e-cigaretta
#Drog, cigi, alkohol

E-cigaretta: mi a szakértők véleménye?

2015.12.18.
2 perces olvasási idő

Az elektronikus cigaretta egy új, a dohánytermékek közé sorolt eszköz, amelynek az egészségre gyakorolt hatásai és népegészségügyi kockázatai nem ismertek pontosan, a vele kapcsolatos információk ellentmondásosak. Íme, a Magyar Orvostársaságok Szövetségének állásfoglalása.

Az elektronikus cigarettákban levő folyadék általában nikotint (főként dohányból származó), propilénglikolt és ezen kívül ízesítőanyagokat, színezőanyagokat és egyéb kémiai anyagokat tartalmaz. Az összetevők, azok pontos koncentrációja és a velük kapcsolatos egészségre gyakorolt hatásokra vonatkozó információk, figyelmeztetések nem kerülnek a termékeken feltüntetésre és számos helyen, mint vízgőzt említik ezeket az egészségre veszélyes anyagokat is tartalmazó aeroszolokat.

Az elektronikus cigaretták kb. 10 éve vannak forgalomban, általában elemmel működtetett termékek. Az elmúlt években számos nagy dohánycég alakította ki az elektronikus cigarettát gyártó üzletágát, s ezeket a termékeket a hagyományos cigarettákra vonatkozó szabályozás használata nélkül gyárthatják, forgalmazhatják és reklámozhatják. Az utántöltő folyadékok a bennük levő nikotin koncentrációjában, biztonságosságában, árában és ízesítő- és egyéb adalékanyagaiban jelentősen különbözik egymástól.

Veszélyes anyagok lehetnek benne

Számos alkotóanyagról ismert, hogy egészségkárosító hatású, így pl. a formaldehid, a nikotin és több ízesítő anyag. Hatósági vizsgálatok során igazolták, hogy több különböző rákkeltő hatású anyag, fagyállóként ismert anyag is előfordul egyes elektronikus cigaretták folyadékjában.

Megtévesztő az elektronikus cigarettákkal kapcsolatos azon információ, miszerint ételízesítőként használt ízesítő anyagokat tartalmaznak, ezért biztonságos az alkalmazásuk. Az élelmezésbiztonsági információ CSAK arra vonatkozik, hogy az anyag élelmiszerként elfogyasztva, a tápcsatornába juttatva biztonságos, de ez nem jelenti azt, hogy az adott anyag felmelegítve, felhevítve, belélegezve is biztonságos.

Valóban segíti a leszokást?

Az elektronikus cigarettát megtévesztően a dohányzásról való leszokást támogató eszközként hirdetik, de széles körben, nagyszámú ízesítő anyaggal úgy népszerűsítik, mint amit bárhol, bármikor bárkinek érdemes használnia. Nagyszámban gyűlnek azonban az adatok arra, hogy leszokás helyett sok dohányos kettős vagy többszörös dohánytermék használóvá válik. Mivel napi néhány szál hagyományos cigaretta használata is káros az egészségre, a dohányzás leszokás és annak bizonyíték alapú engedélyezett támogatása kiemelt jelentőségű.

Hazánkban szakmai irányelv áll rendelkezésre, mely a jelenleg megfelelő bizonyítékokkal rendelkező leszokás támogatási módszereket felsorolja, köztük, mint legjelentősebbeket az egyéni, csoportos személyes vagy telefonos viselkedésterápiákat.

Míg az elektronikus cigarettákkal kapcsolatosan nem gyűlik össze megfelelő számú bizonyíték a leszokás támogatásban való hatékonyságukkal kapcsolatosan, a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok Szövetsége) nem támogatja, hogy ezeket a leszokás támogatásban használják.

Ne hidd, hogy az e-cigivel nem árthatsz magadnak!

A fiatalokat célzó és jól elérő termékpaletta ízesített termékekkel, az online marketing, könnyű hozzáférés eredményeképpen gyorsan nő a használatuk a korábban sohasem dohányzó fiatalok körében is. Ez a nikotin-függőség új generációjának megjelenését segíti elő.

(MOTESZ)