suli
#Suli, munka

Tanórán kívüli tevékenységek

2011.09.07.
4 perces olvasási idő

Unatkozol? Új kihívásokra vágysz? Természetesen bekapcsolhatod a TV-t és nézhetsz focit, röplabdát, teniszt, súlyemelést, tornát, aerobikot, vagy kimozdulhatsz, és végre valahára csatlakozhatsz az iskolai csapathoz, hogy ne csak nézd, de élvezd is ezeket a sportokat!

Nem vagy valami nagy csapatjátékos? Sőt a sportokat se szereted? Akkor csatlakozhatsz a francia klubhoz, a diákönkormányzathoz, a sakk klubhoz, az iskolaújsághoz, az iskolarádióhoz, a kórushoz, a zenekarhoz, egyszóval különféle tevékenységek garmada közül választhatsz.

Persze a legtöbb választás komoly nehézségekkel járhat, de belekerülni egy új helyzetbe, új embereket megismerve kitűnő ismerkedési lehetőség, továbbá nagy kihívás saját magad számára. Íme, pár alap dolog, amelyet nem árt, ha tudsz ezekről a tevékenységekről és pár olyan előny, amelyeket csak így tudsz megszerezni.

Milyen hasznuk van a tanórán kívüli tevékenységeknek?

Tehát miért is jó ez neked? Az ilyen szakkörök folyamán ugyanis kibontakoztathatod kreatív, szociális, politikai oldalad, továbbá nagy segítséget nyújthat neked a pályaválasztás során, hogy eldöntsd, milyen irányba is szeretnél továbbmenni. Továbbá új barátokat is találsz: próbálj ki valami teljesen mást, ahol eddig számodra ismeretlen emberekkel fogsz megismerkedni, amely azért lesz nagyszerű, mert többségük hasonlóan gondolkodik majd, mint te, hisz az adott tevékenység már közös bennetek.foci

Továbbá részt vehetsz olyan foglalkozásokon is, ahol a saját tudásoddal és háttereddel segíthetsz más diákoknak. Ilyen foglalkozások például az angol, a német vagy a francia tanulócsoport. Természetesen már mondani sem kell, hogy az ismerkedésnek ez is egy kitűnő formája.

Ezeknek a fiataloknak szóló programoknak, köröknek a célja, hogy teljesen más kvalitású embereket hozzon össze és megpróbálja lebontani a határokat a diákok között. De a határok nem csak egészséges emberek között húzódnak, sőt.

Egyre több olyan kezdeményezés is van, hogy speciális igényű, vagy fogyatékkal élő fiatalokat együtt oktatnak például focira, egészséges gyerekekkel. Ez alatt ugyanis a fiatalok nem csak a sportot, hanem az egymás iránti toleranciát és elfogadást is megtanulják.

Természetesen a tanórán kívüli foglalkozások más módon is segíthetnek: előnnyel indulsz már a főiskolán, jól mutat egy esetleges állásinterjún, és minden más feladattal is könnyebben bíznak majd meg, hiszen látják, hogy felelősségteljes és megbízható vagy. A speciális szakköröknek pedig megvan a maga speciális hatása is. Így például ha nyelvekkel szeretnél foglalkozni, sőt kétnyelvű állást szeretnél, akkor ha például a spanyol klub elnöke vagy, már komoly elkötelezettséget mutatsz, amely mindenképpen jó fényt vet rád.

De mégis talán az egyik leggyakoribb ok, hogy a fiatalok elkezdenek valamit csinálni a tanórán kívül is, az az, hogy bármelyik foglalkozás sokkal izgalmasabb, mint otthon ülni, bámulni a falat, ülni a nappaliban vagy egész nap csak lustálkodni. Továbbá kutatások kimutatták, hogy azok a fiatalok, akik valahova tartoznak, vagy valamilyen felelősséget vállalnak, kisebb százalékban szoknak rá káros szerekre, így például a cigire vagy az alkoholra.

Találd meg a számodra legmegfelelőbb elfoglaltságot!

Tekintsd át még egyszer, hogy az iskoládban milyen lehetőségek vannak, hallgass a társaidra és így keresd meg azt a foglalkozást, mely legközelebb áll a te érdeklődési körödhöz. Gondold át, hogy pontosan mi is érdekel, mennyi időd van, és milyen képességekkel rendelkezel! A testvéred már megunta a sakkozást? Többet szeretnél tudni a számítógépedről? Meguntad, hogy egyedül kell hullahoppoznod? Új kapcsolatokat szeretnél kiépíteni, esetleg segítségre lenne szükséged? Esetleg a tovább tanulásod érdekében szeretnél valamit csinálni? Ne félj belevágni az ismeretlenbe! Csak rajtad áll!

Továbbá gondolj bele, hogy mennyiféle szerepet kipróbálhatsz, ha egy csapatba kerülsz. Lehetsz tanácsadó, támogató, elnök, alelnök és még megannyi tisztség létezik. Mindegyiknek megvan a maga érdekessége és mindegyik egyaránt fontos. Ha vezető vagy, akkor a menedzsmenttel kell megismerkednek, és persze nagy felelősséget is vállalsz. Ha tag, akkor ugyan megmondják, mit csinálj, de mindez néha igen fárasztó és kellemetlen lehet. De ha más irányú képességeid vannak, például értesz a pénzügyekhez, akkor vállal el a könyvelést és a pénzügyeket!

