elektromos cigi
#Drog, cigi, alkohol

Az elektromos cigaretta veszélyei és mellékhatásai

2021.04.14.
3 perces olvasási idő

Az elektromos cigi egy akkumulátorról üzemelő eszköz, ami a hagyományos cigaretta alternatívájaként látta meg a napvilágot. Vannak, akik úgy vélik: kevésbé káros az egészségre, ráadásul olcsóbb is. De vajon igaz ez?

Felépítése szerint egy több részre szedhető, rendszerint fém cső, melyben egy párologtató, fűtő egység, az ahhoz szükséges áramforrás és egy tartály található. Utóbbiban oldott állapotban nikotin és más vegyi anyagok találhatók, az oldószer pedig propilén-glikol.

Az oldott nikotin biztosítja a dohányos számára, hogy ne legyen elvonási tünete, de a cigaretta egyéb toxikus hatásai (szén-monoxid, kátrány és egyéb veszélyes anyagok) nélkül, melyek károsítják a tüdőt, és a keringési rendszert, roncsolják a fogakat és rossz leheletet okoznak. A dohányos csak elpárologtatott vízgőzt szív be, ami minimális oldott anyagot tartalmaz, emiatt pedig az elektromos cigiből nem távozik füst.

Elektromos cigaretta

Az elektromos cigi története

Az elektromos cigaretta feltalálója egy kínai férfi, Hon Lik, aki 2003-ban állt elő találmányának ötletével, az új eszköz 2004-ben került a kínai piacra, 2005-ben pedig már külföldre is exportálták az Aranya Sárkány cégen keresztül, ami egyben Hon munkahelye is.

Vajon veszélyes az elektromos cigi?

Elsősorban úgy reklámozták az új eszközt, mint a nikotinfogyasztás egyik legbiztonságosabb formáját. Ugyan valamivel biztonságosabbak a hagyományos cigarettáknál (legalábbis a feltételezések szerint, hiszen ezt biztonyító vizsgálatok még nincsenek, vagy folyamatban vannak) és más, a dohány égetésével járó tevékenységnél, azonban ezeknek is megvan a maguk kockázata és veszélye. Nem teljesen ártalmatlan az elektromos cigi sem! E-cigaretta: mi a szakértők véleménye?

Mit tartalmazhat az elektromos cigaretta?

Dietilén-glikol

Ez egy olyan vegyület, amely fagyálló hatással bír, és igen toxikus tud lenni az emberi szervezetre nézve, komoly egészségkárosodást okozhat, ez az egyik fő veszélyforrása az elektromos ciginek.

Toxikus anyagok

A dietilén-glikol mellet más veszélyes anyagokat is tartalmaznak az e-cigik, például nitrózaminokat, melyek rákot okozhatnak. Ezekkel ugyan közvetlenül nem érintkezhet a használó, de ha megsérül vagy eltörik az eszköz, akkor kiszabadulhat a veszélyes anyag. Valamint tetramethylpyrazine is található bennük, amely hosszú távon agykárosodást okozhat.

Rossz marketing

Az e-cigik népszerűsítése is alapvetően hibás, mivel többféle aromásított hatóanyagot (a legnépszerűbb ízek: menta, citrus, csoki, vanília, cseresznye) is árulnak termékeikhez a gyártók, így a dohányosok mellett a nemdohányzók is rákaphatnak az újdonságra. Ez inkább népszerűsíti a dohányzást, mintsem ellene van. Egyes édes ízek miatt még a gyerekek is érdeklődést mutathatnak az e-cigik iránt, ráadásul minden újdonság népszerű és senki se akar lemaradni a többiekhez képest, főleg a tinik esetében jellemző ez.

Visszaélés

Az egészségügyi szakemberek aggódnak, hogy az e-cigi elősegítheti a drogokra való rászokás lehetőségét. Egyes jelentések szerint a nikotin komponenst helyettesíthetikTHC-vel, ami egy marihuána származék. Amennyiben a folyékony nikotin oldatot helyettesítik egyes függőséget okozó drogokkal, akkor igen komoly egészségkárosító és veszélyes eszköz kerülhet a felhasználók kezébe.

Költséghatékony megoldás

Az, hogy az e-cigi üzemeltetése olcsóbb, mint a hagyományos cigarettázás, az nagyban hozzájárul a népszerűségéhez és elterjedéséhez. Nagyjából tízezer forint körüli áron lehet hozzájutni a kezdőcsomaghoz. A hatóanyagot tartalmazó patron cseréje ezer forint vagy olcsóbb, így sokkal kevesebbre jön ki, mint egyhavi hagyományos cigi.

Okozhat e rákot az e-cigi?

Az e-cigiben lévő oldott nikotin és más vegyi anyagok képesek káros hatással lenni az emberi szervezetre, azonban ezek hatását még nem igazolták megbízható és tudományos módszerekkel. Valószínűleg lehet számítani ezzel foglalkozó tanulmányokra a közeljövőben.

Veszélyes a szívre az e-cigi?

A nikotin töltetű patronok használata bizony okozhat szívrendellenességeket, azonban léteznek nikotinmentes, csak ízesített töltetek is.

Vajon tényleg jobb az e-cigi?

Egyelőre még nincs olyan dokumentum, amely igazolná az e-cigi ártalmatlan mivoltát, de a káros oldalára nézve sincs bizonyíték. Az egészségügyi szervezeteken és a kutatókon múlik, hogy tudományosan és hosszabb távon is megvizsgálják az e-cigi emberi szervezetre gyakorolt hatását, egyes országokban az egészségügy ellenzi és tiltólistára helyezte az e-cigik forgalmazását.

Jelenleg az az álláspont, hogy potenciálisan kevésbé veszélyes az e-cigi a hagyományoshoz képest, azonban szintén hordoz veszélyeket a használójára nézve. A dohányzásról való leszokás biztos módszere az azonnali abbahagyás és az egyéb helyettesítő dolgok kikerülése, mert azok csak növelik a visszaszokás lehetőségét. Az e-cigire többen úgy tekintenek, mint egy alternatív és modern dohányzási formára. Éppen ezért a szakértők nem javasolják leszokási megoldásként az e-cigi használatát.

(KamaszPanasz - N. L., forrás: primehealthchannel.com)