pár
#Lélek

Kérned kell, hogy kapj

2014.06.30.
2 perces olvasási idő

Határozd meg, hogy mire van szükséged, mi az amit szerinted megérdemelsz.

Egyszerű és egyértelmű, hogy azt kapd, amit megérdemelsz a kapcsolatodban. De előbb tudnod kell, hogy mire vágysz. Sokaknak csak homályos elképzelésük van arról, hogy mit is szeretnének valójában a párkapcsolatuktól. Sokan szeretnék, ha szeretnék őket, ha segítenék, támogatnák őket, humort és romantikát akarnak - de igazából ezek a vágyak a valóságban teljesen másak. Elmagyarázom mire gondolok egy nő szemszögéből.

Egyesek, ha nem kapnak hetente valamilyen figyelmességet (virágot, ajándékot) a párjuktól, úgy érezhetik, hogy nem szeretik őket eléggé. Más nők meg akkor nem érzik a szeretetet, ha nem segítenek nekik, ha nem támogatják őket az elvárt mértékben. De nem várhatod el a kedvesedtől, hogy azt adja neked, amit megérdemelsz, ha még nem fordítottál időt arra, hogy pontosan meghatározd, mi az, amit elvársz tőle.

Kérj határozottan és magabiztosan, de ne rámenősen!

Miután letisztáztad magadban, hogy mire van szükséged, kommunikáld a párod felé egyértelműen és világosan, kerülve a hosszas magyarázatokat. Mondd például: „Ha a héten meglepnél egy csokor virággal, az olyan jó lenne, szeretve érezném magam.”

Fontos kiemelni a különbséget a határozott és az agresszív kérés között. Mindig legyen benne a mondat elején, hogy ez rólad szól, arre fektesd a hangsúlyt, hogy mit akarsz, mit szeretnél, mire van szükséged. Kerüld az ilyen jellegű mondatokat, mint pl.: „Te sosem veszel nekem virágot.” vagy „Sosem teszel olyan dolgokat értem, amitől azt érezném, hogy fontos vagyok neked.” Törekedj az egyértelműségre és felejtsd el a szemrehányás jellegű kijelentéseket.

Időzítsd jól a beszélgetést!

Bár fontos mindig idejében szólni, ha valami nem tetszik, érdemes figyelni a párod lelkiállapotára is, mielőtt előhozakodsz a komoly témákkal. Ha éppen vizsgaidőszak közepén van, vagy nehézségei vannak a családi életében, akkor mindenképp érdemes megvárni, míg picit enyhül a nyomás rajta. Jobban fog tudni rád figyelni és türelmesen tud végighallgatni, ha nem tereli el a figyelmét egyéb, ha nyugodt és nem zaklatott.

A pozitív visszajelzés fontos

Ha a párod eleget tesz az elvárásodnak, köszönd meg neki és viszonozd szívből jövő elismeréssel a kedvességét. Győződj meg arról, hogy észreveszed és értékeled az erőfeszítéseit és éreztesd vele a pozitív változást, melyeket előidéz.

És végül az aranyszabály

Ahhoz, hogy azt kapd, amit megérdemelsz egy kapcsolatban, meg kell legyen benned a hajlandóságnak arra, hogy megadd a párodnak azt, amit Ő megérdemel. Nagyon könnyű megfeledkezni arról, hogy egy kapcsolatban két ember van, és két irányban kell működnie a dolgoknak. De ilyenkor állj meg egy pillanatra, és vizsgáld meg a saját viselkedésedet. Olyan a magatartásod, úgy szeretsz és kötődsz, úgy viselkedsz a kapcsolatodban, ahogy a párod megérdemelné? Ha nem, akkor figyelj arra, hogy előbb a saját gerendádat távolítsd el, utána kezdd piszkálni a szálkát, melyet a párodban véltél felfedezni.

(Fekete Boglárka life&health coach)

[email protected]

www.elettrener.hu