Hogyan?

A tanév elején a tanárok általában mindig elmondják, hogy milyen tanórán kívüli tevékenységekben vehettek részt. Ilyenkor beindul a toborzás, így például előfordulhat, hogy a vitázó kör elnöke pontosan a te történelem tanárod. Ha azonban még se hallottál olyat, amely felkeltette volna az érdeklődésed, nézegesd az iskola újságját és a faliújságot. De informálódhatsz a barátaidtól is. Ha megvan a kívánt irány csatlakozz azonnal, ne habozz! Vagy, ha esetleg úgy gondolod, hogy sok elfoglaltságod lesz, várj még egy kicsit és pár hét múlva lépj be a körbe.

Mielőtt azonban csatlakozol, feltehetnek pár kérdést neked, sőt neked is fel kell tenned párat. Íme, itt vannak a leggyakoribbak, hogy ne érjen meglepetés:

- Kor. Lehetséges, hogy egy adott tevékenységhez el kell érned egy bizonyos életkort, vagy megfelelő osztályba kell járnod.

- Költségek. Fizetned kell, hogy csatlakozz? Mennyi költséggel jár ez? A költségek kirándulásokra, egyenruhákra, kosztümökre kellenek? Ilyen esetben mindig értesítsd szüleidet és beszéld meg velük, hogy hogyan is szeretnéd a költségeket állni.

- Fizikai alkalmasság. Ha esetleg egy sport csapathoz csatlakozol, akkor valószínűleg fizikai vizsgálatra kell majd elmenned. Beszélj a szüleiddel és menjetek el az orvoshoz, aki majd megmondja, hogy mit tegyél.

- Jegyek. Egyes szakkörök minimális tanulmányi eredményekhez vannak kötve.

- Idő. Ha például versenyszerűen részt veszel egy sportban, akkor számolnod kell azzal, hogy edzések és állandó versenyek lesznek. Időt kell szánnod a testi és a lelki felkészülésre, a csapattal töltött percekre és a verseny utáni kisebb bulikra is. A csapattagok azonban legtöbbször igencsak megbízhatóak, így nem csak a sportban, de esetleg a tanulásban is komolyan segítik egymást. A különféle klubok azonban más kategória. Lehet, hogy hetente csak egyszer találkoznak. Nos, a te döntésed, hogy mennyi időd és kedved van!

Minden iskola különböző, és mindegyik iskolának megvan a maga sajátos terve arra, hogy milyen tanórán kívüli tevékenységeket biztosít tanulói számára. Ha netalán nem találtál számodra megfelelőt, vedd fel a kapcsolatot a helyi ifjúsági centerrel, vagy hívd fel a környékbeli önkéntes irodát. Továbbá gondolkodhatsz olyan programokban is, mint a Youth in Action, amely az európai unión belül utazást és különféle ismeretcserét tesz lehetővé különböző fiatalok között.

Túl sok a jóból?

Könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak elkap a lendület és túl sok csapathoz csatlakozol egyszerre. Ezért fontos, hogy minden egyes új csatlakozás előtt tegyél fel magadnak annyi kérdést, amennyit csak bírsz. Ülj le, és szánj időt arra, hogy megnézd az iskolai órarendet, a délutáni programjaid és csak akkor vállalj be új dolgot, ha annak megvalósítása reálisnak tűnik. Olyan évfolyamon vagy, ahol idén valamivel többet kell majd tanulni? A jegyeidre kell most koncentrálnod? A buszod nem jön csak órákkal később, mint a foglalkozás? Van elegendő időd pihenni, enni és tanulni? Mindenkinek szüksége van pihenésre és nyugalomra. Azonban minél több dologban vagy érdekelt, annál inkább stresszes életet élsz, amely már nem egészséges számodra.

Ha netán csatlakoztál már egy klubhoz, de úgy érzed, hogy számodra ez sok, mindenképpen gondold újra. Ugyanis fontos, hogy mindig megtaláld az egyensúlyt az iskola, az órákon kívüli tevékenységek, a munka, a szociális élet és az egészséged között. Ha csatlakoztál egy csapathoz, vagy klubhoz, de mégis ki szeretnél lépni, beszélj az iskolai tanácsadóval, majd pedig a csoport vezetőjével.

Légy közvetlen és udvarias, vázold fel neki a helyzetet és beszélj őszintén az érzéseidről. Néha előfordulhat, hogy maga a szakkör nem volt a legmegfelelőbb számodra, de az is megtörténhet, hogy számodra ez túlságosan időigényes. Talán szeretnél egy kevésbé időigényes csapathoz csatlakozni, vagy ugyanehhez a csapathoz visszatérni később. Azzal ugyanis nem fogsz segíteni a csapatodnak, ha verseny közben kétségbeesetten házit körmölsz, vagy elalszol az edzéseken, ha van egy kis pihenő. Hidd el, nemet mondani az egyik leginkább felnőttes és felelősségteljes dolog.

(Cs. B.)