez az egyik legalapvetőbb tanács a koleszos diákok számára. Mivel a könyvesboltok általában nevetségesen drágán árulják a szükséges könyveket, sokkal jobban megéri máshonnan beszerezni őket. Ha az egyetemi könyvesboltban nem találod használtan a számodra szükséges jegyzetet, könyvet, csak keress rá a webáruházak honlapján, ahonnan sokkal olcsóbban beszerezheted. Ha így sem találod olcsóbban a könyvet, minél hamarabb nézz szét a könyvtárban, még mielőtt más is lecsap a lehetőségre!

Akciók diákoknak

Manapság már sok boltban léteznek akciók kifejezetten főiskolai vagy egyetemi hallgatók számára – bár ezt nem nagyon szokták reklámozni. Akár 10-15%-os kedvezményt is kaphatnak a diákok, szóval ne felejts el utánakérdezni, ha boltban vásárolsz. Egy próbát mindenképp megér, és sosem tudhatod, hogy ezzel mennyi pénzt spórolhatsz meg!

Járj be az órákra

Ha már annyi pénzt és energiát öltél abba, hogy bekerülhess az adott egyetemre vagy főiskolára, miért pazarolnád el azzal az egészet, hogy nem jársz be az órákra?

Kávé

Főzd meg a kávédat! Könnyű engedni a csábításnak, és veszünk egy pohár kávét a szemközti kávézóban, de ne tedd! Csak néhány száz forintnak tűnhet az egész, de ha a kávévásárlás a mindennapi rutinod része lesz, az hosszú távon már problémát jelenthet. Ha egy héten csak ötször veszel kávét, akár havi több ezer forintod is rámehet erre! Hagyd a kávézókat, és csinálj magadnak inkább házi kávét!

Főzz magadra

Igen csábító lehet ide-oda beugrani egy gyors menüre vagy hamburgerre, ám sokkal költségkímélőbb, ízletesebb és egészségesebb, ha saját magad készíted el az ételed – legalább a hét egy részében. Ne félj attól, hogy a főzőcskézés sok idődet rabolja el, hiszen egy gyors salátát vagy wrap-et összedobni nem nagy ördöngősség, ráadásul ezeket bármikor magaddal viheted. Számos könnyen és gyorsan elkészíthető receptet találsz az oldalunkon is, böngéssz belőlük kedvedre! A felnőtté válás része, hogy megtanulj gondoskodni magadról, ebbe pedig a főzés is beletartozik. Ki tudja, akár annyira megtetszhet a dolog neked, hogy sikeres blogger válik belőled!

Vezess listát

Jegyezd fel egy naplóba, jegyzetfüzetbe, a mobilodba (ma már rengeteg jó alkalmazás van kifejezetten erre) - vagy bármibe, amit magadnál tartasz – a mindennapi kiadásaidat! Írj le mindent, még az apróbb vásárlásokat is – hiszen minden számít! Ha már látod, hogy mennyi pénzt költesz minden hónapban, megtudhatod, hogy mik azok a feleslegesnek tűnő kisebb vásárlások, amikről érdemes lemondanod legközelebb.

Csinálj pénzt a hobbidból

Ha olyan hobbid van, amivel lehetőséged van pénzt keresni, hajrá! Ma az internetnek köszönhetően rengeteg lehetőséged nyílik arra, hogy a hobbid segítségével pénzt szerezz. Ha kreatív vagy és megy az iparművészet, árulhatod az általad készített termékeket egy honlapon. Több nyelven beszélsz? Keress fordítói, tolmács vagy korrepetálói munkát! Számos lehetőséged van arra, hogy úgy keress pénzt, hogy nem is érzed azt nagy erőfeszítésnek.

Szobatárs

Keress szobatársat! Ezáltal a költségek rögtön feleződnek, és máris jelentős mennyiségű összegeket spórolhatsz meg. És ha a szobatársaddal megtalálod a közös hangot, igazán élvezetes lesz az együttlakás. Ki ne szeretne a legjobb barátjával együtt lakni, miközben a kiadások is csökkennek? Ez tehát egy kényelmes megoldás a pénzspórolásra – anélkül, hogy különösebben észrevennéd!

Természetesen több hasonló tipp is létezik a koleszos élethez, és ha egyszer elkezded, könnyen beleszoksz majd a spórolásba! Neked milyen tippjeid vannak még?

(KamaszPanasz - B.Cs.)