beilleszkedés
#Lélek

A beilleszkedés nehézségei – Mit csináljanak, hogy elfogadjanak, és a társaság része lehessek?

2021.09.05.
2 perces olvasási idő

A kérdés egyszerű: Mi van akkor, ha tiniként nem tudok beilleszkedni a kortársaim közé?

Bele kéne nyugodni, hogy talán már sosem fogom megtalálni a helyem a társaságban? Én próbáltam, és próbáltam, de úgy tűnik, tényleg velem van a baj. Mindig azt gondoltam, hogy ha próbálok becsatlakozni a beszélgetésbe, akkor majd elfogadnak, de ez mégsem működik. Most már olyan szinten vagyok, hogy úgy érzem, fel kéne adnom az egészet. Most mitévő legyek?

Ismerős a szitu?! Itt a válasz!

Az a baj a sulival (persze a sok házin kívül), hogy nem válogathatod meg magad körül az embereket, ígyis-úgyis találkozni kell velük nap, mint nap.

Ha szerencsétlenségedre pont olyan osztálytársakat fogsz ki, akikkel nem sikerül egy hullámhosszra kerülni, akkor is meg kell próbálnod a legjobbat kihozni a helyzetből.

Ez nem azt jelenti, hogy úgy kell beolvadnod, ahogy azt mások elvárnák! Ha megpróbálod utánozni a többieket, és azonosulni velük, az nem fog segíteni a barátszerzésben. Sőt, csak egy klónnak fogod érezni magad.

Azonban nem kell csak azért, mert a többiek mások, mint te, teljesen kizárni őket az életedből. Ha ezt teszed, akkor ne is csodálkozz, hogy nem lesznek barátaid (hisz így minden emberi kapcsolatot blokkolsz)!

A megoldás az, hogy rágyúrsz arra, hogy saját magaddal rendben legyen a kapcsolatod - fő a magabiztosság -, miközben nem veszel tudomást a rosszakarókról. Beszélj, kérdezz, és próbáld meg jobban megismerni az osztálytársaid! Ha pozitív energiákat sugárzol, az emberek vissza fogják azt sugározni! Persze csodát nem lehet tenni, mindig lesznek, akik nem fognak szeretni, de ez rendben is van: nem kell mindenkivel jóban lenni ahhoz, hogy szuper szociális életed legyen!

Ha úgy érzed, még ezek után sem sikerül barátokat szerezni, no para!

Tágítsd ki az ismerkedési körödet! Szuper lehetőség lehet erre egy részmunkaidős diákmeló, egy rajzszakkör, diákszervezet, vagy akár sportklub. A lényeg, hogy tegyél meg mindent azért, hogy hozzád hasonló gondolkodású embereket találj! Ha nem is találsz rá a lelkitársaidra egy nap alatt, új tapasztalatokat szerezni új emberekkel, csak a javadra válhat.

Mindig tartsd észben, hogy a sulinak is vége lesz egyszer. Mikor végre egyetemista leszel, vagy dolgozni fogsz, új lehetőségeid lesznek más embereket is megismerni, és akárhányszor ismeretlen közegbe csöppensz, annál könnyebb lesz ismerkedni.

Alább találsz pár fun tippet, amik pont neked íródtak, hogy pozitív tudj maradni a suliban, de ne add fel önmagad:

  • „Haters gonna hate!” – De te maradj kedves!
  • Kövess neked tetsző divatot, próbálj ki új hobbikat, álmodj nagyot! Nem kell olyannak lenned, mint a többiek!
  • Csodabogárnak lenni menő.
  • Hagyd, hogy a geek kitörjön belőled! – Akár zenén, művészeten, tudományon, origamin, vagy lámás videókon keresztül.
  • Legyél türelmes azokkal, akik mások, mint te! (Még ha úgyis érzed, hogy a „normális” emberek unalmasak…)
  • Ne változtass, csak azért, mert valakinek nem tetszel!
  • Hidd el, bár most úgy érzed, kilógsz a sorból, mindig van olyan hely a világban, ahol alig várják, hogy megismerjenek!

(KamaszPanasz – K.L.)