Lélek, konfliktus

#Lélek #konfliktus

258 db cikk a témában

Mitől lesz valaki agresszív?
#agresszív
2023.05.09.

Mitől lesz valaki agresszív?

A kamaszkor egy nagyon érzékeny időszak, amire jellemző lehet a heves érzelemkitörés, a belső frusztráció, a fokozott érzékenység, az önálló identitás keresése, a személyiség fejlődése, valamint a tényleges fizikai erő megjelenése, ami mind-mind hozzájárulhat az agresszív viselkedés kialakulásához. Szülőként és pedagógusként azonban a valódi agresszió és a kamasz indulatosabb érzelmi megnyilvánulásának elkülönítése nem mindig egyszerű feladat.

Hogyan urald az irigységet?
#irigység
2023.05.01.

Hogyan urald az irigységet?

Az irigység kétélű fegyver: akkor is megsebesít, ha te vagy irigy, és akkor is, ha rád irigykednek. Miért? Ennek járunk most utána!

Miért viselkednek furán a szüleink?
#szülő
2023.04.10.

Miért viselkednek furán a szüleink?

A szülők is emberek, és bár sokszor a jó szándék vezérli őket, a viselkedésükön mégis nehéz kiigazodni. A különböző szülői nevelési stílusokat többen is kutatták, így ezekre többféle elnevezés is létezik. Nem biztos, hogy egy szülő kizárólag egy kategóriába tartozik, mert ötvözhet tulajdonságokat több kategóriából is. Nézzük meg a legjellemzőbbeket!

Valóban létezik a testvérféltékenység?
#testvér
2023.04.02.

Valóban létezik a testvérféltékenység?

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

Te mit áldoznál be a győzelemért?
#győzelem
2023.02.15.

Te mit áldoznál be a győzelemért?

Állandóan versenyzünk egymással: a sportpályán, a mindennapokban, az óvodában, az iskolában, a munkahelyen, a villamoson, az autópályán - lényegében bárhol, ahol az a tét, hogy ki éri el előbb a céljait. A verseny motivál, izgalmat ébreszt, feltölt energiával. Mindez hasznos és jó, mindaddig, amíg nem okoz frusztrációt.

5 tipp a hatékony bocsánatkéréshez
#bocsánat
2023.01.04.

5 tipp a hatékony bocsánatkéréshez

Bocsánatot kérni nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt elsőre gondolnád. Valószínűleg a megbocsátáshoz senkinek sem elég az, hogy azt mondod, „bocsánat”. Akitől bocsánatot kérsz, annak látnia kell, hogy valóban őszinte a bocsánatkérésed, illetve hogy tényleg megbántad a dolgot, és komolyan is gondolod.

Néha engedd meg magadnak a szomorúságot!
#szomorúság
2022.12.30.

Néha engedd meg magadnak a szomorúságot!

Az élet nem csak vidám és örömteli percekből áll. Ha néha elfog a szomorúság, azt is fogadd el. Most ez van. Egyszer fent, máskor lent. A harmóniába ez is beletartozik.

8 kommunikációs tipp a mindennapokra
#vita
2022.12.04.

8 kommunikációs tipp a mindennapokra

Sok ember küzd azzal, hogy elsajátítsa a korrekt érvelés képességét. Egy kapcsolatban alapvető dolog, hogy ki tudjunk állni az igazunkért úgy, hogy közben nem dühítjük fel a partnerünket. Íme, néhány kommunikációs eszköz az ellentétek feloldására és a társas érintkezés megkönnyítésére.

Miért ne panaszkodj?
#panasz
2022.10.10.

Miért ne panaszkodj?

Milyen volna az élet panasz, bosszankodás és rosszindulat nélkül? Vajon meg lehet állni ezt, miközben olyan társadalomban élünk, ahol a panaszkodás népi hagyománnyá vált?

8 dolog, amit sose mondj el az új pasidnak a múltról
#ex
2022.08.06.

8 dolog, amit sose mondj el az új pasidnak a múltról

Minden új kapcsolatban előbb-utóbb szóba kerül a múlt és természetesen az ex-téma is. Hogy ne bántsd meg az új választottad egoját, íme, néhány tipp az ex-csapda elkerülésére, azaz 8 dolog, amit sose mondj az új pasidnak az exről.

Tanulj meg vitatkozni!
#vita
2022.06.24.

Tanulj meg vitatkozni!

Vitatkozni jó, vitatkozni hasznos, vitatkozni művészet, amit már gyermekkorban tanítani kellene. Elég komoly súllyal bíró megállapítások ezek, de igazak. A vitatkozás nagy kincsnek és fegyvernek számított már az ókorban is. Na ez nem az egymás torkának ugrós, alaptalan vádakkal és szidalmakkal tarkított ordibálást jelenti, hanem az ész érveken alapuló, a realitás talaján maradó vélemények közlését és megvédését.